I tak do znudzenia...
1. jesli tylko jeden obiektyw to Canon 28-135 IS USM
2. jesli zamierzasz dokupic teleobiektyw kiedys to Tamron 28-75
3. o 28-200 zapomnij
Wiecej mi sie nie chce pisac
masz pare linkow lokalnych:
http://canon.hazan.ys.pl/viewtopic.p...28&start=0
http://canon.hazan.ys.pl/viewtopic.php?t=446
1 i 3 SHITZamieszczone przez Jarbas
Canon EF 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM to bardzo dobre szkło, tylko nie do cyfry
to juz raczej 24-85mm ale dalej szeroki masz kaszaniasty
no i 18-55mm śmiem twierdzić niewiele im ustępuje
20Dset
maj łeb...
Oj kolego... 1 to moj Tamronik i jest on lepszy (ostroscia, swiatlem) od 28-135 IS USM wiec nie nazywaj go shitem :P bo sie mylisz po prostu.Zamieszczone przez Tytus
I dodatkowo jest cholernie lepszy od proponowanych przez ciebie 24-85 lub 18-55 :P
sorry, ale dałbym głowę, że otworzyło mi się za pierwszym razem okno z zupełnie innym szkłem, ten już ze względu na światło jest zdecydowanie wartym rozważenia, choć raczej nie jako szerokokątny obiektyw do cyfry z odwzorowaniem x1,6Zamieszczone przez Vitez
![]()
20Dset
maj łeb...
Pewnie wina po stronie linka znaczy adoramy... mi sie od razu otworzylo i otwieralo zawsze z TamronemZamieszczone przez Tytus
(a jako pierwszy odpowiedzialem w tym watku).
A gdzie Jarbas napisal ze szuka szerokokatnego?ten już ze względu na światło jest zdecydowanie wartym rozważenia, choć raczej nie jako szerokokątny obiektyw do cyfry z odwzorowaniem x1,6![]()
Zauwaz ze wszystkie 3 jego propozycje zaczynaja sie od 28 wiec chyba jest swiadomy mnoznika i szuka od standardu wzwyz.
Problem w watkach typu "pomozcie, jaki obiektyw wybrac" lezy glownie w tym ze szukajacy nie napisze dokladnie do jakich zastosowan i w jakich zakresach potrzebny mu obiektyw![]()
Vitez ma rację, przepraszam, że mało podałem informacji
Posiadam 18-55, dostałem razem z aparatem i w tej chwili rozglądam się za następnym... Kupiłem pamięci, statyw, filtry do tego co mam – teraz fundusze czekają na obiekty.
No właśnie co nim focić chcę... ano portrety, zdjęcia do albumu rodzinnego, przede wszystkim jednak amatorska reporterka mojego hobby jakim jest wędkarstwo.
Obiektyw do makro będzie następnym wydatkiem, ale o to będę Was męczył jesienią ;-)
Canon EOS 300D
to faktycznie 28-135 nie byłby zły...przynajmniej zakresem ogniskowej, może na IS dołóż?Zamieszczone przez Jarbas
co do makro ja już temat lekko rozpracowałem i chyba na Soligorze 100 3,5 poprzestanę...szkoda mi więcej kasy wyrzucać na ten cel
20Dset
maj łeb...
Ten link co podałem to do obiektywu 28-138 IS jest....Zamieszczone przez Tytus
Dzięki Tytus widzę że Ty jesteś za obiektywem canona...
Canon EOS 300D
Jesli do portretow i reporterskich, a dodatkowo nastepny ma byc makro a nie teleobiektyw to 28-135 IS USM. IS wspomoze cie przy reporterskiej bieganinie, a zasieg bardziej uniwersalny i na dlugo ci starczy.
Do makro tani Soligor jest znony, bardzo chwalony i polecany jest 90m 2.8 Tamrona a tuz nad nim 100 macro Canona ale to juz kwoty ponad 2 tys.