Strona 5 z 11 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 105

Wątek: jakiej szybkości karta optymalna do 5d mk II?

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    Ale zapominasz o jednym - bezpieczniej uzyc kilku mniejszych niz jedna duza karte .. w razie awarii ratujesz czesc zdjec
    podchodzac do tego zagadnienia czysto spekulacyjnie to nalezy przyjac, ze nie ma zlotego srodka, bo majac dwie karty dwukrotnie zwiekszasz ryzyko uszkodzenia jednego z nosnikow danych.
    majac trzy karty trzykrotnie i tak dalej.
    mozna zaryzykowac teze, ze najwieksze bezpieczenstwo daje zakup jednej karty duzej pojemnosci (16GB i wiecej) od producenta, ktory nie boi sie reklamowac jej jako urzadzenia bezawaryjnegi - dajac na to dowod w postaci dozywotniej gwarancji
    kierujac sie tym rozumowaniem zastanawiam sie nad zakupem Kingston 16GB x133 Elite Pro
    http://allegro.pl/item993884256_king...gb_25mb_s.html
    zakladajac, ze nie bede walil seriami to do 5DmkII chyba starczy taka karta (?)
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Bywalec Awatar noeee
    Miasto
    Wrocek

Domyślnie minimalny idex prędkości dla filmów 30 fps fullhd

Witaj.

I jak Ci się spisuje karta z indeksem 133x (+- 20MB/s zapis) ?

Czy filmy nagrywają się bez problemu ?

Czy mogli byście odpowiedzieć jaki bitrate mają filmy w 1920 i 30 klatkach ...
    można by wyliczyć minimalną prędkość zapisu i tym samym kartę która zdąży to nagrać.

Sam niestety mam 5D od wczoraj i jakąś zabytek (tj. Sandiska 2 1 GB i nawet filmów nie idzie nagrać) - i właśnie jestem na etapie zakupu ..
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Sam niestety mam 5D od wczoraj i jakąś zabytek (tj. Sandiska 2 1 GB i nawet filmów nie idzie nagrać) - i właśnie jestem na etapie zakupu ..[/quote]

sam sobie odpowiadam ale może sie komuś przyda ... i nawet na tym starym sandisku poszło ...

bitrate jest około 45 Mbita/s czyli około 6 MB/s - nawet karta 50x da radę
    z filmami ( a tym bardziej 133x i 20MB/s ) ...
    co do zdjęć RAW w serii to już inna sprawa ... ale dla mnie to nie jest tak ważne
    Ostatnio edytowane przez noeee ; 24-04-2010 o 11:08 Powód: Automerged Doublepost
    5D MK2, 450D, 10-22/3.5-4.5, 28/1.8, 50/1.4, 100 L IS, 70-200/4 L IS, 24-105/4 L IS, 18-55 IS, Kenko 1,4x, Metz 58 AF-1 i inne
    100 2.8 macro - sprzedam

Bywalec Awatar wizja
    Miasto
    poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez noeee Zobacz posta
    sam sobie odpowiadam ale może sie komuś przyda ...

No dzięki.

PS. W pierwszym poście jak byk stoi: "Normally, movie clips captured by the EOS 5D Mark II are stored in the camera using a CompactFlash memory card with a data transfer speed of at least 8MB per second."

konwertyta... Strzelecki.org / Margin.es
    "Wyobraźnia zawsze wyprzedza umiejętności. Dlatego sprzęt to zawsze za mało" ~duChemin

Bywalec Awatar noeee
    Miasto
    Wrocek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wizja Zobacz posta
    No dzięki.

PS. W pierwszym poście jak byk stoi: "Normally, movie clips captured by the EOS 5D Mark II are stored in the camera using a CompactFlash memory card with a data transfer speed of at least 8MB per second."

teoria pisana a praktyka stosowana to dwie różne sprawy
    tj. lepiej samemu dotknąć

pozdr.
    5D MK2, 450D, 10-22/3.5-4.5, 28/1.8, 50/1.4, 100 L IS, 70-200/4 L IS, 24-105/4 L IS, 18-55 IS, Kenko 1,4x, Metz 58 AF-1 i inne
    100 2.8 macro - sprzedam

Bywalec Awatar wizja
    Miasto
    poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez noeee Zobacz posta
    tj. lepiej samemu dotknąć
    Tomasz też tak uważał )))))))

spoko-luz
    konwertyta... Strzelecki.org / Margin.es
    "Wyobraźnia zawsze wyprzedza umiejętności. Dlatego sprzęt to zawsze za mało" ~duChemin

Coś już napisał Awatar halogen
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Hey mam pytanie muszę zakupić kartę Cf do 5dmkII tak aby filmy się nie przycinały przy nagrywaniu.

Pretec CompactFlash x233 16GB koszt 199zł niby 35mb zapisu i 35mb odczytu
    lub
    Adata 16GB 533x 80/50MB koszt 199zł niby 50mb zapisu i 80mb odczytu

różnica jest tylko taka że pierwsza kartę mogę kupić pod nosem w sklepie i jak coś mięć gwarancje a tą drugą tylko na wysyłkę.

Pytanie tylko jak prędkość spokojnie pozwoli na zapisywanie i odczytywanie filmów.

Pełne uzależnienie Awatar mgtan

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez halogen Zobacz posta
    Hey mam pytanie muszę zakupić kartę Cf do 5dmkII tak aby filmy się nie przycinały przy nagrywaniu.

Pretec CompactFlash x233 16GB koszt 199zł niby 35mb zapisu i 35mb odczytu
    lub
    Adata 16GB 533x 80/50MB koszt 199zł niby 50mb zapisu i 80mb odczytu

różnica jest tylko taka że pierwsza kartę mogę kupić pod nosem w sklepie i jak coś mięć gwarancje a tą drugą tylko na wysyłkę.

Pytanie tylko jak prędkość spokojnie pozwoli na zapisywanie i odczytywanie filmów.
    wal w ciemno w SanDisk Extreme 60MB/s i nie oszczedzaj bo to źle sie kończy, wierz mi.
    Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
    24-105 f/4 IS USM L + 50 f/1.4
    Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...

Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mgtan Zobacz posta
    wal w ciemno w SanDisk Extreme 60MB/s i nie oszczedzaj bo to źle sie kończy, wierz mi.
    sandisc jest 2x droższy i wolniejszy od adata jedyne za przy tej pierwszej karcie to to że jest ze sklepu a nie z jakiegoś z allegro gdzie potem mogałby być problem z wysyłka, chyba że gwarancja jest producenta w takich przypadkach

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez halogen Zobacz posta
    sandisc jest 2x droższy i wolniejszy od adata
    Jak Ci padnie tańsza karta to przekonasz się że wartość utraconych danych jest sporo większa niż te nędzne '2x droższy' za uznany, pewny, markowy produkt.

Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Jak Ci padnie tańsza karta to przekonasz się że wartość utraconych danych jest sporo większa niż te nędzne '2x droższy' za uznany, pewny, markowy produkt.

hmm a wyznajecie zasade droższe = lepsze ??? nie wiem czemu właśnie wszyscy mówią że sandisc jest najlepszy.... jest dobra kartą ale są firmy które robią tak samo dobre pamięci i o połowe tańsze. W teście który ktoś tutaj pokazał karty np adata są nie dość że szybsze o ok 20 mb/s to jeszcze jakieś 150 zł tańsze od odpowiedników. w Sandiscu pisze dożywotnia gwarancja.... :/ czyli tak naprawde żadna bo jak dokładnie sie doczytasz w regulaminie co mają na myśli dożywotnia to szybko zmienisz zdanie, gwarancja jest jak na wszystko ale nigdy "dożywotnia"

Strona 5 z 11 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów