Może ostatnie pytanko w sprawie... nim podejmę ostateczną decyzję...
A bardziej "ostry" jest który? Canon czy Tamron?
Może ostatnie pytanko w sprawie... nim podejmę ostateczną decyzję...
A bardziej "ostry" jest który? Canon czy Tamron?
Canon EOS 300D
mowia, ze Tamron no i pewnie maja racje bo tam gdzie canon sie zaczyna tam tamron jest juz przymnkniety o jedna lub wiecej dzialek zalezy na ktorym koncu, z tym ze canona tez mozna przymknac przy tych samych warunkach oswietleniowych ten IS na prawde dziala, ale stracisz 'mala' glebie ostrosci i pikne ponosc 'rozmazanie' tla tamrona. Sam mam canon ale zastanawialem sie nad wymiana, jak na razie jednak jestem bardzo zadowolony z tego co mam.Zamieszczone przez Jarbas
pozdrawiam
piotrkula
EOS A2E, Canon 50mm 1.8 Mk I,
Canon 28-135mm 3.5-4.5 IS, Canon 100-300mm 5.6L,
VG-10, SpeedLite 540EZ
Dzięki piotrkula, ale powiem szczerze, że jeszcze większe wzbudziłeś we mnie wątpliwości :-)
Oglądałem zdjęcia z tych obiektywów na fotosig, tylko że mało porównawczo to jakoś wypadło. I z obiektywu A i B mi się podobały...
Myślę, że najlepiej jakbym udał się gdzieś z body wkręcił jeden i drugi i pstryknął sobie (nie w nos oczywiście :-)) tylko że to już się wiąże z wyprawą do innego miasta, w moim ciężko jest w ogóle coś z branży foto zakupić....
Ech... zachciało się człowiekowi... ;-)
Canon EOS 300D
Ogolnie Tamron - lepsze szkla ma w srodku, mniejszy zakres daje rowniez lepsza jakosc.Zamieszczone przez Jarbas
Przy pelnej przyslonie: ja i wiele innych osob twierdzi ze Tamron, ale sa oczywiscie oponenci (zazwyczaj posiadacze 28-135) ktorzy twierdza na odwrot ze to Canon 28-135 jest ostry przy plnej dziurze a Tamron nie.
Ale wez tez pod uwage ze Canon ma zmienna przyslone od ogniskowej, Tamron jest staloprzyslonowy 8) i dodatkowo jasniejszy.
Ja nim bez obawy robie na 2.8 i moge sporo fotek z ta przyslona podrzucic jesli chcesz![]()
Pewnie że chcę, śmiałości prosić nie miałem :wink:Zamieszczone przez Vitez
![]()
Canon EOS 300D
tak Vitez, pokaż jakieś przy 2.8, też chętnie zobaczę![]()
[fotolog] faj3r.blogspot.com
[galeria] www.tgf.art.pl
----
EOS 40D | EF 17-40 f/4L | EF 50 f/1.4 | EF 70-200 f/4L | 430ex II | Manfrotto 055ProB + 141RC
TO troche potrwa bo musze posprzatac na koncie (zostalo 2 MB wolnego), ale zajawke, nie pelny rozmiar macie tutaj: http://vitez.ceron.pl/galerie/10D/ro...ges/image9.htm
(jedno z pierwszych i najgorszychzdjec )