Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Sprzet do 12k jakies porady?

anaden
    Guest

Domyślnie Sprzet do 12k jakies porady?

Witam,
    aktualnie sam posiadam Canona 40D + tamron 17-50 + Speedlite 430EX
    oczywiscie jestem z niego bardzo zadowolony
    chodz mam juz za soba troche praktyk nadal uwazam sie za poczatkujacego.
    Chcialbym sie was poradzic w wyborze sprzetu, otoz moja mam zalozyla firme na siebie z ktorej bedzie przyjmowala zlecenia na wesela i inne eventy, z dofinansowania dostala dokladnie 12tys na sprzet (z poczatku mialobyc wiecej niestety sporo odciagneli za kursy),mierzylem w 1D ale teraz wiem ze nie w tym przedziale.
    Jaki bylby najbardziej odpowiedni sprzet w lacznej cenie 12k zalezy mi na body+obiektyw+lampa ? sporo szukam i mam kilka propozycji ale oczywiscie chcialbym zaczerpnac wiedzy od bardziej doswiadczonych ludzi?
    (btw nie koniecznie musi byc to Canon)
    dziekuje za odp i pozdrawiam!

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez anaden Zobacz posta
    Jaki bylby najbardziej odpowiedni sprzet w lacznej cenie 12k zalezy mi na body+obiektyw+lampa ? sporo szukam i mam kilka propozycji ale oczywiscie chcialbym zaczerpnac wiedzy od bardziej doswiadczonych ludzi?
    Ale po co Ci body? Jesli juz masz APS-C (zresztą bardzo dobre w tym przediale cenowym) to po Co Ci jeszcze APS-H? Co najwyżej mogłbyś wejśc w pełna klatkę kupujac używke 5D (co pewnie większośc Ci poleci) ale to jeszcze zależy co byś chcial focić; jeśli portrety, pomyslałbym o świetle (dodatkowe błysotki), jesli krajobrazy; jakiś szeroki kąt, a jeśli sport, to tele (tutaj możesz poszaleć z dłgoogniskowymi stałkami) albo 70-200 f/2.8 + 300mm, albo 400mm zależy Co Ci pasuje..

Pozdrawiam
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

photoheaven
    Guest

Domyślnie

Puszke i lampe na dobry poczatek masz w sam raz.

Zainwestuj te 12kzl w porzadne szkla celujac pod FF jak pisze slider (bo z 17-50 swiata nie zwojujesz) + zapasowe body (moze byc drugie 40d)

Na lepsze body (FF) zarobisz ze zlecen

Początki nałogu
    Miasto
    Dobczyce, Kraków

Domyślnie

Poszukaj na tym forum bo był poruszany temat sprzetu do 10 tys PLN i tam były zawarte ciekawe informacje.
    Ostatnio edytowane przez adi760303 ; 17-04-2009 o 16:10

Pełne uzależnienie Awatar Ernest_DLRS
    Miasto
    Toronto, Kanada

Domyślnie

Kup sobie z 2 jasne stałki np 50/1.4 i 85/1.8 i dodatkowy korpus 30D/40D. Zarobisz to zmienisz na FF albo kupisz jakieś fajne tele czy co tam będziesz chciał. Na śluby warto mieć jasne szkła i to proponuję na sam początek.

anaden
    Guest

Domyślnie

dzieki za odp.
    natomiast problem w tym ze piszac "mam" chodzilo mi o moja matke sorki za literowke,
    oczywiscie gdyby to szlo dla mnie nie wymienialbym body (jako ze nie mieszkam juz z rodzicami nie moge jej uzyczyc), sprzet idzie dla niej takze zaczyna od zera i musi kupic pelne wyposazenie, nie mysle kupowac odrazu sprzet z najwyzszej polki bo on sie jej nie przyda, potrzebuje sie dobrze przyuczyc ale rowniez zachowujac przy tym dobra jakosc bo celem beda glownie wesela. Oczywiscie zaraz cos poszperam po forum i mam nadzieje znalezc podobny problem. pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Hmmm. Mi by się*to widziało tak, że pięć*tysia idzie na 40D + 1000D na back-up. Dwa i pół na 580 II i 480 II. Reszta na 17-55 canona (chyba że w czasach kryzysu jest po 10.000 :E), 85 f/1,8 i o ile starczy to 50 f/1,4.

Uprawnienia umieszczania postów