Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 34

Wątek: Czy przy lampie zewnetrznej w trybie AV beda szybsze czasy??

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chomsky
    Hss jest bardzo potrzebny-do portretu.
    Nie tylko do portretu - ogolnie jest potrzebny podczas focenia pod chmurka przy mocnym sloncu, a zwlaszcza wykorzystujac slonce jako kontre.

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Ja nie slyszalem nic nt. Wasiaware i HSS. Wasia daje tylko opcje CF zafiksowania czasu w Av na 1/200.
    A to juz nie wiem, nie mam hackowanego trabanta. Napisalem to, co ostatnio przeczytalem na jednym z forow foto.

Zablokowany Awatar Driver

Domyślnie

kavoo - tak sciężko omyślić sie o co chodziło autorowi pytania tylko żle je sformułował ?
    A co do 300 D z 580-tką wali wszystkie czasy. ( z pozostałymi pewnie też - nie wiem nie posiadam )

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Driver
    kavoo - tak sciężko omyślić sie o co chodziło autorowi pytania tylko żle je sformułował ?
    A po czym wnosisz, ze autorowi chodzilo o cos innego niz to, co napisal? Czemu zakladasz, ze autor pytania jest tak nieporadny i malo rozgarniety, ze nie jest w stanie wlasciwie dobrac slow aby zostac wlasciwie zrozumianym?

Zaciekawiles mnie teraz...

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kavoo
    Zreszta zdaje sie, ze HSS - podobnie jak E-TTL II - jest funkcja body, nie lampy. Jako potwierdzenie tych slow moze swiadczyc fakt, ze Wasiaware dodaje HSS do 300D, ktorego defaultowo w trabancie brak. Ale tutaj 100% pewnosci nie mam.

1. Wasiaware nie dodaje zadnego HSS, tylko to co Tomek napisal - Custom Function czasu 1/200 w Av... po prostu dodaje te Custom Functions z 10D do 300D ktore sa wykonalne.

2. HSS to funkcja lampy nie body - zdolnosc do blysniecia palnikiem kilka (nascie?) razy w ciagu krociutkiego odsloniecia migawki (z tego powodu sila w HSS jest mniejsza bo to kilka blyskow).
    http://www.photozone.de/3Technology/flashtec5.htm

Zablokowany Awatar Driver

Domyślnie

kavoo - po prostu takie mam wrażenie ( byc może mylne )
    po prostu myśle że autor chciałby korzystać z max ISO 200 żeby zachować niski poziom szumów, i czas minimum 1/60 zeby nie poruszyć fotki. no i to w zaszadzi wszystko. jeżeli sie tu jeszcze pojawi to się pewnie wypowie. jeśli sie pomyliłem to będę się kajał w przeprosinach

Początki nałogu

Domyślnie

Kavoo-a co chcesz focić pod chmurką i ze słońcem jako kontrą?Jak nie portrety.Nawet jakas rzeźba blisko ustawiona,czy zwierzak to w sumie też portret.Zaś macro nie wymaga hss tylko małych otworów a w konsekwencji długich czasów.
    Czesc.ch.

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    1. Wasiaware nie dodaje zadnego HSS, tylko to co Tomek napisal - Custom Function czasu 1/200 w Av... po prostu dodaje te Custom Functions z 10D do 300D ktore sa wykonalne.

2. HSS to funkcja lampy nie body - zdolnosc do blysniecia palnikiem kilka (nascie?) razy w ciagu krociutkiego odsloniecia migawki (z tego powodu sila w HSS jest mniejsza bo to kilka blyskow).
    http://www.photozone.de/3Technology/flashtec5.htm
    Tak jak napisalem - pewnosci nie mialem. Jak widac nie bez kozery. Co nie zmienia faktu, ze dzieki HSS 350D borkomara w trybie Av z lampa zewnetrzna spokojnie bedzie uzyskiwal czasy krotsze niz 1/200.

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chomsky
    Kavoo-a co chcesz focić pod chmurką i ze słońcem jako kontrą?Jak nie portrety.Nawet jakas rzeźba blisko ustawiona,czy zwierzak to w sumie też portret.
    Portret rzezby? :-) OK, mozna i tak to nazwac ;-)
    To wlasnie mialem na mysli, pamietajac swoj jesienny spacer po Lazienkach i focenie rzezb z pogodnym niebem w kadrze, ktore albo wychodzilo przepalone, albo trzeba bylo bez flesza focic zeby zobaczyc jego blekit... a wtedy rzezba oczywiscie wychodzila w postaci silhouett'ki ;-)

EDIT:
    Mowiac "bez flesza" mam oczywiscie na mysli wbudowana lampe - wtedy nie mialem jeszcze EX-a.

Pełne uzależnienie Awatar borkomar
    Miasto
    Płock

Domyślnie

Wlasnie to mnie wkurza bardzo czesto niebo wychodzi biale - cos mozna z tym zrobic gdzie te blekity ktore mialem na analogu eos 300??
    5D + L

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów