Pokaż wyniki od 1 do 10 z 57

Wątek: Nocne zdjęcia gwiazd/długa ekspozycja

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Parę dni temu miałem okazję uczestniczyć jako „asystent ignorant” podczas fotografowania księżyca. Trochę liznąłem temat może nie do końca jako fotografowanie gwiazd ale samego nieba. Wydaje mi się, że chcąc fotografować gwiazdy przydałby się teleskop.
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piotrusb Zobacz posta
    Dlaczego? Jeżeli robisz ekspozycję np. kilku godzinną, to chyba nie jest to kompletną bzdurą?
    A nie lepiej neutralny filtr szary..?

Cytat Zamieszczone przez Sergiusz Zobacz posta
    Wydaje mi się, że chcąc fotografować gwiazdy przydałby się teleskop.
    Jeśli zależy Ci na konkretnych gwiazdozbiorach, to i owszem, przydałby się, jeśli natomiast chcesz uchwycić całe niebo, jak na powyższym przykładzie to.. Nie widziałem jeszcze teleskopów szerokokątnych..:grin:

Pozdrawiam
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slider Zobacz posta
    A nie lepiej neutralny filtr szary..?

Jeśli zależy Ci na konkretnych gwiazdozbiorach, to i owszem, przydałby się, jeśli natomiast chcesz uchwycić całe niebo, jak na powyższym przykładzie to.. Nie widziałem jeszcze teleskopów szerokokątnych..:grin:

Pozdrawiam

Wiesz ale jest taka maszyna do przesuwania aparatu na statywie aby gwiazdy wychodziły jako punkty a nie jako kreski bo w ten sposób masz drogę gwiazd a nie gwiazdy. Wbrew pozorom wystarczy naprawdę bardzo krótki czas aby obraz był poruszony. Jak oglądałem przez teleskop księżyc to się czułem trochę jak bym oglądał pierwsze kadry z filmu Dzień Niepodległości, ruch księżyca widać bowiem „gołym okiem”
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sergiusz Zobacz posta
    Wiesz ale jest taka maszyna do przesuwania aparatu na statywie(..)
    Wiem, ale nie nazywa się to teleskop.

Wbrew pozorom wystarczy naprawdę bardzo krótki czas aby obraz był poruszony.
    To też wiem, ale pytanie autora wątku dotyczyło maksymalnego czasu otwarcia migawki, a nie pozbycia sie ruchu gwiazd, toteż załozyłem, ze o taki efekt mu chodziło i nie poleciłem zakupu statywu z montażem paralaktycznym.
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Uprawnienia umieszczania postów