Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 57

Wątek: Nocne zdjęcia gwiazd/długa ekspozycja

Coś już napisał Awatar grzegorzkalisz
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Nocne zdjęcia gwiazd/długa ekspozycja

Witam, wczoraj w końcu się zebrałem i postanowiłem sprawdzić na własnej skórze co to znaczy długa ekspozycja w nocy. Jeden efekt przedstawiam na załączonym zdjęciu.
    Od razu dla tych, którzy postanowią wybrać się na tego typu zdjęcia radzę za dnia zbadać dokładnie miejsca w z których będziemy fotografować i ustawić odpowiednią ostrość na pierwszy plan i zapamiętać jak potem ustawić pierścień. W totalnej ciemności jest to niemożliwe, a robienie metodą "na wyczucie" odradzam
    Zakładam wątek ponieważ nie potrafię znaleźć odpowiedzi na pytanie, na jak długo mogę otworzyć migawkę w Canonie 20d żeby nic nie spie** uszkodzić nic w aparacie, nawet nie bardzo zdaję sobie sprawę co można uszkodzić.

Przysłona 5.6 czas 12 minut. Na jakimś forum znalazłem wspaniałego doradce, który radzi aby przysłonę ustawiać na 32...kompletna bzdura.

Bywalec Awatar piotrusb
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Na jakimś forum znalazłem wspaniałego doradce, który radzi aby przysłonę ustawiać na 32...kompletna bzdura.
    Dlaczego? Jeżeli robisz ekspozycję np. kilku godzinną, to chyba nie jest to kompletną bzdurą?

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Parę dni temu miałem okazję uczestniczyć jako „asystent ignorant” podczas fotografowania księżyca. Trochę liznąłem temat może nie do końca jako fotografowanie gwiazd ale samego nieba. Wydaje mi się, że chcąc fotografować gwiazdy przydałby się teleskop.
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piotrusb Zobacz posta
    Dlaczego? Jeżeli robisz ekspozycję np. kilku godzinną, to chyba nie jest to kompletną bzdurą?
    A nie lepiej neutralny filtr szary..?

Cytat Zamieszczone przez Sergiusz Zobacz posta
    Wydaje mi się, że chcąc fotografować gwiazdy przydałby się teleskop.
    Jeśli zależy Ci na konkretnych gwiazdozbiorach, to i owszem, przydałby się, jeśli natomiast chcesz uchwycić całe niebo, jak na powyższym przykładzie to.. Nie widziałem jeszcze teleskopów szerokokątnych..:grin:

Pozdrawiam
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Coś już napisał Awatar grzegorzkalisz
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Piotrusb spróbuj, a zobaczysz..."gwiazdy są w ciągłym ruchu" dana gwiazda nie zdąży odznaczyć się na matrycy (filmie) przy przysłonie 32.
    Sergiusz teleskop mam, nigdy nie wgłębiałem się w temat fotografowania przez teleskop, ale wiem, że trzeba posiadać nasadki, przejściówki i odpowiedni obiektyw o czym na razie nie mam pojęcia. Jeżeli ktoś ma taką wiedzę chętnie się dowiem.
    Ale nadal martwi mnie max. czas naświetlania w 20D.

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slider Zobacz posta
    A nie lepiej neutralny filtr szary..?

Jeśli zależy Ci na konkretnych gwiazdozbiorach, to i owszem, przydałby się, jeśli natomiast chcesz uchwycić całe niebo, jak na powyższym przykładzie to.. Nie widziałem jeszcze teleskopów szerokokątnych..:grin:

Pozdrawiam

Wiesz ale jest taka maszyna do przesuwania aparatu na statywie aby gwiazdy wychodziły jako punkty a nie jako kreski bo w ten sposób masz drogę gwiazd a nie gwiazdy. Wbrew pozorom wystarczy naprawdę bardzo krótki czas aby obraz był poruszony. Jak oglądałem przez teleskop księżyc to się czułem trochę jak bym oglądał pierwsze kadry z filmu Dzień Niepodległości, ruch księżyca widać bowiem „gołym okiem”
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Coś już napisał Awatar krzysiek187
    Miasto
    Waw

Domyślnie

ciekwy wątek (o te czasy naświetlania) a wiecie jak to się ma do 30D?
    jaki jest najdluższy czas?
    30D | Canon 10-22 | Canon 100 macro | Canon 28-135 | Helios 52 | jakis Manfrotto sie znajdzie |

majne zdjecisza

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grzegorzkalisz Zobacz posta
    Od razu dla tych, którzy postanowią wybrać się na tego typu zdjęcia radzę za dnia zbadać dokładnie miejsca w z których będziemy fotografować i ustawić odpowiednią ostrość na pierwszy plan i zapamiętać jak potem ustawić pierścień. W totalnej ciemności jest to niemożliwe, a robienie metodą "na wyczucie" odradzam
    Hmm... a mnie się wydawało że w przypadku "zdjęć gwiazd" to dobrze by było ustawić ostrość na nieskończoność, albo lepiej na hiperfokalną...
    C7D | S30 1,4 | C17-55 2,8 | S50-150 2,8

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

w 30D masz czasy do ustawienia do 30 sekund. Powyżej jest tryb bulb. Chyba jedyną opcją żeby zepsuć aparat to trzeba by znacznie podgrzać matrycę/pkty AF. W nocy lub o zmierzchu raczej niewykonalne.

a mnie się wydawało że w przypadku "zdjęć gwiazd" to dobrze by było ustawić ostrość na nieskończoność, albo lepiej na hiperfokalną...
    najlepiej chyba trafić między jedną a drugą, w nocy to nie jest takie proste (przynajmniej dla mnie).

Domyślnie

nawet w instrukcji pisża ze nie ma ograniczenia czasu otwarcia migawki!! ewentualni ezywotność baterii (300D miało niby ok 2,5 h)
    Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 f/4 SPRZEDAM | Canon: 24-70 f/2,8 L | | 28 f/1.8 | 50 f/1.4 | 85 f/1.8 | 75-300 f/4-5.6 | 420EX |
    zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 f/1,8 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

www.nagor.prv.pl - FOTOblog.

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów