Mam 6 kompletów (1kpl = 4szt) Eneloop`ów (2kpl od 3 lat, 4kpl od dwóch).
Wszystkie mają pojemność w granicach: 1950-2100 (mierzona na BC-700.
Jednak wśród tych 24 sztuk, 4 znacząco się wyróżniają, pomimo że ich pojemność jest mniej więcej taka sama jak pozostałych (na pewno nie jest większa).
Ich "inność" polega na tym, że założone w lampę (580EXII) działają 3 razy dłużej, niż pozostałe.
Do takiego stopnia, że gdy włożę w lampę inne sztuki, to odpalą mi ją kilkadziesiąt razy i umierają (wydłuża się znacznie czas ładowania lampy, albo wogóle się nie ładuje).
Po założeniu tych "innych" lampą wybłyskam cały ślub i jeszcze kawał wesela (nawet kilkaset błysków) z dopałką.
Zdarza się tak, że zakładam je na ślubie na czas przysięgi i zakładania obrączek (mam 100% pewność, że zrobię całą tą część ślubu), często błyskanie idzie seriami po 3-5 strzałów. Potem ślub do końca, sala weselna i początek wesela. W międzyczasie zmieniam na inne, które mi błysną kilkadziesiąt razy i umierają. Zakładam spowrotem tamte i dalej jadę wesele...
Nie wiem w czym rzecz, ale wiem jedno: chciałbym żeby wszystkie moje akumulatorki się zachowywały, a tak nie jest.
Przypomnę, że przy rozładowywaniu i ładowaniu na BL-700 pojemności są bardzo zbliżone.
W czym może być rzecz oraz jak to sprawdzić, skoro nie pojemnościami?
Czy ktoś się spotkał z czymś podobnym?
* Sorry, że się rozpisałem, ale chciałem jak najdokładniej opisać przypadek moich aku...