Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 45

Wątek: [Test] Akumulatorki SANYO 2500/2700 oraz Eneloop

Początki nałogu Awatar merida

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomek13w Zobacz posta
    Ja też potwierdzę sanyo 2700 bardzo szybko się samo rozładowywują, natomiast eneloop 2000 są świetne. Polecam je wszystkim, znajomi są również bardzo zadowoleni z eneloopów 2000.
    ale cos w tym jest ,nie pojemność najważniejsza...

Ja posiadam eneloopy 1900 i jestem w SZOKU ile ich ładować nie muszę.Rzadko korzystam z lampy,odstęp czasem po tydzień czasem więcej i pojemności nie tracą.Raz po naładowaniu zrobiłem wesele,sesje na wyzwalaczu i jeszcze na reportaż wystarczyło.ok 900 błysków może. Zwykłe baterie okropnie grzały mi się w lampie i szybko padały .Te są jakieś inne

Domyślnie

A skoro przy testach, ładowarki jakieś dobre jesteście w stanie polecić ?

Bywalec
    Miasto
    Wroclaw

Domyślnie

poczytaj wcześniejsze posty
    40D + 17-85 IS USM + 70-300 IS + Metz 58 AF-1 + lowepro fastpack 350 + Velbon Sherpa 600R + monopod Manfrotto i stalki na M42

Bywalec

Domyślnie

Niedawno pojawiły się nowe Eneloopy UTGA. Pojemność bez zmian (2000mAh) ale współczynnik samorozładowania jeszcze niższy po 3 latach mają wciąż być naładowane w 75% dodatkowo wytrzymują 2x niższą temperaturę (do -20) No i ilość cykli łądowania w standardowych Eneloopach to 1000 w UTGA 1500.
    Ostatnio edytowane przez Daniell ; 31-05-2011 o 11:53
    Canon EOS 50D + 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM + 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM + 50mm f/1.8 + 580EX II

Coś już napisał
    Miasto
    Płock

Domyślnie

Mam 6 kompletów (1kpl = 4szt) Eneloop`ów (2kpl od 3 lat, 4kpl od dwóch).
    Wszystkie mają pojemność w granicach: 1950-2100 (mierzona na BC-700.
    Jednak wśród tych 24 sztuk, 4 znacząco się wyróżniają, pomimo że ich pojemność jest mniej więcej taka sama jak pozostałych (na pewno nie jest większa).
    Ich "inność" polega na tym, że założone w lampę (580EXII) działają 3 razy dłużej, niż pozostałe.
    Do takiego stopnia, że gdy włożę w lampę inne sztuki, to odpalą mi ją kilkadziesiąt razy i umierają (wydłuża się znacznie czas ładowania lampy, albo wogóle się nie ładuje).
    Po założeniu tych "innych" lampą wybłyskam cały ślub i jeszcze kawał wesela (nawet kilkaset błysków) z dopałką.

Zdarza się tak, że zakładam je na ślubie na czas przysięgi i zakładania obrączek (mam 100% pewność, że zrobię całą tą część ślubu), często błyskanie idzie seriami po 3-5 strzałów. Potem ślub do końca, sala weselna i początek wesela. W międzyczasie zmieniam na inne, które mi błysną kilkadziesiąt razy i umierają. Zakładam spowrotem tamte i dalej jadę wesele...

Nie wiem w czym rzecz, ale wiem jedno: chciałbym żeby wszystkie moje akumulatorki się zachowywały, a tak nie jest.
    Przypomnę, że przy rozładowywaniu i ładowaniu na BL-700 pojemności są bardzo zbliżone.

W czym może być rzecz oraz jak to sprawdzić, skoro nie pojemnościami?
    Czy ktoś się spotkał z czymś podobnym?

* Sorry, że się rozpisałem, ale chciałem jak najdokładniej opisać przypadek moich aku...
    Puszki dwie i kilka szkieł, światełka i parę innych gratów

Bywalec Awatar 4kwiatek
    Miasto
    T-miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ely13 Zobacz posta
    Mam 6 kompletów (1kpl = 4szt) Eneloop`ów (2kpl od 3 lat, 4kpl od dwóch).
    Wszystkie mają pojemność w granicach: 1950-2100 (mierzona na BC-700.
    Jednak wśród tych 24 sztuk, 4 znacząco się wyróżniają, pomimo że ich pojemność jest mniej więcej taka sama jak pozostałych (na pewno nie jest większa).
    Ich "inność" polega na tym, że założone w lampę (580EXII) działają 3 razy dłużej, niż pozostałe.
    Do takiego stopnia, że gdy włożę w lampę inne sztuki, to odpalą mi ją kilkadziesiąt razy i umierają (wydłuża się znacznie czas ładowania lampy, albo wogóle się nie ładuje).
    Po założeniu tych "innych" lampą wybłyskam cały ślub i jeszcze kawał wesela (nawet kilkaset błysków) z dopałką.

Zdarza się tak, że zakładam je na ślubie na czas przysięgi i zakładania obrączek (mam 100% pewność, że zrobię całą tą część ślubu), często błyskanie idzie seriami po 3-5 strzałów. Potem ślub do końca, sala weselna i początek wesela. W międzyczasie zmieniam na inne, które mi błysną kilkadziesiąt razy i umierają. Zakładam spowrotem tamte i dalej jadę wesele...

Nie wiem w czym rzecz, ale wiem jedno: chciałbym żeby wszystkie moje akumulatorki się zachowywały, a tak nie jest.
    Przypomnę, że przy rozładowywaniu i ładowaniu na BL-700 pojemności są bardzo zbliżone.

W czym może być rzecz oraz jak to sprawdzić, skoro nie pojemnościami?
    Czy ktoś się spotkał z czymś podobnym?

* Sorry, że się rozpisałem, ale chciałem jak najdokładniej opisać przypadek moich aku...
    BC-700 traktuje rozładowanie jako spadek do 0.9V. Lampa (testowałem na 430EX) ma już problem jak napięcie spadnie poniżej 1,24V (napięcie podawane przez ładowarkę). Wynika po prostu z tego że w aku zostaje jest ładunek ktorego lampa nie jest w stanie skonsumować. Sugeruje to że krzywa napięcia do rozładowania dla tych kompletów jest inna. Nie wiem czy ładujesz aku prosto po wyjęciu z lampy - ja daję discharge i wtedy mam gwarancję że najpierw rozładuje do optymalnego 0,9V. Pomimo tego że NiMH nie mają efektu pamięci... to go mają .

Pozdrawiam...

Coś już napisał
    Miasto
    Płock

Domyślnie

Zawsze robię najpierw discharge...
    Gdy tylko mam czas, to rozładowuję i ładuję najmniejszym dostępnym prądem, gdy nie mam to średnim (największego nigdy jeszcze nie używałem).

Przed sezonem (czyli ok miesiaca temu) wszystkim kompletom robiłem refresh - stąd moje obserwacje ich pojemności, że są zbliżone i żadne nie odstają od pozostałych w jedną lub drugą stronę z pojemnościami, jednak jeden komplet jest duuuużo "wytrzymalszy" niż pozostałe. Tylko jeden i ten sam zawsze. Why? ;-)

Gdybym tylko wiedział, z czego to wynika i jak to sprawdzić, to w przyszłości dokupując sobie nowe Eneloopy, wyselekcjonowałbym sobie kolejne takie "inne" komplety.

Może ktoś się spotkał z takim przypadkiem i podpowie czemu tak jest.

Miałem jakiś czas temu inny przypadek: kupione Eneloopy (w FJ) po procesie formatowania (discharge i charge x5 najmniejszym prądem) nie przekraczały 1600mAh (producent deklaruje min 1800).
    Oddałem więc na gwarancji i wymienili mi na kolejne - z nimi było ok.
    Także na pewno aku jeden drugiemu nie równy i trzeba je przestestować... (pomimo, że zawsze kupowane w tym samym źródle).
    Ostatnio edytowane przez ely13 ; 07-06-2011 o 13:44

Bywalec Awatar 4kwiatek
    Miasto
    T-miasto

Domyślnie

Upss. rośnie ich rezystancja wewnętrzna oczywiście -upał to i zaćmienie .

Dlaczego tak jest ? Wiesz - materiał użyty na te aku jest tajemnicą Sanyo (co do szczegółów oczywiście). Myślę że to kwestia "niestabilności" procesu produkcyjnego, zużycia danego kompletu itp. Można selekcjonować, ale generalnie ja nie miałem tego problemu co Ty. Kupuję kolejny komplet i rok/dwa używam. A potem następne.

Aha - ładuj prądem 0,2C - NiMH podobno są w zakresie wykrywania deltyV niestabilne dla małych prądów. Dlatego niektóre serie potrafią ładowarki niedoładować. Dla 2Ah 0.2C to około 400mA.

Pozdrawiam...

Coś już napisał
    Miasto
    Płock

Cool

Problem w tym, że BC-700 ma prądy: 100; 250 i 500mA - nie ma 400...
    W takim układzie lepiej jest ładować 250 czy 500mA?

Wczoraj tak się złożyło, że dokupiłem kolejny komplet w FJ i dzisiaj gdy zakładałem je do ładowarki zauważyłem pewną zmianę w designie - pojawiły się nowe symbole na akumulatorkach.

W nowych obok symbolu plusa pojawił się symbol podobny do korony, a po drugiej stronie obok symbolu przekreślonego kosza na śmieci pojawił się jakiś inny ekologiczny symbol i napisy "coś ...Canada..." - nie pamiętam w tej chwili.

* sorry za jakość zdjęcia (forum fotograficzne ), ale mój telefon ładniejszego w tych warunkach nie potrafi zrobić

Bywalec Awatar 4kwiatek
    Miasto
    T-miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ely13 Zobacz posta
    Problem w tym, że BC-700 ma prądy: 100; 250 i 500mA - nie ma 400...
    W takim układzie lepiej jest ładować 250 czy 500mA?
    Słuszna uwaga. Ładuj prądem min 0,2C. Czyli wychodzi 500mA.

Wczoraj tak się złożyło, że dokupiłem kolejny komplet w FJ i dzisiaj gdy zakładałem je do ładowarki zauważyłem pewną zmianę w designie - pojawiły się nowe symbole na akumulatorkach.
    [...]

W nowych obok symbolu plusa pojawił się symbol podobny do korony, a po drugiej stronie obok symbolu przekreślonego kosza na śmieci pojawił się jakiś inny ekologiczny symbol i napisy "coś ...Canada..." - nie pamiętam w tej chwili.

* sorry za jakość zdjęcia (forum fotograficzne ), ale mój telefon ładniejszego w tych warunkach nie potrafi zrobić
    Sprawdź czy te starsze nie są UTG, a nowsze UTGA. Różnica między nimi jest taka że te nowe mają więcej cykli ładowania. Mam co prawda obie wersje, ale akurat przy sobie tylko UTG.

Pozdrawiam..

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów