Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: G 10 czy sprawdzi się też dla amatora?

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez caveman Zobacz posta
    Dziwny ten Twój post, ponieważ pytasz o jakość zdjęć kompakta w trybie auto i zarazem szukasz kompakta, "którego możesz zabrać wszędzie zamiast lustrzanki".

To masz w końcu tą lustrzankę czy nie masz?

Proponuję Ci najpierw zaznajomić się z testami http://www.optyczne.pl/26-Test_aparatów-Canon.html. Nie miałem okazji używaż ani G10 ani S5 IS, ale za G10 przemawia przede wszystkim dobra matryca i możliwość zapisu do RAW. Z kolei w S5 masz większy zakres ogniskowych (lepszego zooma), ale praktycznie brak szerokiego kąta. Jeśli chcesz w pełni wykorzystać potencjał drzemiący w G10, zapomniej o trybie auto i zapisie do JPG. Zatem jeżeli:
    1) nie wystarczają ci możliwości S5
    2) chcesz poznać podstawy fotografii
    3) i podstawy obróbki cyfrowej za pomocą oprogramowania typu Photoshop
    to zainwestuj w G10.

Na twoim miejscu najpierw pobawiłbym się trybem M,Av,Tv na S5, bo jak chcesz robić fotki w trybie auto na G10, to jedyną namacalną różnica dla Ciebie (w stosunku do S5) będzie szybsze tempo zmniejszania sie miejsca na dysku twardym .
    Sorry za dziwny post... tego się właśnie obawiałam, ale nie o tym ma tutaj być...
    Mam lustrzankę. I dopiero się wciągam w tajniki tego, co z lustrzanki można wydobyć.
    G10 ma być dodatkowym aparatem. przy okazji powiem, że czasem inni przy "wspólnym np. spacerze" też będą chcieli zrobić nim zdjęcie (z lustrzanką nie dają rady)...
    chodzi naprawdę o jakość i ostrość zdjęć. I ciągle się zastanawiam czy ta jakość i ostrość będzie lepsza od aparatów, o których pisałam na początku...
    Z testami się zaznajomiłam... Ale problem pozostaje. Fajnie byłoby mieć aparat na tydzień u siebie i po prostu zobaczyć jak naprawdę działa, ale to już marzenie....
    Przyznam że przeraża mnie obróbka zdjęć za pomocą oprogramowań, więc może dlatego też mówię o tym "auto" czy po prostu kompakcie. Jakby nie było z lustrzanki prawie każde zdjęcie trzeba przerobić (w moim przypadku), a raczej chcę tego uniknąć.
    Dzięki za pierwszą odpowiedź.

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Na twoim miejscu najpierw pobawiłbym się trybem M,Av,Tv na S5, bo jak chcesz robić fotki w trybie auto na G10, to jedyną namacalną różnica dla Ciebie (w stosunku do S5) będzie szybsze tempo zmniejszania sie miejsca na dysku twardym .[/QUOTE]

Jeśli dobrze rozumiem
    to AUTO na S5 IS lepsze niż w G10???
    Czy może ktoś kto zna te dwa aparaty może też coś podpowiedzieć?
    Ostatnio edytowane przez michaela7 ; 20-04-2009 o 14:20 Powód: Automerged Doublepost

Uprawnienia umieszczania postów