Chyba tak, polecam google, ale trzeba pamietac, ze HSS zmniejsza sile lampy istotnie, a czasy krotsze niz 1/200 w wiekszosci zastosowan nie sa potrzebne.
Chyba tak, polecam google, ale trzeba pamietac, ze HSS zmniejsza sile lampy istotnie, a czasy krotsze niz 1/200 w wiekszosci zastosowan nie sa potrzebne.
w exstremalnych sytuacjach np rajdy samochodowe w nocy, czyli b. rzadkoZamieszczone przez Tomasz Golinski
EOS 300 | EOS 300d black +BG-E1 | Tokina AT-X 287AF Pro SV 28-70 f/2.8 |Canon 50mm/1,8 | 18-55 USM | 430EX | Velbon DX-888 | pokrowiec Soligor M42 | Lowepro Orion Trekker | DigiMate II 40GB Image tank | Helios 1:2/58 M42 | MIR 1B 1:2,8/37 | jupiter 4/200 |
jesli chcesz focic z lampa to tylko tryb M
Nikt nie odpowiedział na zadanie pytanie. Czy bedzie mozna podwyższyć czas i zmniejszyć ISO. No więc - TAK
580 pali jak złoto poprawnie doświetla mi pokój 12 m2 na 1/2000 f/4.0 przy ISO 400 Bądz 1/200 f/29 ISO 400
Daj tryb Tv. Ustaw żądany przez siebie czas. Nie przejmuj się że będzie ci migać niedoświetlenie. Lampa to nadrobi. Przy ISO 200 T=1/200 f/5.6 przewidywanuy zasięg to jakieś 18 metrów
W trybie TTL nie mussz się niczym przejmować. Lampa wie wszystko.
Nie wiem jak w przypadku 3rd party czy starych lamp jak EZ, ale wszystkie modele serii EX (poczawszy od 220EX) pracuja w trybie HSS. Podejrzewam, ze tak samo jest w przypadku nowych modeli Metza czy Sigmy, obslugujacych E-TTL/E-TTL II.Zamieszczone przez Tomasz Golinski
Zreszta zdaje sie, ze HSS - podobnie jak E-TTL II - jest funkcja body, nie lampy. Jako potwierdzenie tych slow moze swiadczyc fakt, ze Wasiaware dodaje HSS do 300D, ktorego defaultowo w trabancie brak. Ale tutaj 100% pewnosci nie mam.
Tak wiec chyba jednak troche sensu tu jest...
Ja tam się na tych Waszych błyskotkach nie znamZamieszczone przez kavoo
ale dla pewności: czy zmiana, którą wprowadza Wasiaware pod tym względem nie dotyczy aby wyłącznie wbudowanej lampy?
Hss jest bardzo potrzebny-do portretu.Chcąc dopalić w slońcu twarz i jednocześnie wykorzystać przyslonę f.2-f.2,8(GO)-otrzymamy czasy nawet 1/2000 skrajnie 1/4000 przy iso 100 a to w portrecie plenerowym żadna rzadkość.Zasięg lampy jest niewielki ale na ogół pozwala rozjaśnić cienie a przedewszystkim wydobyć błysk w oku.
gR86-na rajdach nocnych ustawiasz czas jaki chcesz nawet 1/10-błysk wtedy (jednoczesnie dłuższy czas da fajne efekty smużenia) i tak zamrozi ruch,HSS nie ma więc tam zadnego zastosowania.Wprowadź fukcję błysku na drugą lamelkę.
Cześc.Ch.
Po pierwsze - na zadane pytanie odpowiedzialy conajmniej dwie osoby, zanim ty sie z jego trescia zapoznales.Zamieszczone przez Driver
Po drugie - cofnij sie do rzeczonego pytania i przeczytaj je jeszcze raz... tym razem poswiecajac mu nalezyta uwage. Borkomar wyraznie pyta o czasy w trybie Av, a te sie nie zmienia.
A to juz pytanie nie do mnie, ja nie mam wgranego Wasiaware ;-)Zamieszczone przez muflon