www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII
Poprawka, ładowarka ma prądy: 100, 250; 350mA.
Jeśli mówisz, ze powinno być 0.2C, to od dziś będę ładował 350mA...
Zawsze myślałem, że najmniejszy prąd przy najdłuższym ładowaniu daje najlepsze efekty (czyli wydłużenie żywotności aku).
Te nowe rzeczywiście są HR-3UTGA.
Nawet nie wiedziałem![]()
Puszki dwie i kilka szkieł, światełka i parę innych gratów
Bo tak było w przypadku NiCd. Ale jakiś czas temu doczytałem że deltaV które określa moment zakończenia ładowania NiMH i NiCd potrafi być mało wyraziste dla małych prądów dla NiMH i ładowarki potrafią się oszukać i niedoładowywać aku. Dlatego zalecenie dla NiCd jest 0.1C (o ile dobrze pamiętam), zaś do NiMH 0,2C. Tym bardziej że NiMH duże prądy znacznie mniej szkodzą niż NiCd (co nie znaczy że bardzo duże są obojętne).
Pozdrawiam.
Witam
Używam od 3 lat (styczeń 2008) intensywnie Panasonic Infinium technologia ta sama co eneloop
http://www.eneloop.info/fileadmin/ED...8_Akkutest.pdf
Ładuje na max prądem 1000(4 szt) i co ok 6 m-cy sprawdzam na discharge refresh pojemność (500mA rozładowuje i 1000mA ładuje ) ładowarka BC-900
po 3 latach pojemność praktycznie bez zmian od 1959-2060mAh. Są to jedyne jak do tej pory akumulatorki co tak długo wytrzymały przy swoich deklarowanych pojemnościach.
50D, EF-S 15-85 IS, 70-200 F4 L IS, Kenko 1,4x MC DG, Σ 20/1,8, EF 35/1,4 L, EF 85/1,8, Metz 58 AF-2, Metz 50 AF-1, pixel king 1+2
Ja ze swojego doświadczenia polecam eneloopy 2000 mAh 3UTG. Pierwsze 4 szt wraz z ładowarką kupiłem na portalu aukcyjnym, w promocji za 60zł. Używam ich od ponad 3 lat i są rewelacyjne. Trzymają pojemność. Kolejne 12 szt. dokupiłem w fotoJ... o ile pamiętam po 8 zł za sztukę. Ładuje prądem 250 (ładowarka sanyo). Ładowanie trwa około 16-20 godz. Potrafią "leżeć" nieużywane po 2 tygodnie i nadal są w pełni użyteczne - trzymają długo, np. w analogowym eos 30 w gripie mam je od około 2 lat i wszystko OK (w tym czasie nieładowane - rzeczywiście z analoga nie korzystam zbyt często, ale leżą i działają!!!
Natomiast w tym samym czasie (3 lata temu) kupiłem też 4 szt. sanyo 2700 hr-3U (made in japan - skuszony jakością eneloop-ów) i byłem nimi rozczarowany. Po 3-4 dniach leżenia po naładowaniu nie trzymały "mocy", tzn. nadawały się co najwyżej do pilota TV, a pojemność rzeczywista max. 2200 (deklarowana 2500-2700). A 2000 mAh w zupełności wystarcza...![]()
Trochę gratów i nieco innych szpargałów...
Zgadzam się z przedmówcą polecam szczerze 2000 mAh 3UTG - takie kiedyś w jakimś sklepie wielkopowierzchniowym gość mi polecił, że nie ma lepszych i żebym nie patrzył na pojemnośc 2700 czy jakieś tam, że te sa najlepsze i miał rację. mam masę akumulatorków po od panasoniców, gp, hahneli i owe wspomniane wyżej biją inne na głowę. Trzymają naprawdę bardzo długo.
Ostatnio kupowałem HR-3UTGA po 32 złote za komplet (4 sztuki), powinny być dostępne wszędzie bo znalazł się porządny importer - eneloop.com.pl
Jaka jest różnica pomiędzy "starymi" a "nowymi", udoskonalonymi eneloopami?
•Dodatkowe 500 cykli ładowania - zamiast możliwości ładowania do 1000 razy, nowe eneloopy mogą być ładowane nawet do 1500 razy.
•Poprawiony efekt samo-rozładowywania - pomimo tego, iż samo-rozładowywanie się starych eneloopów i tak robiło wrażenie, nowe eneloopy możesz przechowywać nawet przez 3 lata i wciąż zachowają 75% ich pojemności.
•Potrzebujesz akumulatorów, na których możesz polegać w niskich temperaturach? Wcześniejsze eneloopy były odpowiednie do temperatury -10°C, obecne do -20°C.
•Nowe eneloopy są bardziej przyjazne środowisku i zostały wstępnie naładowane energią słoneczną w Japonii.
Specyfikacja eneloopów pozostaje taka sama. Oba typy mają nominalne napięcie 1,2V. AA (R6) posiada szacowaną pojemność 2000 mAh, a AAA (R03) - 800 mAh.
By uczcić fakt udoskonalenia eneloopów, został stworzony całkowicie nowy wzór opakowania.
6D - EF 24-70/2.8L USM + EF 50/1.8 II + EF 70-300/4-5.6 IS USM + EF 85/1.8 USM - 580EX II + YN565EX + YN568EX- YN-622C - Bowens 500R kit + akcesoria
Nie mnie się wtrącać biskupom w robotę.
Mam pytanie, mam nadzieję, że trafiłem na odpowiednie forum.
Wczoraj do swojej lampy na allegro kupiłem ładowarkę BC-900, po odpakowaniu okazało się, że na opakowaniu i nawet na samej ładowarce widnieje nazwa BC-1000?? Czy jest to coś poważnego?? Czy jednak jednak wytoczyć artylerię przeciw sprzedawcy i domagać się wymiany, bo w końcu może to być towar nie zgodny z umową.
No i jeszcze nie prosiłem o fakturę vat, a ją otrzymałem, co wiąże się z tym, jeśli się nie mylę, będę miał krótszą gwarancję![]()
C40D + BG-E2, Tamron 17-50 f2.8, Metz 58 AF-2
BC 1000 to następca BC 900 (raczej nie jest gorsza od 900)
tutaj znajdziesz różnice:
http://www.batterylogic.co.uk/techno...-i-charger.asp
https://www.hurt.com.pl/profesjonaln...000,p3864.html