Strona 9 z 11 PierwszyPierwszy ... 7891011 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 105

Wątek: jakiej szybkości karta optymalna do 5d mk II?

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sal Zobacz posta
    Jak ktoś ma na myśli największą wydajność, to chyba raczej napisze "najszybszy", ale może się mylę.
    Ja np. nie robię seriami w RAW (seria u mnie to 2-4 klatki), więc wydajność Extreme III mi w zupełności wystarczy.
    BTW: Bawiąc się w Viteza, http://sjp.pwn.pl/lista.php?co=optymalny podaje:
    optymalny «najlepszy z możliwych w jakichś warunkach»
    :-)

Słowo "optymalny" pochodzi od łacińskiego "optimus", czyli najlepszy, zatem "najbardziej optymalny", jak napisał nasz kolega, to jest masło maślane (dość częsty błąd językowy).
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Domyślnie

Zastanawia mnie czy jest sens kupowania kart 400x (60MB/s) skoro przesyłając zdjęcia przez USB port ten ma ograniczenie do 30MB/s. Chyba że ktość ma czytnik obsługujący eSATA i czytnik ten potrafi przesyłać szybciej niż USB - jesli tak to poproszę o informację. Ciekawi mnie jaka jest szybkość przesyłu danych wewnątrz aparatu np 50d, 5d mkII. Czy cokolwiek potrafi wykorzystać te karty czy też marketingowcy zyskują tylko klientów.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    poczytaj sobie wątek o kartach PQI - najpierw były zachwyty że tanie i dobre, po co przepłacać - wręcz żeśmy frajerzy co przepłacają i pewnie sprzedawcy sandiska
    i po paru miesiącach zaczęły się wątki o padniętych kartach PQI i ogólny lament.. pewnie ta adata to to samo tylko szyld zmieniony:
    na szybko 4 firmy: Sandisk, Pretec, Lexar i Kingston..
    reszty bym nie kupił - aktualnie mam 6 sandisków 8Gb 30mb/s i ze 2 szt. 4Gb i wszystkie wyśmienicie działają odkąd je kupiłem..
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    aha, i uważam że 2x8gb jest lepsze niż 1x16..
    Niedawno kupiłem 5DmkII i sprzedawca od razu odradził mi kupowanie kart Kingston bo podobno źle współpracują z tym modelem.
    Ma ktoś podobne doświadczenie? Ja wczesniej używałem Kingstona z 450d i działał bez problemu ale to inna bajka

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PiotrOstapiuk Zobacz posta
    Zastanawia mnie czy jest sens kupowania kart 400x (60MB/s) skoro przesyłając zdjęcia przez USB port ten ma ograniczenie do 30MB/s. Chyba że ktość ma czytnik obsługujący eSATA i czytnik ten potrafi przesyłać szybciej niż USB - jesli tak to poproszę o informację. Ciekawi mnie jaka jest szybkość przesyłu danych wewnątrz aparatu np 50d, 5d mkII. Czy cokolwiek potrafi wykorzystać te karty czy też marketingowcy zyskują tylko klientów.
    Ja taką kartę kupiłem jak miałem jedynkę, przydawała się przy dłuższych seriach. Do piątki na spokojnie wystarcza 30mbps. Warto zaopatrzyć się w wersję o pojemności 16gb.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Kingstony słabo się dogadują z Minoltami i Sony. Jak jest w przypadku Canona nie wiem, ale nie mam zamiaru sprawdzać.
    Od kilku lat używam wyłącznie Sandiska i nie mam żadnych zastrzeżeń.

Domyślnie

Może was zadziwię ale Pretec czy PQ mają bardzo dobre karty x233 ja osobiście korzystam i polecam Lexar Profesional.Tak jak już powiedziano 5DmkII nie jest demonem prędkości więc powinno być dobrze co do Kingstona to i ja odradzam brak przekonania do tej marki

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Jo osobiście używam Kingstona elite pro 16GB 133x i działa dobrze. Przy nagrywaniu filmów nie gubi klatek. Jestem amatorem i szybkość zrzucania fot i filmów mi wystarcza. Seriami także rzadko fotografuję. Chce kupić jeszcze jedną i być może kupię też Kingstona ze względu na cenę i dużo podróbek lepszych kart jak sandisk.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Kingston Elite Pro to nie jest zła karta, ale niestety wolna. Ja jej używam w moim 5D sporadycznie, głównie służy jako zapas. Najlepszym rozwiązaniem IMHO jest jednak SanDisk Extreme III lub IV. Jeśli boisz sie podróbek, to kupuj w sprawdzonych sklepach
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Domyślnie

Mam problem kupiłem kartę 8GB San disc Ultra 30mb/s po pierwszym włożeniu do aparatu zgodnie z zaleceniami sformatowałem kartę w aparacie po tygodniu karta przestała działać na monitorze pojawia się informacja żeby sformatować kartę w aparacie niestety kiedy próbuję to zrobić pojawia się informacja że sformatowanie karty jest nie możliwe i żebym wymienił kartę. Myślicie że sformatowanie karty w komputerze cos pomoże bo niestety nie mam czytnika kart Compac Flash na kompie. Jak na złość nie mogę też znaleść paragonu więc pewnie z reklamacji nici

Początki nałogu Awatar takpoprostu

Domyślnie

Ja miałem niemiłe doświadczenia odnośnie SanDiska extreme III i ultra II. Wiem że to bardzo dobra firma, no ale widocznie miałem pecha lub kupiłem jakąś podróbkę. Ale jak wiadomo można się zrazić więc obecnie będzie leciał drugi rok jak strzelam na Pretecach x233 kilka sztuk po 8 gb i chodzi to naprawdę fajnie. Demonem szybkości to to nie jest ale mi w zupełności wystarcza.
    *t*a*k*p*o*p*r*o*s*t*u*

Strona 9 z 11 PierwszyPierwszy ... 7891011 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów