Wszystko zależy co dla kogo znaczy słowo "optymalny"
Wszystko zależy co dla kogo znaczy słowo "optymalny"
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
Jak ktoś ma na myśli największą wydajność, to chyba raczej napisze "najszybszy", ale może się mylę.
Ja np. nie robię seriami w RAW (seria u mnie to 2-4 klatki), więc wydajność Extreme III mi w zupełności wystarczy.
BTW: Bawiąc się w Viteza, http://sjp.pwn.pl/lista.php?co=optymalny podaje:
optymalny «najlepszy z możliwych w jakichś warunkach»
:-)
Dziękuję za porady. W sumie dokonałem pewnego kompromisu: Kingston 133x 16GB + Pretec 233x 32GB. Pierwsza tania i pojemna, druga szybka (wystarczająco jak dla mnie) i ekonomicznie uzasadniona. Co prawda sprzedawcy "marudzili" na plastikowe Preteci 4GB, ale o metalowej 32GB wypowiadali się już w superlatywach. Zobaczymy jak się sprawdzą na majówce w rzeczywistych warunkach.
i?![]()
konwertyta... Strzelecki.org / Margin.es
"Wyobraźnia zawsze wyprzedza umiejętności. Dlatego sprzęt to zawsze za mało" ~duChemin
Do filmow to mi ULTRA II spokojnie wystarcza, natomiast jesli chodzi o karty PRETEC i filmy to moja karta nie działała z filmami - kupiłem 32 GB, zdjęcia dało się robić ale filmików nie chciała odtwarzać, oddałem do serwisu i zwrócili mi kasę, po czym dołożyłem 20 zł i kupiłem 16 GB sandisk extreme III i zero problemów. Także jeśli chodzi o karty PRETEC to już więcej ich nie kupię - loteria.
właśnie zainwestowałem w dwie 8gb sandisk ultra 30mb/s (x200) bo są tanie na all (119/szt). Czaiłem się na PQI 16gb x233, ale zdecydowałem się na dwie 8 w dobrej cenie![]()
"Wyobraźnia zawsze wyprzedza umiejętności. Dlatego sprzęt to zawsze za mało" ~duChemin
A jak wrazenia z uzytkowania tych Sandiskow? Jak szybko zapycha sie bufor przy RAW'ach?
Na Extreme III 30MB/s mam problemy przy filmach - dziś zareklamowałem karte, zobaczymy.
Na nowych Extreme 60MB/s - wszystko działa bardzo dobrze. Przy rawach odczuwa sie szybsze zrzucanie względem Extreme III 30MB/s.
Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
24-105 f/4 IS USM L + 50 f/1.4
Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...