Strona 6 z 11 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 105

Wątek: jakiej szybkości karta optymalna do 5d mk II?

Pełne uzależnienie Awatar sal
    Miasto
    Gdzieś w lesie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez halogen Zobacz posta
    hmm a wyznajecie zasade droższe = lepsze ??? nie wiem czemu właśnie wszyscy mówią że sandisc jest najlepszy.... jest dobra kartą ale są firmy które robią tak samo dobre pamięci i o połowe tańsze.
    Skoro wiesz lepiej, to po co pytasz?
    BTW: Ta firma się nazywa SandisK
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Coś już napisał Awatar halogen
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sal Zobacz posta
    Skoro wiesz lepiej, to po co pytasz?
    BTW: Ta firma się nazywa SandisK
    bo nie wieże że całe grono cb siedzi tylko na firmie sandisK

ale ok nie ma alternatywy rozumiem według was. koniec kropka.

Domyślnie

A ja używam też Lexara , bardzo dobre karty .
    Jedynki Piątki eLki i duperelki

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez halogen Zobacz posta
    hmm a wyznajecie zasade droższe = lepsze ??? nie wiem czemu właśnie wszyscy mówią że sandisc jest najlepszy....
    poczytaj sobie wątek o kartach PQI - najpierw były zachwyty że tanie i dobre, po co przepłacać - wręcz żeśmy frajerzy co przepłacają i pewnie sprzedawcy sandiska
    i po paru miesiącach zaczęły się wątki o padniętych kartach PQI i ogólny lament.. pewnie ta adata to to samo tylko szyld zmieniony:
    na szybko 4 firmy: Sandisk, Pretec, Lexar i Kingston..
    reszty bym nie kupił - aktualnie mam 6 sandisków 8Gb 30mb/s i ze 2 szt. 4Gb i wszystkie wyśmienicie działają odkąd je kupiłem..
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    aha, i uważam że 2x8gb jest lepsze niż 1x16..
    Ostatnio edytowane przez arturs ; 06-06-2010 o 00:39 Powód: Automerged Doublepost
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    poczytaj sobie wątek o kartach PQI - najpierw były zachwyty że tanie i dobre, po co przepłacać - wręcz żeśmy frajerzy co przepłacają i pewnie sprzedawcy sandiska
    i po paru miesiącach zaczęły się wątki o padniętych kartach PQI i ogólny lament.. pewnie ta adata to to samo tylko szyld zmieniony:
    na szybko 4 firmy: Sandisk, Pretec, Lexar i Kingston..
    reszty bym nie kupił - aktualnie mam 6 sandisków 8Gb 30mb/s i ze 2 szt. 4Gb i wszystkie wyśmienicie działają odkąd je kupiłem..
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    aha, i uważam że 2x8gb jest lepsze niż 1x16..
    i to jest konkretna odpowiedz dzieki za wyczerpujące info
    ps. przy karcie 8gb ile jesteście w stanie zapisać zdjęć w formacie min. jpg + RAW oraz ile samego filmu ??

Coś już napisał

Domyślnie

Jeden 12-15 min. odcinek filmu, jaki można nagrać "jednym ciągiem", zajmuje ok. 4 281 000 000 B, dzieląc to przez 1024^3 mamy ok. 4 GB.
    Karta "8 GB" ma w rzeczywistości 8 193 015 808 B (przynajmniej moja SanDisk Extreme III), czyli dzieląc przez 1024^3 wchodzi na nią 7 813 MB = 7,63 GB.
    Po nagraniu więc na jednej karcie 8 GB ok. 20 min filmu trzeba jak najszybciej kombinować jej wymianę - mało komfortowa sytuacja i dlatego zarzuciłem robienie na kartach 8 GB.
    Przeciętny .cr2 (RAW) ma 25 MB, przeciętny najmniejszy .jpg ma 1 MB, razem 26 MB.
    Takich kompletów można więc zapisać na "8 GB" (w rzeczywistości 7 813 MB) około 300 (ja też robię w takich ustawieniach zapisu). Tu oczywiście takiego szybkiego zapełniania jak przy filmie nie ma i nie ma problemu z używaniem np. dwóch lub więcej kart 8 GB.

Zależnie od tego, co będziemy głównie robić, możemy dobrać sobie więc pojemności, producenta i typ.
    8 GB to zdecydowanie za mało przy częstym filmowaniu, zalecam 32 GB (choć na pewno karta 16 GB jest dużo lepsza do tego niż 8 GB).
    8 GB to zdecydowanie wystarczająco przy samych zdjęciach, oczywiście pod warunkiem posiadania co najmniej jeszcze jednej karty.
    Karty zawsze powinny być "markowe", czyli pochodzić z pewnego źródła od producenta, który nie pojawił się właśnie na rynku i daje dobre warunki gwarancji. Do C5Dm2 w zupełności wystarczają karty o prędkościach rzędu 200x czyli 30 MB/s (chyba że te 600x są tańsze ).
    Przy robieniu "na zarobek" lepiej jest postawić na karty, wskazywane przez zawodowców jako takie o których nic złego nie słychać, choć oczywiście często rządzą tu mity i przypadki (Polska to niestety nie w pełni cywilizowany kraj i nie do końca można być pewnym nawet tego, że dany SanDisk to Sandisk z fabryki, a nie tylko z naklejki).
    Przy filmowaniu/robieniu zdjęć dla przyjemności, można się pokusić o używanie kart mniej "kultowych" producentów, w szczególności wymieniony "Pretec x233 16GB koszt 199zł" całkiem sensownie brzmi. Z drugiej strony, jak widzę ogłoszenie "Lexar Professional CF 16GB 233x za 269 zł" to pewnie bym się szarpnął na tę ostatnią...
    rsaw

Dopiero zaczyna Awatar komw
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Hej, a używał ktoś dokładnie takiej karty z 5d Mark II?
    http://www.allegro.pl/item1116566485...ep_krakow.html
    Jak z zapisem filmów? mam jakąś starą kartę PQI i niestety bufor po paru sekundach się przepełnia mimo iż jest to x133.
    Jak wygląda nagrywanie w przypadku takiej karty ?
    heat maps, web analytics, ab tests - moje najnowsze dzieło

Domyślnie

ja mam taka i nie ma zadnych problemow z filmem czy zapisem RAW

Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez molsar Zobacz posta
    ja mam taka i nie ma zadnych problemow z filmem czy zapisem RAW
    znalazłem coś takiego - macie jakieś doświadczenie z tą karta i firmą??? predkość do ceny wydaje się rewelacyjna

KARTA PAMIĘCI A-DATA CF COMPACT FLASH 16GB Najszybsza karta na rynku
    UDMA
    533X ( zapis do 50MB/s, odczyt do 80MB/s ) - 165 zł po ustaleniach

http://allegro.pl/item1158961181_kar...80_50mb_s.html

Pełne uzależnienie

Domyślnie

No tak, tylko po co sprawdzać coś co jest niepewne i nie do końca sprawdzone
    Czasami nie warto sugerowac się parametrami określonymi przez producenta, bo często jest tak, że są to mzwyczajne przechwałki nie znajdujące odzwierciedlenia w rzeczywistości. Jeśli lubisz eksperymentować, to kup co uważasz i tyle.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Strona 6 z 11 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów