Witam, jestem posiadaczem 350D z 17-85 IS f4-5.6. Ostatnio bylem w Sali Kongresowej na Warsaw Summer Jazz Days i tam wlasnie stawialem pierwsze kroki w robieniu zdjec z koncertu. Mimo tego, ze na jednym z koncertow zdjecia wyszly mi calkiem calkiem to inne dni mnie wkurzyly. Mianowicie twarze i jasne t-shirty (lub inne jasne elementy) wyszly wyzarte Pomiar jaki stosowalem byl punktowy, ustawiony na najjasniesze punkty twarzy i... NIC! Nadal mialem twarze wyzarte. Ja wiem, ze moge zmniejszyc korekcje ekspozycji (chyba tak to sie nazywa) ale co z tego... wtedy wszystko mam ciemniejsze a przy tego typu zdjeciach i przy wysokim iso rozjasnianie w photoshopie pozwoli wydobyc zamiast detali to ziarno.
Poniewaz zdjecia mogly byc wykonywane tylko przez pierwsze 5 minut, stad nie mialem zbyt wiele czasu na zabawe. Ale bylem tez ktoregos wieczoru na koncercie na wolnym powietrzu i tam tez robiac zdjecia artystom twarze mialem wyzarte. To na co - na spokojnie - zwrocilem uwage, to fakt, iz oswietlenie bylo bardzo silne i tylko zmniejszenie korekcji ekspozycji przyciemnilo zdjecia ale to mnie nie zadowala przy tym iso
Z gory dziekuje za rady i pozdrawiam serdecznie