Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: Air-show CIAF 2005 BRNO

Początki nałogu Awatar Scaramanga
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Acro
    Wczoraj rozbił się w górach An-2 z ośmioma pilotami biało-czerwonych iskier i trzema członkami załogi. Nikomu nic sie nie stało, tylko dowódca Aena doznał "obtarcia nogi".
    W sobotę dali pokaz, potem przyjechali do Bielska na imprezę, a wczoraj wracali.
    No i daleko nie odlecieli
    Patrz,a ja w sobote,kiedy latali kilkadziesiat metrow nad glowami nie mieszczac sie juz w kadrze,na pokazach w Łasku mialem dziwne,silne przeczucie,ze cos z Iskrami "wisi w powietrzu".Nadzieja bylo to,zeby nikt nie zginal bo ludzi bylo nie malo...Fart.Widac "chopoki to se jesce pofruwajom"...
    Latwiej kijek pocieniasic niz go potem pogrubasic...

Dopiero zaczyna Awatar Acro
    Miasto
    Czernica k. Rybnika

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Na impreze mowisz... a kierowca... tfu - pilot tez pil?
    Pilot chyba nie pił, bo podobno Antek rano z Dęblina przyleciał.
    Jak było naprawdę, to nie wiem, bo w Bielsku byłem tylko w sobotę i do tego tylko na pokazach

MIDO
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Heh, ja ostatnio w Lausanne nad jeziorem miałem podobnie. Super pokaz Patrouille Suisse, wieczór, zachodzące słońce za chmurami, idealnie położone względem samolotów. Pokaz się kończy, my już powoli chowamy sprzęt, maszyny robią ostatni zwrot - a słońce HYC zza chmur :-) Niektórym sie udało, ja byłem za wolny :-(

Tyle co powyżej nie dasz rady :-) Można włączyć maks. kilka, poszukaj w okolicach "zarządzanie załącznikami".

Niektóre zdjęcia całkiem całkiem, ale wszystko generalnie chyba mocno niedoświetlone - no bo jeżeli już mój laptop pokazuje za ciemno, to jest naprawdę źle :-) Przydałoby się trochę obróbki...
    Cholera ciągle ktoś to mówi ale one u mnie na monitorze wyglądają prawie OK.
    Może sęk tkwi w tym że kupiłem niedawno LCD i nie bawiłem się jeszcze w kalibrację...

POZDRAWIAM!

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MIDO

Na moje oko levelsami tak mniej wiecej pojechac trzeba bo jakies 1EV za malo, do tego nieco contrast podbic i opcja Shadow/Highlight (PS CS i CS2) tez by nie zaszkodzilo.

Inaczej - zdjecia sa bure, niedoswietlone i przez to malo atrakcyjne nawet jako reporterskie.

Czy robiac je ustawiles korekcje +1 EV w aparacie jako ze wiele kadru to niebo(niezaleznie od obecnosci slonca) ?
    Jesli tak to dziwne. Jesli nie - to zrob to nastepnym razem.
    Ja z Goraszki tez mialem wiekszosc niedoswietlonych bo zapomnialem o tej korekcji i musialem grzebac w PS.

MIDO
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Czy robiac je ustawiles korekcje +1 EV w aparacie jako ze wiele kadru to niebo(niezaleznie od obecnosci slonca) ?
    Jesli tak to dziwne. Jesli nie - to zrob to nastepnym razem.
    Ja z Goraszki tez mialem wiekszosc niedoswietlonych bo zapomnialem o tej korekcji i musialem grzebac w PS.
    Nie, nie ustawiałem - prawdę mówiąc to były pierwsze pokazy z DSLRem po przesiadce z zenita tak więc można przyjąć że jeszcze dużo nauki przede mną... fotki robione były na Tv i na centralnie ważonym pomiarze światła. ISO starałem się na bieżąco ustawiać tak aby uzyskać (przy stałym czasie) GO rzędu 13-16...
    Dzięki za rady !

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MIDO
    Może sęk tkwi w tym że kupiłem niedawno LCD i nie bawiłem się jeszcze w kalibrację...
    Koniecznie! Mi przez pewien czas, gdy fotki obrabiałem na laptopie (LCD) ciągle wszyscy mówili "fajne, ale ciemne jakieś" :-) W końcu przejechałem się po kilku monitorach i wniosek był taki, że w porównaniu do laptopa muszę zawsze dawać ok. gamma 1.3. A ostatecznie skończyło się na tym, że teraz zdjęcia obrabiam widząc je równocześnie na laptopie i podłączonym do niego porządnym CRT.

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    A ostatecznie skończyło się na tym, że teraz zdjęcia obrabiam widząc je równocześnie na laptopie i podłączonym do niego porządnym CRT.
    Potwierdzam, to jest optimum. Nie wiem czemu, ale nawet doskonały CRT "nie wyrabia" w tak precyzyjnym oddaniu odcieni szarości jak LCD Co szczególnie ma znaczenie przy obróbce zdjęć cz.-b.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów