Pokaż wyniki od 11 do 20 z 29

Wątek: Jaka chemia dla początkującego... ??

Widok wątkowy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rbit9n Zobacz posta
    po fomie i ilfordpanie nie spodziewaj się rewelacji. zwłaszcza ilfordpan jest wyjątkowo paskudny (duże, brzydkie ziarno).
    do krajobrazów i dużych powiększeń myślałem o ILFORD PAN F 50/36
    tu liczyłem na małe ziarno, bo i film niskoczuły...

ale dzięki za info ogólnie o PANach z wyższymi czułościami
    a jak na tym punkcie wypada seria DELTA??

no i interesuje mnie również, które filmy B&W najlepiej będą współpracowały z FOMĄ?? zależy mi na kontrastowych zdjęciach, ale o dużych szczegółach.

i czy na serio nie można płukać błon filtrowaną wodą z kranu?? no chyba, że głównie chodzi tu o temperaturę?? i woda również musi mieć te ok 20*??
    bo rozumiem, że cała używana chemia do danej błony musi mieć jednakową temperaturę??
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    a no i nieco przeraża mnie fakt iż każdy film można wywoływać w różnych czasach... poczytałem KOREX.NET.PL no i okazuje się, że 1 film na 100 sposobów ludzie wywołują... i na różnych stronach są różne czasy kąpieli w wywoływaczu dla danego filmu...
    skąd wziąć ten odpowiedni czas?? bo jeśli różne efekty za każdym razem można uzyskać to w końcu można też zniszczyć błonę... więc skąd najpewniej brać optymalne czasy??
    Ostatnio edytowane przez vasco5 ; 17-04-2009 o 02:04 Powód: Automerged Doublepost
    DwaCzarneEosy|SzkiełkoOkoŚwiecidełko

Uprawnienia umieszczania postów