Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 57

Wątek: Nocne zdjęcia gwiazd/długa ekspozycja

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Moje 400d wytrzymało ponad 40 minut.

Coś już napisał Awatar grzegorzkalisz
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Czasem czytam niektóre wypowiedzi i czuje się jakbym był jeszcze w przedszkolu.
    Sober tak szczególnie Tobie radzę w ciągu dnia pójść w interesujące nas miejsce i złapać ostrość na gwiazdach...gratuluję...
    Kam, dzięki, że nas poinformowałeś że mamy 30 sekund a potem jest bulb
    Kiedyś miałem prospekt canona był tam aparat bodaj że 20Dn, coś z literką N w oznakowaniu przeznaczony był właśnie do kilkugodzinnych naświetleń w nocy. I stąd moje obawy.

zaitsev
    pochwal się tym zdjęciem.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Niestety przepaliłem niebo...

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sergiusz Zobacz posta
    Wiesz ale jest taka maszyna do przesuwania aparatu na statywie(..)
    Wiem, ale nie nazywa się to teleskop.

Wbrew pozorom wystarczy naprawdę bardzo krótki czas aby obraz był poruszony.
    To też wiem, ale pytanie autora wątku dotyczyło maksymalnego czasu otwarcia migawki, a nie pozbycia sie ruchu gwiazd, toteż załozyłem, ze o taki efekt mu chodziło i nie poleciłem zakupu statywu z montażem paralaktycznym.
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Początki nałogu Awatar jadeit
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

punktowe obrazy gwiazd nie robi zwykle sie na bardzo długich czasach z 2 znanych mi powodów
    po 1 błędów prowadzenia układu paralaktycznego;
    po 2 wyłążą właśnie prześwietlenia,
    więc robi się wiele ekspozycji po kilka minut potem sie je tkzw. stack'uje.

a ruch łysego widac nawet w tele typu 400mm

ostatnio robiłem parę ekspozycji na gwiazde północną ale na statywie nieruchomym, żeby pogryźć nieco technikę tego stack'owania ale póki co leża sobie foty w szufladzie i czekają na przypływ weny
    un point c'est toi
    fotki są tu: http://www.asfalt.net.pl/main.aspx?page=3&uid=10

Dopiero zaczyna Awatar pplecke

Domyślnie

O ile dobrze się orientuję te aparaty specjalnie do astrofotografii to nie miały filtra podczerwieni (który zdaje się jest niezbędny przy zdjęciach dziennych a przeszkadza przy fotografowaniu przez teleskop- jak się mylę to mnie poprawcie).
    Co do czasu otwarcia migawki to jak ktoś już napisał ograniczeniem jest żywotność baterii (warto do czasu ekspozycji dodać czas zapisu na kartę który przy włączonym algorytmie odszumiania-napewno w 40D jak w 20D jest to nie wiem- może być zbliżony do czasu ekspozycji).

Domyślnie

z troche innej beczki. mam 180 rawow z nocnych zdjec gwiazd. iso 200, 30 s chce je zlaczyc w calosc ale nie bardzo potrafie, czy moglibyscie mi pomoc i napisac to zrobisz dajmy na to w psie? od zawsze uzywalem lightrooma, a teraz przyszla chyba pora na psa i tu sie droga konczy. prosze o pomoc
    www.mkonopka.pl

5d2 + Ls + 580ex II,

Początki nałogu Awatar jadeit
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pplecke Zobacz posta
    O ile dobrze się orientuję te aparaty specjalnie do astrofotografii to nie miały filtra podczerwieni (który zdaje się jest niezbędny przy zdjęciach dziennych a przeszkadza przy fotografowaniu przez teleskop- jak się mylę to mnie poprawcie).
    Co do czasu otwarcia migawki to jak ktoś już napisał ograniczeniem jest żywotność baterii (warto do czasu ekspozycji dodać czas zapisu na kartę który przy włączonym algorytmie odszumiania-napewno w 40D jak w 20D jest to nie wiem- może być zbliżony do czasu ekspozycji).
    zgadza sie
    fitlr ten się także usuwa żeby przystosować aparat do astrofoto

co do długości czasu to tak jak pisałem zwykle to jest kilkanascie klatek z czasem ekspozycji kilka minut

a bateria widomo naładowna musi być, przyczym czynnik ten także jest bardziej przyjazny przy kilku zdjęciach krótszych niż przy 1 długim(będącym sumą krótkich)

pozdrawiam
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Tuszak Zobacz posta
    z troche innej beczki. mam 180 rawow z nocnych zdjec gwiazd. iso 200, 30 s chce je zlaczyc w calosc ale nie bardzo potrafie, czy moglibyscie mi pomoc i napisac to zrobisz dajmy na to w psie? od zawsze uzywalem lightrooma, a teraz przyszla chyba pora na psa i tu sie droga konczy. prosze o pomoc
    nie wiem jaki to materiał ale możliwe że IRIS mógłby Ci pomóc
    osobiscie jestem przed jego wykorzystaniem
    mam 20 klatek 120s iso800 dla niego ale jak pisałem czekają na wene
    Ostatnio edytowane przez jadeit ; 20-04-2009 o 23:09 Powód: Automerged Doublepost
    un point c'est toi
    fotki są tu: http://www.asfalt.net.pl/main.aspx?page=3&uid=10

Dopiero zaczyna Awatar pplecke

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tuszak Zobacz posta
    zlaczyc w calosc ale nie bardzo potrafie, czy moglibyscie mi pomoc i napisac to zrobisz dajmy na to w psie?
    Jak poszukasz pod hasłem star trails to napewno znajdziesz jakiś plugin do PS. Możesz również skorzystać z darmowego http://www.startrails.de/html/software.html <-polecam

Domyślnie

Dziękuje. Znalazłem coś takiego http://www.schursastrophotography.co...tartrails.html , przydatna rzecz, naprawde.
    Pozdrawiam.
    www.mkonopka.pl

5d2 + Ls + 580ex II,

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów