Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 42

Wątek: Wyzarte twarze na koncercie

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Question Wyzarte twarze na koncercie

Witam, jestem posiadaczem 350D z 17-85 IS f4-5.6. Ostatnio bylem w Sali Kongresowej na Warsaw Summer Jazz Days i tam wlasnie stawialem pierwsze kroki w robieniu zdjec z koncertu. Mimo tego, ze na jednym z koncertow zdjecia wyszly mi calkiem calkiem to inne dni mnie wkurzyly. Mianowicie twarze i jasne t-shirty (lub inne jasne elementy) wyszly wyzarte Pomiar jaki stosowalem byl punktowy, ustawiony na najjasniesze punkty twarzy i... NIC! Nadal mialem twarze wyzarte. Ja wiem, ze moge zmniejszyc korekcje ekspozycji (chyba tak to sie nazywa) ale co z tego... wtedy wszystko mam ciemniejsze a przy tego typu zdjeciach i przy wysokim iso rozjasnianie w photoshopie pozwoli wydobyc zamiast detali to ziarno.
    Poniewaz zdjecia mogly byc wykonywane tylko przez pierwsze 5 minut, stad nie mialem zbyt wiele czasu na zabawe. Ale bylem tez ktoregos wieczoru na koncercie na wolnym powietrzu i tam tez robiac zdjecia artystom twarze mialem wyzarte. To na co - na spokojnie - zwrocilem uwage, to fakt, iz oswietlenie bylo bardzo silne i tylko zmniejszenie korekcji ekspozycji przyciemnilo zdjecia ale to mnie nie zadowala przy tym iso
    Z gory dziekuje za rady i pozdrawiam serdecznie

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

No cóż, mimo wszystko innego sposobu nie ma Pozostaje Ci RAW i uważna korekcja ekspozycji "tylko tyle ile trzeba i ani grama mniej". Cudów nie ma - to tylko jedna wajcha, którą ustawia się w określonej pozycji.

BTW, jak 17-85 sprawdził się na koncercie? Nie za ciemno? W sumie do jazzu chyba OK, bo panowie raczej nie mają tendencji do skakania po scenie - czyli pewnie można nadrobić IS?

Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Rozumiem, a jesli to aparat ma problem z "ocena" i dostosowaniem pomiaru?? jak to poznac?

Jesli chodzi o 17-85, to wiem, ze jest za ciemny na kocerty... osobiscie zbieram na 70-200 IS f2.8 canona, ale moze za rok Zdziwiony jednak jestem jakoscia udanych zdjec. Bardzo fajny obiektyw i mile mnie rozczarowal choc niestety jazzmeni niestety tez skacza po scenie

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pikczer
    Rozumiem, a jesli to aparat ma problem z "ocena" i dostosowaniem pomiaru?? jak to poznac?
    Jestem na 99% pewien, że 350D może pokazywać "blown highlights" jako migające białe plamy. Ustaw sobie podgląd w tryb "info" (z histogramem itp) i rób tak, żeby "nic nie migało", ale histogram był ciągle w miarę dociągnięty do prawej.

W praktyce zresztą nie musi tak być w 100% - ja ostatnio obrabiając zdjęcia z koncertu celowo dociągałem czasem światła rozświetlające włosy wokalistów praktycznie do poziomu przepalenia - bo taki efekt mi pasował

Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Skoro tak piszesz, to pewnie tak jest
    Bede walczyc, coz przy tak ciemnym obiektywie spodziewalem sie wszystkiego alnie nie przepalenia

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Bede walczyc, coz przy tak ciemnym obiektywie spodziewalem sie wszystkiego alnie nie przepalenia
    Przepalić to można nawet zdjęcie dekielka, jak się ktoś postara

Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Ok, ale z ciekawosci - czy nie jest tak, ze jak pomiar ustawiam na najjasniesza czesc twarzy (ktora i tak jest jasna) to nie powinien mi przepalac ???

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Pokaż jakieś zdjęcia. Ja robię zdjęcia na centralno-ważonym i ekspozycja -0,7. Na przykład takie foto z piątkowego koncertu:

O obiektywach wiem prawie wszystko

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ok, ale z ciekawosci - czy nie jest tak, ze jak pomiar ustawiam na najjasniesza czesc twarzy (ktora i tak jest jasna) to nie powinien mi przepalac ???
    A przekadrowywales? Jesli tak to czy zapamietales pomiar ekspozycji przed przekadrowaniem?
    Ja robie na "punktowym" i -1 EV - podobne probblemy zauwazylem tylko wlasnie gdy w pospiechu nie zapamietalem ekspozycji i pomiar "punktowy" bral z ciemniejszego niz najjasniejszy puntku.

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Nie powinien, o ile... na przykład muzyk nagle nie dostanie reflektorem. Albo się nie obróci tak, że go lepiej oświetli. Albo.. albo... wiele mozliwości

Cichy dobrze gada - pokaż zdjęcia, to zobaczymy o co chodzi.

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów