Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 57

Wątek: Nocne zdjęcia gwiazd/długa ekspozycja

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    otwarta przysłona, iso dowolne
    pamiętaj o efekcie Schwarzschielda
    Przy okazji, jak się ma efekt Schwarzschielda do matryc? Z tego co pamiętam to podatność na ten efekt była cechą konkretnego materiału światłoczułego.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mate00sh Zobacz posta
    Przy okazji, jak się ma efekt Schwarzschielda do matryc? Z tego co pamiętam to podatność na ten efekt była cechą konkretnego materiału światłoczułego.
    nijak, bo go po prostu nie ma
    główna zaleta matryc w tym przypadku
    teoretycznie one też tracą światłoczułość, ale w znacznie mniejszej mierze
    ale w sumie efekt Schwarzschielda nie jest aż taki ważny - przecież i tak naświetlasz długo, nie żeby wydobyć cienie, tylko zarejestrować ruch gwiazd
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    nijak, bo go po prostu nie ma
    główna zaleta matryc w tym przypadku
    teoretycznie one też tracą światłoczułość, ale w znacznie mniejszej mierze
    ale w sumie efekt Schwarzschielda nie jest aż taki ważny - przecież i tak naświetlasz długo, nie żeby wydobyć cienie, tylko zarejestrować ruch gwiazd
    Tak mi się wydawało, ale wolałem zapytać
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Początki nałogu Awatar jacapa
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dazz Zobacz posta
    to efekt polegający na tym, że naświetlenie podczas długiego czasu nie będzie takie jak to wynikałoby z matematyki lub światlomierza ;-) Jak w praktyce wziąć poprawkę na efekt - nie mam pojęcia ;-)
    To zależy od ogniskowej , deklinacji i wielkości piksela. Można to dokładnie obliczyć za pomocą kilku wzorów. Dla takich zdjęć można z grubsza przyjąć , że przy ogniskowej ok. 50mm gwiazda naświetla ten sam punkt matrycy przez ok 10s.
    Można doświadczalnie dobrać parametry robiąc testowe fotki z takim czasem. Jasność kresek będzie mniej więcej taka jak pojedynczych gwiazdek na fotce testowej.
    Należy też pamiętać że im dłuższa na być ekspozycja tym ciemniejsze powinno być niebo , tzn. nie zaświetlone światłem z miasta , lamp czy Księżyca.
    Jacek Paduszyński
    40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astro

Pełne uzależnienie Awatar canis_lupus
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

jacpa: Pomyliłeś zjawiska. Efekt Schwarzschielda poleka na zmiejszaniu czułości w czasie naświetlania a Ty mówisz o zmianie miejsca naświetlania kliszy(matrycy).
    "I love You Cię" Różyczko...
    Galeria ,
    Druga galeria,

Bywalec Awatar zonk
    Miasto
    Suchedniów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mariusz_C Zobacz posta
    Tak sobie myślę, żeby założyć 17-40 na starego kliszowego eosa 5 i postawić go na pół godziny w gwiazdy wycelowanego. Jak dobrać ISO kliszy i przysłonę tak żeby cokolwiek mi wyszło i żebym się nie wkurzał??
    Widzę, że masz ochotę popróbować długich naświetleń ;-) pamietaj też, że noce są dość chłodne i po paru minutach obiektyw może pokryć się rosą! Przydałby się podgrzewacz obiektywu
    >>>--------> założyłem sobie bloga <--------<<<

Pełne uzależnienie Awatar canis_lupus
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

nastepna bzdura. Moze sie pokryć rosą tylko jesli jest zimniejszy od powietrza. Jesli go wyniesiesz z domu to raczej takich szans nie ma. Gorzej jak go potem przyniesiesz DO DOMU. Wtedy może pokryć się rosą.
    "I love You Cię" Różyczko...
    Galeria ,
    Druga galeria,

Bywalec Awatar zonk
    Miasto
    Suchedniów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez canis_lupus Zobacz posta
    nastepna bzdura. Moze sie pokryć rosą tylko jesli jest zimniejszy od powietrza. Jesli go wyniesiesz z domu to raczej takich szans nie ma. Gorzej jak go potem przyniesiesz DO DOMU. Wtedy może pokryć się rosą.
    Czy taka bzdura to bym polemizował. Pisałem to z własnego doświadczenia! Obiektyw od powietrza na pewno był cieplejszy bo wyniosłem go z domu chwilę przed naświetlaniem (w zeszłym tyodniu). Ustawiłem aparat na statywie i poszedłem do domu. Po 25 minutach przednia soczewka była cała zamglona.
    >>>--------> założyłem sobie bloga <--------<<<

Początki nałogu Awatar jacapa
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez canis_lupus Zobacz posta
    jacpa: Pomyliłeś zjawiska. Efekt Schwarzschielda poleka na zmiejszaniu czułości w czasie naświetlania a Ty mówisz o zmianie miejsca naświetlania kliszy(matrycy).
    Nic nie pomyliłem. Piszę o dokładnie o czym piszę , czyli zmianie miejsca naświetlania jak zauważyłeś . Odnoszę się do matrycy cyfrowej , a tu Efekt Schwarzschilda nie występuje. Klisza mnie nie interesuje i chyba nikt nie będzie się męczył analogiem w takich fotkach.
    Może trochę mylący jest cytat w moim poście stąd nieporozumienie .

Cytat Zamieszczone przez zonk Zobacz posta
    Czy taka bzdura to bym polemizował. Pisałem to z własnego doświadczenia!
    To absolutnie nie jest bzdura. Czasami aż trudno uwierzyć skąd się tyle wody bierze w powietrzu. Potrafi płynąć ze sprzętu niemal ciurkiem.
    Jacek Paduszyński
    40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astro

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Musze sie zgodzic z ZONK'iem, ale wczesniej bylem zdziwiony tym pokryciem rosa. Wczoraj wzialem Samaynga z domu, wystawilem na godzine robiac niebo. Wracam po body stojace na polu i co widze? Szklo cale pokryte rosa (soczewka). Kiedys robiac niebo Pelengiem nigdy czegos takiego nie zuwazylem. Wiem juz dlaczego: Pelengiem zawsze robilem w mrozne noce, gdzie powietrze jest suche (tak, tak w mrozie powietrze jest suche...), a ostatnio Samyangiem w dosyc zimna, ale mglista noc. Dlatego.

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów