Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: Bezstratne przycinanie zdjęć - programy.

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

JPG pracuje kwadratami, z tego co pamiętam 8x8 pikseli, więc może bazują na tym załóżeniu i do przyciętego pliku przepisują tą samą strukturę (prosto z wyjściowego pliku bez dekompresji). Ale to by oznaczało, że mimo wszystko kwadraty obcięte przy cropowaniu (czyli te skrajne) byłyby rekompresowane.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Endriu86 Zobacz posta
    Przeciez jak obetniemy kawalek obrazu, to jest strata...
    PZDR
    No fakt - skrót myślowy, bezstratne=bez kolejnej stratnej kompresji.
    Ale jak czepiać się słówek to jeśli obcinanie jest celem to jaka to strata ? :-D
    natomiast artefakty w wyniku stratnej kompresji są niepożądanym złem- niekoniecznym w tym przypadku.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Z dokumentacji (trochę suchej i dobrze dla mojego rozumku) dla biblioteki jpegtran wynikałoby że jednak całość jest transkodowana....Wole nie zgłębiać się w to jak to przebiega bo zacznę wołać o zaimplementowanie tego w kompaktach
    Ostatnio edytowane przez tantal ; 21-04-2009 o 14:52 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mate00sh Zobacz posta
    JPG pracuje kwadratami, z tego co pamiętam 8x8 pikseli, więc może bazują na tym załóżeniu i do przyciętego pliku przepisują tą samą strukturę (prosto z wyjściowego pliku bez dekompresji). Ale to by oznaczało, że mimo wszystko kwadraty obcięte przy cropowaniu (czyli te skrajne) byłyby rekompresowane.
    No fakt, pracuje blokami- dopiero przy zabawie z gradientami zwróciłem uwagi że jpegcrops nie do końca daje swobodę kadrowania, chodzi rzeczywiście o ten "mnożnik" boku kadru ale to detal.
    Marzą mi się fotki które otwierałbym wyłącznie do kadrowania bo tylko wtedy toto się przydaje.

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Mate00sh - odkrywasz Amerykę na nowo. ;-)

BetterJPEG: http://www.betterjpeg.com/purchase.htm
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Nie tyle odkrywam Po prostu nigdy wcześniej się nad tym nie zastanawiałem, i tak sobie po programistycznemu zacząłem kombinować
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mate00sh Zobacz posta
    Nie tyle odkrywam Po prostu nigdy wcześniej się nad tym nie zastanawiałem, i tak sobie po programistycznemu zacząłem kombinować
    Po programistycznemu, to masz po prostu transformatę (I)DCT w 2D, na blokach 8x8 trochę podobną do Fouriera. Zatem da się zrobić wszystko co da się na takiej macierzy zachowując taką "look and feel" odwracalność względem transformaty, czyli:

- obrót o wielokrotność 90 stopni
    - odbicie lustrzane w pionie/w poziomie
    - odbicie lustrzane wg przekątnej (nie to żeby był z tego jakiś pożytek w JPEG ;-))

A wszelkiego typu bezstratne obcinaczki działają dokładnie tak jak piszecie - pełne bloki bezstratnie, a to co na brzegach rekompresują - ew. mają ustawiony na sztywno grid 8x8.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów