Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 57

Wątek: Nocne zdjęcia gwiazd/długa ekspozycja

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Hm... Próbowałem wczoraj czegoś takiego i niestety coś się rypło do jakichś 15 minut mogę bulbować do woli, ale kiedy próbowałem zrobić jeszcze dłuższy czas, 30 minut, zdjęcie się nie zapisywało. Dopiero przy wyłączaniu aparatu pojawia się dziwny ekranik zatytułowany "zapisywanie 1 zdjęcia" czy coś takiego - i wygląda na to że się puszka zawiesza.

Gdyby to był komp to bym szukał jakichś automatycznych hibernacji czy innego ograniczenia związanego z oszczędzaniem energii, ale tu... Nie wiem, czy coś jest nie tak z aparatem, czy ja coś źle robię?

Błąd jest powtarzalny.

Canon 50D.

Może to wężyk? Nie jest oryginalny, ale jak powiedziałem 15-minutowe naświetlenia nim robię.

Jakieś rady?
    50D; C 17-55

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Whitefire Zobacz posta
    Hm... Próbowałem wczoraj czegoś takiego i niestety coś się rypło do jakichś 15 minut mogę bulbować do woli, ale kiedy próbowałem zrobić jeszcze dłuższy czas, 30 minut, zdjęcie się nie zapisywało. Dopiero przy wyłączaniu aparatu pojawia się dziwny ekranik zatytułowany "zapisywanie 1 zdjęcia" czy coś takiego - i wygląda na to że się puszka zawiesza.

Gdyby to był komp to bym szukał jakichś automatycznych hibernacji czy innego ograniczenia związanego z oszczędzaniem energii, ale tu... Nie wiem, czy coś jest nie tak z aparatem, czy ja coś źle robię?

Błąd jest powtarzalny.

Canon 50D.

Może to wężyk? Nie jest oryginalny, ale jak powiedziałem 15-minutowe naświetlenia nim robię.

Jakieś rady?
    W swoim 450d też to zauważyłem. Kiedyś bawiłem się w jak najdłuższą ekspozycję (szary filtr, f/22 albo jeszcze niżej) i przy parominutowym naświetlaniu zapisywanie pliku trwało prawie minutę. Też używałem nieoryginalnego wężyka.

Domyślnie

To czy wężyk jest oryginalny czy nie(taki sam efekt miałem zarówno jak podłączałem wężyk jak przy wciskaniu śrubokręta żeby zwarł styki -wiem, brutalny jestem) i jaki jest model aparatu to raczej nie ma większego znaczenia...

Moim zdaniem, po zrobieniu zdjęcia aparat musi to wszystko przetworzyć i przeliczyć, a im więcej danych zebrał, tym więcej czasu mu to zajmuje. (Nie wiem czy aparat cały czas "naświetla jedną klatkę" czy podczas naświetlania dane są zbierane co jakiś czas i gdzieś tam na końcu po zrobieniu zdjęcia sumowane, przeliczane czy co tam się z nimi robi)
    C 50D, C 350D, C 50E. Słoiki: kit, S 10-20 f/4-5,6, T 28-75 f/2.8, C 50mm f/1.8, C 85mm 1.8, Sigma 70-200 f/2.8, 580EX

Regulamin pkt 8.

Początki nałogu
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

a może masz wolną kartę pamięci ??

Początki nałogu Awatar quail
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Patryk_mirek Zobacz posta
    To czy wężyk jest oryginalny czy nie(taki sam efekt miałem zarówno jak podłączałem wężyk jak przy wciskaniu śrubokręta żeby zwarł styki -wiem, brutalny jestem) i jaki jest model aparatu to raczej nie ma większego znaczenia...

Moim zdaniem, po zrobieniu zdjęcia aparat musi to wszystko przetworzyć i przeliczyć, a im więcej danych zebrał, tym więcej czasu mu to zajmuje. (Nie wiem czy aparat cały czas "naświetla jedną klatkę" czy podczas naświetlania dane są zbierane co jakiś czas i gdzieś tam na końcu po zrobieniu zdjęcia sumowane, przeliczane czy co tam się z nimi robi)
    Aparat niczego nie przelicza tak długo. Prawdopodobnie macie włączoną funkcję noise reduction i aparat automatycznie wykonuje kolejne zdjęcie przy zamkniętej migawce, aby użyć go jako wzorca szumu.

Dopiero zaczyna Awatar abalus

Domyślnie

Tak jak u gory

noise reduction jest problemem jak go sie wylaczy to nawet zdjecie zrobione przez godzine odrazu pokazuje sie na ekranie robilem takie wiec wiem inaczej sie czeka tylke samo czasu co zdjecie sie robilo na usuniecie szumow. Czyli jak zdjecie naswietlane przez 30 min to zobaczyc je mozemy na wyswietlaczu po 1 godzinie.
    Robić swoje i mieć satysfakcję z tego.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Dzięki!
    Rzeczywiście chodziło o funkcję noise reduction. Wyłączyłem i od razu zadziałały dłuższe czasy, tym razem ograniczone przez baterię, no ale to jest zrozumiałe. Nie planuję jakiejś szczególnej zabawy z tego typu zdjęciami, po prostu chciałem umieć je robić
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Z drugiej strony, moje dziecko ma dużą frajdę z trybu bulb... już pokazuję, o co mi chodzi :

Ostatnio edytowane przez Whitefire ; 21-09-2009 o 23:35 Powód: Automerged Doublepost
    50D; C 17-55

Bywalec Awatar zonk
    Miasto
    Suchedniów

Domyślnie

Ja też przymierzam się do zdjeć ruchu gwiazd. Mam jednak pytanie dotyczące długości czasu ekspozycji. Lepiej jest wykonać np. 60 zdjęć z czasem 30sec, czy odrazu ustawić czas 30 minut i nie bawić się w sklejanie zdjeć? Który sposób da lepszy efekt końcowy?
    >>>--------> założyłem sobie bloga <--------<<<

Coś już napisał Awatar ralf
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zonk Zobacz posta
    Ja też przymierzam się do zdjeć ruchu gwiazd. Mam jednak pytanie dotyczące długości czasu ekspozycji. Lepiej jest wykonać np. 60 zdjęć z czasem 30sec, czy odrazu ustawić czas 30 minut i nie bawić się w sklejanie zdjeć? Który sposób da lepszy efekt końcowy?
    Po sklejeniu 60 zdjęć będziesz miał linie przerywane, jakkolwiek ruch gwiazd zostanie uwidoczniony
    Stackuje się zazwyczaj ten sam kadr wykorzystując przy tym prostą zasadę, że sygnał się wzmacnia, a szum (jako że jest losowy) wygasza.

Bywalec Awatar zonk
    Miasto
    Suchedniów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ralf Zobacz posta
    Po sklejeniu 60 zdjęć będziesz miał linie przerywane, jakkolwiek ruch gwiazd zostanie uwidoczniony
    To bedzie spowodowane odszumianiem zdjęć przez aparat?

Cytat Zamieszczone przez ralf Zobacz posta
    Stackuje się zazwyczaj ten sam kadr wykorzystując przy tym prostą zasadę, że sygnał się wzmacnia, a szum (jako że jest losowy) wygasza.
    Czyli jednak lepiej sklejać kilkanaście/dziesiąt zdjeć w jedną całość?
    >>>--------> założyłem sobie bloga <--------<<<

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów