Masakra. Jak mam w takim razie ustawić odpowiedni profil? Robię wszystko dokładnie wg. instrukcji Apple.
Tlo od bociana na moim monitorze w pracy ( jakas tania TN-ka) to blue-violet
byl AWB ustawiony na tym zdjeciu?
Jakiej puszki zuywasz? Ja w 50D musialem skorygowac balans bieli bo barwy nie byly takie jak ja widzialem.
BTW taki kolor nieba wychodzil mi czasami na sigmie 70-300 APO. Widac szkla tez maja wplyw na kolor. ;/
Troche za malo detali ,zeby sugerowac rozwiazanie ;/
Powiedz cos wiecej![]()
Positively dirty minded
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
Na moim monitorze CRT - Iiyama Vision Master 505 niebo ma dosyć dziwny kolor, coś pomiędzy blue-violet, a slate-blue. Gdy otworzę RAWy wyglądają wspaniale, dopiero po zapisaniu do innego formatu kolory się zmieniają. Na dodatek nie mogę skompresować formatu RAW do JPEG. Dopiero po zamianie na inny format mogę korzystać z tego popularnego formatu.
Sprzęt to Canon EOS 450D i słusznie wymieniona Sigma 70-300mm f/4-5.6 APO DG Macro.
EDIT
Nie stać mnie na takie zabawki jak kalibrator sprzętowy.
Ostatnio edytowane przez vietcargo ; 15-04-2009 o 17:37
Z 16-tu bitów?nie mogę skompresować formatu RAW do JPEG
Zwolennik ekumenizmu sprzętowego
No dobra to juz wiemy ,ze RAW-ach jest spoko , tak?
To czego zuywasz do konwersji do JPG? Ja (wstyd przyznac) jescze sie nia bawilem blogoslawienstwem o nazwie RAW ale czy na etpaie konwersji nie trzeba wybrac balansu bieli czy cos. Czy jednym z najwiekszych atutow nie jest wlasnie to ,ze to jest surowy zapis z matrycy bez interpretacji software-owej?
Positively dirty minded
Dobra, już wiem o co chodzi - te zdjęcia są w Adobe RGB a ty wyświetlasz je w przeglądarce z wyłączonym zarządzaniem barwą (myślałem, że skoro masz Apple to używasz Safari). Jeśli w Photoshopie wyświetlają się tak samo, to też masz tam nakrzaczone z ustawieniami.
Jakiej używasz przeglądarki internetowej? Jak masz poustawiane "Color Settings" w PS?
Ostatnio edytowane przez czornyj ; 15-04-2009 o 17:41
Dokładnie tak, próbowałem różnych kombinacji, zazwyczaj wychodzi zbyt fioletowo, zbyt pomarańczowo itd. Korzystam z Adobe Photoshop CS4, w wersji trial. Może to jest problemem, w wersji próbnej ma jakieś ograniczenia?
Zastanawiam się nad przejściem do DPP, Adobe Photoshop jest za drogi i jak na razie nie radzę sobie z nim ani trochę.
EDIT
Korzystam z Mozilli Firefox, Safari jak dla mnie ma trochę wad ;-) Co do Color Settings, nie mam pojęcia gdzie to jest, jak już wspomniałem mam triala i korzystam z niego dopiero jakiś czas. Rzeczywiście kolory w Photoshopie są ok, w systemowym Quick Look i Preview także, jedynie miniatury ikon mają tak samo skopane kolory jak w przypadku przeglądania zdjęć przez przeglądarkę internetową.
Ostatnio edytowane przez vietcargo ; 15-04-2009 o 17:47
To teraz ja sie zakrecilem.
On chyba nie publikuje zdjec na stronie do ogladania ,zeby je ogladac w przegladarce internetowej?
Positively dirty minded