Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Trzymajka do lampy i parasolki

Bywalec
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie Trzymajka do lampy i parasolki

Czy jest jakaś alternatywa po za tym zestawem -> LINK <-

Chciałbym używać Metz'a 58 i 48 outside/inside na statywie + parasolka... Możecie mi doradzić??
    .

Początki nałogu Awatar talarczyk
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

Ja wykorzystuję stary (pęknięty) statyw aparatowy (jakiś Velbon), stopkę do lampy (plastikową dołączaną w komplecie do 430ex), a parasolkę zakładam przy pomocy gumki/sznurka/taśmy klejącej. W domu działa jednak docelowo do zadań plenerowych wolałbym mieć zestaw: lekki statyw oświetleniowy + uchwyt na lampę i parasolkę + parasolkę oczywiście

Bywalec
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez talarczyk Zobacz posta
    Ja wykorzystuję stary (pęknięty) statyw aparatowy (jakiś Velbon), stopkę do lampy (plastikową dołączaną w komplecie do 430ex), a parasolkę zakładam przy pomocy gumki/sznurka/taśmy klejącej. W domu działa
    Robię tak samo tyle że, zamiast parasolki zrobiłem sobie SB z pudła... Jednak jest to bardzo nieporęczne, niewygodne, statyw jest za niski i ma za szeroko rozstawione nogi w połowie jego wysokości :/
    .

Bywalec Awatar Tomek_P
    Miasto
    Wlkp.

Domyślnie

klik

tutaj masz 1zł taniej sam szukałem i wiem, że ciężko o alternatywny zestaw

Uzależniony
    Miasto
    Dolina Lina Na A

Domyślnie

Statyw - 50 zł, umbrella bracket - czyli uchwyt około 50zł i finalnie parasolka poniżej 40 zł. Takie są ceny z osobna, więc jeżeli zsumujemy to, to wyjdzie to samo co w linku. Z tym, że chciałem dodać,że statyw który jest w zestawie jest dość nieporęczny, waży około 2,5 kilo, ja osobiście wolałbym kupić manfrotto 0001b są małe, ważą około kilograma, wysiąg do 2 metry i bardzo poręczne, ale kosztują 300 zł .
    Tak czy inaczej nic taniej nie znajdziesz. Statyw będziesz miał na długo z drugiej strony parasolke i bracket nie do końca tzn w zależności od częstotliwości używania i wytrzymałości tych przedmiotów, ale wyglądają na najtańsze. Ja średnio nową parasolkę kupuje co 3 miesiące :P Z tym, że wiele zdjęć robię w plenerze, składam im rozkładam wiatr czasem też zawieje ...............

Bywalec
    Miasto
    Bydgoszcz

Wink

No i widzę że statyw wyższy Jeżeli jesteś posiadaczem tego cudeńka, możesz udzielić mi kilka odpowiedzi na gg - nr proszę na PW :rolleyes:

Cytat Zamieszczone przez kucza21 Zobacz posta
    Statyw - 50 zł, umbrella bracket - czyli uchwyt około 50zł i finalnie parasolka poniżej 40 zł.
    Prawie Wziąłbym kilka parasolek od jednego użytkownika alledrogo = pewnie by 'spuścił' trochę z ceny :cool: Bracket też by się przydał jakiś zapasowy w razie czego...

Z tym, że chciałem dodać,że statyw który jest w zestawie jest dość nieporęczny, waży około 2,5 kilo, ja osobiście wolałbym kupić manfrotto 0001b są małe, ważą około kilograma, wysiąg do 2 metry i bardzo poręczne, ale kosztują 300 zł .
    To chyba dobrze że tyle waży - stabilniejszy w plenerze Raczej będzie to wyglądało tak że jestem ja i 'klient' - nie będę miał nikogo do pomocy przy lampach :/

parasolke i bracket nie do końca tzn w zależności od częstotliwości używania i wytrzymałości tych przedmiotów
    Hmmmm, kilka razy na miesiąc - dopiero w wakacje będę to dość często używał...
    Ostatnio edytowane przez CrazyEyesDogg ; 18-04-2009 o 00:21 Powód: Automerged Doublepost
    .

Uzależniony
    Miasto
    Dolina Lina Na A

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CrazyEyesDogg Zobacz posta

To chyba dobrze że tyle waży - stabilniejszy w plenerze Raczej będzie to wyglądało tak że jestem ja i 'klient' - nie będę miał nikogo do pomocy przy lampach :/

Dobrze, nie dobrze. Ja sam posiadam dwa takie wielkie i dwa monfotto 0001B. I przyznam, że te ciężkie są ok, ale w domu lub do "trzymania" blendy, kiedy zakładam uchwyt. Ale jak dużo się przemieszczam w jakiś pomieszczeniach lub chociażby na dworze to te monfrotto są nie zastąpione. Po złożeniu mają jakieś 40 cm. Głównym problemem było dla mnie, że dużo podróżuje samolotem więc raz, że ciężko te wielkie krowy było wcisnąć do torby, a dwa, że jak włożyłem parę to było już w bagażu 5kg. Ale jak piszę na domowe warunki te ciężkie są ok.

Aaaa jak nie mam nikogo do pomocy to zakładam zwykłe haczyki takie jak do namiotu na nóżki od statywu, w tych ciężkich znowu raczej się nie da. jeżeli jest to na betonie to kładę plecak z moimi klamorami, w tym ciężkim też raczej się nie da bo nóżki się nie rozkładają pod kąt 90 stopnie w przeciwieństwie do tych manfrotto.

Pełne uzależnienie Awatar tpop
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CrazyEyesDogg Zobacz posta
    Czy jest jakaś alternatywa po za tym zestawem -> LINK <-

Chciałbym używać Metz'a 58 i 48 outside/inside na statywie + parasolka... Możecie mi doradzić??
    jesli chodzi o te trzymajke to badziew przeokrutny.
    Kupilem niedawno. Plasticzane i niestabilne a co najwazniejsze po zmontowaniu jak dla mnie nieuzywalne. Wszystko przez bardzo duza odleglosc osi błysku od osi parasolki. Jak ustawisz parasolke odbijającą tak jak na prawej ilustracji ze swojego linka (linku?) to zamiast odbić światło w poziomie swieci w podloge. Kompletnie nieprzewidywalne. Nigdy nie wiesz gdzie ci błyśnie. Parasolki spelniaja najlepiej swoja role gdy swiatlo rozklada sie rownomiernie a do tego potrzebny jest blysk w miare blisko osi. Tym bardziej gdy masz do czynienia z malutkim palniczkiem lampy (w porownaniu do studyjnych).

tak jak tu http://abitus.pl/sklep/imgprd/galeri...7a/gal/_10.jpg - przeciez to nie ma prawa dobrze swiecic.

a co do budowy - gibie sie wszystko, te metalowe trzpienie odchylaja je jak je mocniej srubka dokrecisz bo zle spasowane wszystko.
    Ostatnio edytowane przez tpop ; 18-04-2009 o 01:15

Bywalec
    Miasto
    Bydgoszcz

Wink

Dzięki wszystkim za zainteresowanie i rady

Co do postu "tpop'a", widziałem gdzieś w necie DIY bracketów, które są prostopadłe względem osi symetrii - nie wiem czy dobrze to nazwałem.

Szybkie szukanie i znalazłem coś takiego LINK - jednak to nie jest to co widziałem miesiąc temu Jak poszukam to wrzuce :rolleyes:

Jak na razie z zabawy w domowe studio mam coś takiego - Unomat+fotocela w pudle i M58 jako wyzwalacz:

.

Bywalec
    Miasto
    Bydgoszcz

Wink

Co myślicie o takim zestawie (od allegrowicza: abitus + najtańsze radio na allegro). Może ktoś dodać 5 groszy od siebie?

Opcja pierwsza:
    3 odbiorniki + nadajnik = 189zł
    STATYW+BRACKET+PARASOL 90cm = 129zł*2=258zł
    *statyw 220cm
    *bracket
    *parasolka 90cm
    -447zł
    Opcja druga:
    3 odbiorniki + nadajnik = 189zł
    statyw 293cm 76zł/szt. x2 = 152zl x2
    bracket 55zł/szt. x2 = 110zl x2
    parasolka 90cm 22zł/szt. = 44zł x2
    -495zł (48zł różnicy w porównaniu do kompletu - dłuższy statyw)
    PLUS WYSYŁKI
    Ostatnio edytowane przez CrazyEyesDogg ; 18-05-2009 o 21:41
    .

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów