Pokaż wyniki od 1 do 10 z 45

Wątek: [Test] Akumulatorki SANYO 2500/2700 oraz Eneloop

Mieszany widok

Bywalec Awatar 4kwiatek
    Miasto
    T-miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ely13 Zobacz posta
    Problem w tym, że BC-700 ma prądy: 100; 250 i 500mA - nie ma 400...
    W takim układzie lepiej jest ładować 250 czy 500mA?
    Słuszna uwaga. Ładuj prądem min 0,2C. Czyli wychodzi 500mA.

Wczoraj tak się złożyło, że dokupiłem kolejny komplet w FJ i dzisiaj gdy zakładałem je do ładowarki zauważyłem pewną zmianę w designie - pojawiły się nowe symbole na akumulatorkach.
    [...]

W nowych obok symbolu plusa pojawił się symbol podobny do korony, a po drugiej stronie obok symbolu przekreślonego kosza na śmieci pojawił się jakiś inny ekologiczny symbol i napisy "coś ...Canada..." - nie pamiętam w tej chwili.

* sorry za jakość zdjęcia (forum fotograficzne ), ale mój telefon ładniejszego w tych warunkach nie potrafi zrobić
    Sprawdź czy te starsze nie są UTG, a nowsze UTGA. Różnica między nimi jest taka że te nowe mają więcej cykli ładowania. Mam co prawda obie wersje, ale akurat przy sobie tylko UTG.

Pozdrawiam..

Coś już napisał
    Miasto
    Płock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 4kwiatek Zobacz posta
    Słuszna uwaga. Ładuj prądem min 0,2C. Czyli wychodzi 500mA.

Pozdrawiam..
    Poprawka, ładowarka ma prądy: 100, 250; 350mA.
    Jeśli mówisz, ze powinno być 0.2C, to od dziś będę ładował 350mA...
    Zawsze myślałem, że najmniejszy prąd przy najdłuższym ładowaniu daje najlepsze efekty (czyli wydłużenie żywotności aku).

Te nowe rzeczywiście są HR-3UTGA.
    Nawet nie wiedziałem
    Puszki dwie i kilka szkieł, światełka i parę innych gratów

Bywalec Awatar 4kwiatek
    Miasto
    T-miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ely13 Zobacz posta
    Poprawka, ładowarka ma prądy: 100, 250; 350mA.
    Jeśli mówisz, ze powinno być 0.2C, to od dziś będę ładował 350mA...
    Zawsze myślałem, że najmniejszy prąd przy najdłuższym ładowaniu daje najlepsze efekty (czyli wydłużenie żywotności aku).

[....]
    Bo tak było w przypadku NiCd. Ale jakiś czas temu doczytałem że deltaV które określa moment zakończenia ładowania NiMH i NiCd potrafi być mało wyraziste dla małych prądów dla NiMH i ładowarki potrafią się oszukać i niedoładowywać aku. Dlatego zalecenie dla NiCd jest 0.1C (o ile dobrze pamiętam), zaś do NiMH 0,2C. Tym bardziej że NiMH duże prądy znacznie mniej szkodzą niż NiCd (co nie znaczy że bardzo duże są obojętne).

Pozdrawiam.

Bywalec
    Miasto
    Bielsko-Biała/Ustroń

Domyślnie

Witam
    Używam od 3 lat (styczeń 2008) intensywnie Panasonic Infinium technologia ta sama co eneloop
    http://www.eneloop.info/fileadmin/ED...8_Akkutest.pdf
    Ładuje na max prądem 1000(4 szt) i co ok 6 m-cy sprawdzam na discharge refresh pojemność (500mA rozładowuje i 1000mA ładuje ) ładowarka BC-900
    po 3 latach pojemność praktycznie bez zmian od 1959-2060mAh. Są to jedyne jak do tej pory akumulatorki co tak długo wytrzymały przy swoich deklarowanych pojemnościach.

50D, EF-S 15-85 IS, 70-200 F4 L IS, Kenko 1,4x MC DG, Σ 20/1,8, EF 35/1,4 L, EF 85/1,8, Metz 58 AF-2, Metz 50 AF-1, pixel king 1+2

Uprawnienia umieszczania postów