Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 29

Wątek: Jaka chemia dla początkującego... ??

Dopiero zaczyna Awatar fotoluk
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez vasco5 Zobacz posta
    no to dzięki Waszej pomocy ustawiłem taki sobie zestaw:

wywoływacz: * FOMA FOMADON R09 0,25l ~25zł
    przerywacz: * FOMACITRO 0,25l ~16zł
    utrwalacz: * FOMAFIX 0,5l ~17zł
    kąpiel dodatkowa: * TETENAL MIRASOL 2000 ANTISTATIC 0,25l ~15zł

interesuje mnie tylko czy taki zestaw poradzi sobie z filmami:
    FOMAPAN [to zakładam, że bez problemu ], ILFORD PAN, FP4, AGFA APX , FUJI NEOPAN ??
    bo te czarno białe błony wydają się dość ciekawe...
    bo niestety tych na gorący proces jest niewiele, więc nie miałem dużego rozeznania...
    a tych do wywoływania zimnego jest o wiele więcej

Taki zestaw spokojnie sobie poradzi.
    Zamiast FOMACITRO do przerywania używam wody z octem.

Domyślnie

wywolac to na 100% wywolasz tym zestawem kazdy z tych filmow. Pytanei tylko z jakim skutkiem
    Mi np neopan 400 w r09 za nic nie chcial fajnie wyjsc. Pozostale z tych filmow bez problemu.

Domyślnie

a tak z ciekawości co się z nim działo??
    DwaCzarneEosy|SzkiełkoOkoŚwiecidełko

Bywalec Awatar rbit9n
    Miasto
    Reichshof

Domyślnie

po fomie i ilfordpanie nie spodziewaj się rewelacji. zwłaszcza ilfordpan jest wyjątkowo paskudny (duże, brzydkie ziarno). fp4+ (i hp5+) to klasyczna klasyka, w rodinalu (zwłaszcza 1+100 wychodzi kapitalnie, acros 100 to co prawda film z nowym ziarnem, ale lubi sie z każdą wywojką, z kolei neopan 400 to tez klasyczny film, więc sie nadaje do wszystkiego. na apx'ie nie robiłem wiec nie wiem.

a tak na marginesie (załatwiając prywatę) dodam, że dziś po 2 latach udało mnie się opróżnić butelencje rodinalu do połowy, czyli przez dwa lata zuzyłem raptem 250ml tego szlachetnego trunku. zdrowie! viva!
    Master of Disaster

KOREX

APARATY TRADYCYJNE

Bywalec Awatar molmagic
    Miasto
    Świdnik

Domyślnie

Moim zdaniem możesz darować przerywacz, bo przy większych rozcieńczeniach nie musisz gwałtownie przerywać procesu wywoływania. Natomiast w zestawie potrzebujesz dokładnego termometru lub nawet dwóch, różnica temperatury będzie dawała nierówne wyniki. Temp wyjściowa to 20 stopni C.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rbit9n Zobacz posta
    po fomie i ilfordpanie nie spodziewaj się rewelacji. zwłaszcza ilfordpan jest wyjątkowo paskudny (duże, brzydkie ziarno).
    do krajobrazów i dużych powiększeń myślałem o ILFORD PAN F 50/36
    tu liczyłem na małe ziarno, bo i film niskoczuły...

ale dzięki za info ogólnie o PANach z wyższymi czułościami
    a jak na tym punkcie wypada seria DELTA??

no i interesuje mnie również, które filmy B&W najlepiej będą współpracowały z FOMĄ?? zależy mi na kontrastowych zdjęciach, ale o dużych szczegółach.

i czy na serio nie można płukać błon filtrowaną wodą z kranu?? no chyba, że głównie chodzi tu o temperaturę?? i woda również musi mieć te ok 20*??
    bo rozumiem, że cała używana chemia do danej błony musi mieć jednakową temperaturę??
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    a no i nieco przeraża mnie fakt iż każdy film można wywoływać w różnych czasach... poczytałem KOREX.NET.PL no i okazuje się, że 1 film na 100 sposobów ludzie wywołują... i na różnych stronach są różne czasy kąpieli w wywoływaczu dla danego filmu...
    skąd wziąć ten odpowiedni czas?? bo jeśli różne efekty za każdym razem można uzyskać to w końcu można też zniszczyć błonę... więc skąd najpewniej brać optymalne czasy??
    Ostatnio edytowane przez vasco5 ; 17-04-2009 o 02:04 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec Awatar rbit9n
    Miasto
    Reichshof

Domyślnie

czy nie można wkleić większego posta nić 100 znaków? bo mnie ciągle podaje błąd 501, zupełnie jak moje liwajsy, które miałem w liceum.

napisałem konkretnego posta i nic. nie mogę go zatwierdzić. bez sensu.
    Cytat Zamieszczone przez vasco5 Zobacz posta
    do krajobrazów i dużych powiększeń myślałem o ILFORD PAN F 50/36
    tu liczyłem na małe ziarno, bo i film niskoczuły...

ale dzięki za info ogólnie o PANach z wyższymi czułościami
    a jak na tym punkcie wypada seria DELTA??

no i interesuje mnie również, które filmy B&W najlepiej będą współpracowały z FOMĄ?? zależy mi na kontrastowych zdjęciach, ale o dużych szczegółach.

i czy na serio nie można płukać błon filtrowaną wodą z kranu?? no chyba, że głównie chodzi tu o temperaturę?? i woda również musi mieć te ok 20*??
    bo rozumiem, że cała używana chemia do danej błony musi mieć jednakową temperaturę??
    a no i nieco przeraża mnie fakt iż każdy film można wywoływać w różnych czasach... poczytałem KOREX.NET.PL no i okazuje się, że 1 film na 100 sposobów ludzie wywołują... i na różnych stronach są różne czasy kąpieli w wywoływaczu dla danego filmu...
    skąd wziąć ten odpowiedni czas?? bo jeśli różne efekty za każdym razem można uzyskać to w końcu można też zniszczyć błonę... więc skąd najpewniej brać optymalne czasy??
    1. przyznaje sie bez bicia, że myślałem o setce i 4-setce, najgorszej kupie jaką miałem w aparacie. delta niby lepsza, ale ciężko ją prawidłowo naświetlić i wywołać. to już lepsze są t-max'y i acros. ale jeszcze lepszy do krajobrazu byłby niedostępny u nas tri-x 320, na którym robił Adams.

2. ja nie płucze nawet filtrowana, tylko kaskadą prosto z kranu. i to w temperaturze 30-35 st.C.

3. ma początek wystarczy, że będziesz się trzymał czasów i agitacji z http://www.digitaltruth.com/devchart.php , potem z czasem jak nabierzesz maniery i doświadczenia będziesz dopasowywał czasy i agitację pod swoje potrzeby.

4. jeśli zależy Ci na małym ziarnie i większym kontraście to raczej powinieneś zainwestować w D-76 lub ID-11 lub w/w hydrofen.

to nie jest to co napisałem wcześniej, więc...
    Ostatnio edytowane przez rbit9n ; 17-04-2009 o 07:34 Powód: Automerged Doublepost
    Master of Disaster

KOREX

APARATY TRADYCYJNE

Domyślnie

o dzięki wielkie...
    jak możesz i masz jeszcze gdzieś tego długiego posta to wyślij mi PM

Bywalec Awatar rbit9n
    Miasto
    Reichshof

Domyślnie

wysłałem Ci na maila.