Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 29 z 29

Wątek: Jaka chemia dla początkującego... ??

Bywalec Awatar rbit9n
    Miasto
    Reichshof

Domyślnie

co prawda to jest odpowiedź na maila, którego dostałem od vasco5, ale jako że pomyślałem, że inni też mogą skorzystać z tej wiedzy, więc pozwalam sobie wiadomość upublicznić, coś na kształt "listu otwartego"

czołem!

oryginalny rodinal jest tylko jeden, czyli rodinal agfy
    http://www.czarno-biale.pl/sklep/pro...roducts_id=798
    http://static.photo.net/attachments/...U-18649884.jpg on był
    pierwszy (nazwa handlowa wiadomo, nazwa fabryczna to R09). rodinal ciągle
    miał "ulepszany" skład, co właściwie nie wpływało na jego cechy. inne
    firmy wykorzystują oryginalną recepturę sprzed stu lat i posługują
    się najczęściej oznaczeniem R09 (adox APH09
    http://www.adox.de/english/ADOLUX/AD...LUX/APH09.html ). z kolei ten
    "one shot" to pewnie taka mała butelka na jedno rozcieńczenie. w kżdym
    bądź razie, wszystko co ma w nazwie R09 to odpowiednik rodinalu, który
    można stosować zamiennie (czasy, stężenia). natomiast rodinal spezial
    to zupełnie inny wywoływacz, który wcześniej był sprzedawany pod
    nazwą studional (
    http://www.digitaltruth.com/devchart...ial&mdc=Search
    http://www.korex.net.pl/forum/viewto...bbfe0001efb13a
    ).

mam nadzieję, że te linki trochę Ci rozjaśnią sytuację z
    rodinalem/R09 i spezialem.
    innym ciekawym wywoływaczem, drobnoziarnistym, aczkolwiek pracującym
    wyrównawczo, jest adolux ATM49, czyli klon starego poczciwego agfowskiego
    atomalu. niestety prawda (niekoniecznie cyfrowa) jest taka, że każdy
    powinien sam na własnej skórze przekonać się co jest dla niego dobre.

i jeszcze jedna myśl, tu znajdziesz dwa obrazki
    http://www.aparaty.tradycyjne.net/foto,9148.html , oba zdjęcia były
    zrobione w tej samej chwili (oddzielone są od siebie tylko chwilką
    potrzebną na zmianę filmu w kasecie i pstryka angielskim turystom za
    pieniądze) w tych samych warunkach, na tych samych nastawach. jeden film
    był wołany w rodinalu, drugi w ID-11. myślę, że to nieco lepiej
    uwypukli różnice między tymi wołaczami.

pozdrawiam
    Piotrek

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    jeszcze jedna myśl, pisałeś Marcinie, że zależy Ci na kontraście. wydaje mnie się jednak, że nie tędy droga. w przypadku fotografii analogowej, najczęściej docenia się rozpiętość tonalną negatywu, także najlepiej wołać wyrównawczo, tak żeby gradacja miała wartość 0,62, a dopiero później podczas wykonywania odbitek decydujesz czy zrobić odbitkę na miękko, czy na twardo, czy też może zsobić split-grading.
    Ostatnio edytowane przez rbit9n ; 18-04-2009 o 08:04 Powód: Automerged Doublepost
    Master of Disaster

KOREX

APARATY TRADYCYJNE

Domyślnie

Moja propozycja zestawu do wywoływania wygląda tak:
    1. Woda destylowana/demineralizowana -nie jest to żadna konieczność, ale mam pewność, że nie ma śmieci z kranówy/rur przez które płynie i żeby poznać jej skład nie muszę studiować chemii. Używam jej tylko do przygotowania chemii do negatywów.
    2. Wywoływacz (czyli to co akurat jest pod ręką), najczęściej D-76, a dokładniej MD-76 produkowany bodajże przez czarno-biale.pl, kodak t-max -drogie, opłacalne chyba przy sporym przerobie filmów, daje fajne efekty, głównie wołałem w nim ilfordy (pan400@800, hp5@800), kupiony do t-max'a 3200.
    Rodinal (tylko agfy -próbowałem kiedyś fomowy r-09 i nie byłem zbytnio zadowolony -ale mogły to być błędy początkującego)
    3. Przerywacz -są różne chemie typu Fomacitro, Indicet tetenala czy też Ilfostop Ilforda. Ja jednak korzystam z wersji budżetowej i używam Octu Fotograficznego za 1.50zł w każdym spożywczaku (zwykły ocet spirytusowy, patrzysz sie zeby nic nie plywalo w nim, nazwa jest dla picu) o stężeniu 3% (jak chcesz 0.5 L to bierzesz ok 1/3 butelki octu i reszte wody)
    4. Utrwalacz -tetenal Superfix -butla 1L, ostatnio kupowałem za około 25 zł. Uniwersalny -zarówno do papieru i klisz, stężenie robocze 1+3 - 1+9.
    5. Wywoływacz do papieru - Stosuję tutaj Eukobrom Tetenala - Cena to 20-30zł/litr (w sklepie internetowym Tetenala raczej <20zł) stężenie robocze 1+9 w podobnej cenie jest Variospeed W też od tetenala

Z tego co się orientuję, to chemia Tetenal jest chyba najczęściej używaną chemią w przeróżnych szkołach, kursach foto itp
    C 50D, C 350D, C 50E. Słoiki: kit, S 10-20 f/4-5,6, T 28-75 f/2.8, C 50mm f/1.8, C 85mm 1.8, Sigma 70-200 f/2.8, 580EX

Regulamin pkt 8.

Domyślnie

a, i byłbym zapomniał:
    6. Warto zrobić ostatnie płukanie w wodzie destylowanej (wtedy nie pozostaną na negatywie żadne osady i fotonalu który z tego co słyszałem zmiękcza wodę, ułatwia suszenie i utrudnia osadzanie się zanieczyszczeń później (czy jakoś tak).
    Zamiast fotonalu, w ostateczności można wziąć przykład z reklamy telewizyjnej i kapnąć na gdzieś tak jedną kroplę najprostszego płynu do płukania naczyń (a przynajmniej mnie tak uczyli) -(może być inna ciecz np ilforda/kodaka/agfy/tetenala czy kto tam jeszcze produkuje, ale zwykło się na to mówić fotonal)
    C 50D, C 350D, C 50E. Słoiki: kit, S 10-20 f/4-5,6, T 28-75 f/2.8, C 50mm f/1.8, C 85mm 1.8, Sigma 70-200 f/2.8, 580EX

Regulamin pkt 8.

Bywalec Awatar rbit9n
    Miasto
    Reichshof

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Patryk_mirek Zobacz posta
    Zamiast fotonalu, w ostateczności można wziąć przykład z reklamy telewizyjnej i kapnąć na gdzieś tak jedną kroplę najprostszego płynu do płukania naczyń (a przynajmniej mnie tak uczyli)
    tiaaa, kolejny mit, z którym należy walczyć. fotonale, mirasole itepe działają antystatycznie, przeciwgrzybiczo i co tam jeszcze. i co najważniejsze nie zawierają lanoliny, aromatów identycznych z naturalnym i tym podobnych. butelka fotonalu starczy na baaaaaaaaaaaaardzo długo, więc chyba nie warto żydować w tym temacie.
    Master of Disaster

KOREX

APARATY TRADYCYJNE

Domyślnie

odbiegając nieco od głównego wątku:
    Cytat Zamieszczone przez rbit9n Zobacz posta
    tiaaa, kolejny mit, z którym należy walczyć. fotonale, mirasole itepe działają antystatycznie, przeciwgrzybiczo i co tam jeszcze. i co najważniejsze nie zawierają lanoliny, aromatów identycznych z naturalnym i tym podobnych. butelka fotonalu starczy na baaaaaaaaaaaaardzo długo, więc chyba nie warto żydować w tym temacie.
    Czyli dokładnie co bo nie do końca skumałem? działanie Fotonalu to mit, Fotonal nie zmniejsza napięcia powierzchniowego i nie ma działania antystatycznego jak mi mówili? ożżż chamy niemyte!

(co do płynu do płukania naczyń, miałem na myśli to, że jest to wersja ostateczna jak się nie może zlokalizować fotonalu bo nie ma w zasięgu ręki, poza tym -kto by chciał żeby film mu pachniał np cytrynowo... ;] )

Regulamin pkt 8.

Bywalec Awatar rbit9n
    Miasto
    Reichshof

Domyślnie

dobrze skumałeś. miałem na myśli, że trzeba walczyć z mitem, że ludwik (choćby nawet XVII) zastąpi zmiękczacz typu w/w. nie zastąpi,bo nie zawiera tego co one i zawiera to czego one nie zawierają.
    Master of Disaster

KOREX

APARATY TRADYCYJNE

Domyślnie

No to dziś kupiłem cały zestaw chemii

kilka filmów B&W...

pozostaje jedynie wypstrykać kolorowy film, który mam w aparacie i można zabierać się za fotografię czarno białą
    DwaCzarneEosy|SzkiełkoOkoŚwiecidełko

Uzależniony Awatar Paenka

Domyślnie

Jaki masz model aparatu? W moim np. nie trzeba wysptrykiwać kliszy do końca. Patrzysz ile zrobiłeś klatek, zwijasz film z opcją wystającej końcówki, zapisujesz liczbę klatek markerem na filmie a potem jak będzie potrzebował to wkładasz go znowu i przepstrykujesz tę liczbę klatek z założonym dekielkiem i na jak najkrótszym czasie i heja jedziemy dalej
    Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Domyślnie

EOSa 30...
    no ma opcję przewijania filmu... w sumie to jest myśl
    DwaCzarneEosy|SzkiełkoOkoŚwiecidełko

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów