Generalna zasada przy fotografii ptaków mówi, że lepiej poświęcić światło kosztem mm. Jeżeli Twoim tematem maja byc tylko ptaki bez wątpienia bierz 600mm. Sprawa ma się inaczej gdy ptaki będą częścią tematu przyrodniczego który chcesz focić - do zwierząt jednak 400mm bedzie lepsza bo :
a) sa wieksze
b) częściej sie je spotyka w miejscach gdzie aż tak dużo switłł nie ma.
Acha jeszce jedno nie wiem jakim body fotografujesz, ale nie demonizowałbym zasięgu nawet 600mm. Na pełnej kaltce rzadko zdarzają sie sytuacje, że jest się za blisko - co wiecej mając takie szkło mozna z premedytacją "zainstalować" sie ciut dalej a przez to mieć wiekszą szanse na bycie niezauważonym przez naszego modela.
Co do jakości to żadne z tych szkieł Cię nie zawiedzie ( wiem bo troche ich przeszło mi przez ręce- nie pisze tu o 800mm bo tego cacuszka nie miałem w łapach i chyba mieć nigdy nie bede
).
Jedynie 500 4,0L IS przy gorszym świetle może troche odstawać od reszty supertele ale za to nadrabia wagą i mobilnością.
Z tego co wiem to wszystkie mają 2 generacji tzn nie trzeba wyłanczać IS gdy montujemy je na statywie.