Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: Przestrzeń barw - Adobe Photoshop, a aparat

Dopiero zaczyna Awatar vietcargo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Przestrzeń barw - Adobe Photoshop, a aparat

Chciałem zasięgnąć porady jak skonfigurować aplikację Adobe Photoshop oraz aparat, aby działały wzajemnie jak najlepiej. Chodzi mi dokładnie o kolory, przestrzeń barw itd. Mam problem, ponieważ robiąc zdjęcia i podglądając je na ekranie LCD aparatu wyglądają zupełnie inaczej niż na komputerze, nie mówiąc już o konwersji RAW do JPEG. Kolory całkowicie się rozłażą - pzykładowo zamiast niebieskiego jest fioletowy, zamiast zielonego mamy turkus, a żółć cytryny zmierza ku pomarańczy.

W aparacie mam ustawioną przestrzeń na Adobe RGB.

Bywalec Awatar toshimitsu
    Miasto
    Dublin/Lodz

Domyślnie

A profil kolorow monitora?
    Positively dirty minded

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Oj, zarządzanie barwą to temat rzeka a im bardziej staram się go poznać, tym bardziej stwierdzam, że niewiele rozumiem. Zacznij od tego:

http://canon-board.info/showthread.php?t=8520

Jeżeli robisz w rawach, to ustawienie przestrzeni barw w aparacie jest zupełnie bez znaczenia.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Profil to wynik kalibracji programowej odpowiednią aplikacją Apple.

Głównie chodzi mi o to, aby kolory były przynajmniej znośne. Przecież fioletowe niebo na zdjęciu zrobionym w słoneczny dzień bez obróbki to masakra. Przykładowo pokażę zdjęcie (proszę go nie oceniać, wiem, że dla wielu jest bardzo słabe), które powinno pokazywać żywą żółć wraz z soczyście zielonym tłem, jednak jak widać, nie do końca odwzorowuje to, co fotografowałem.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

no nie wiem. To żółte jest zdecydowanie żółte i raczej żywe. Zieleń, jak zieleń. Możesz pokazać to fioletowe niebo? Wydaje mi się, że możesz mieć problem z monitorem.

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ekran aparatu pokazuje jawne pierdoły (szczególnie przy zdjęciach w aRGB) i absolutnie nie może być traktowany jako wyznacznik czegokolwiek. Oczywiście mogłeś też do tego coś popieprzyć z tą swoją "kalibracją", ale nawet dobrze skalibrowany monitor nie ma prawa przypominać tej kichy na podglądzie.

Zdjęcie, które pokazałeś wygląda ok - ciepły żółcień na tle oliwkowej zieleni. Chyba, że chodziło ci o żółcień bardziej limonkowy i zieleń szmaragdową.
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 15-04-2009 o 16:31

Uzależniony Awatar ElSor
    Miasto
    Ozimek (OPO)

Domyślnie

Ustaw w aparacie sRGB i bedzie dobrze (chyba ze chcesz sie bawic w konwersje)
    A490+SDK
    Galeria CB | Sport CB || PhotoShop jest jak cebula . . . ma warstwy

Bywalec Awatar toshimitsu
    Miasto
    Dublin/Lodz

Domyślnie

Tez mam appla i kurcze nie mam zastzezen zwiazanych z odwzorywaniem koloru zadnych.
    Co innego WB w apracie ...to nie zawsze jest takie jak ja widzialem i to wymaga korekcji. Zwykle w Lightroomie.
    Positively dirty minded

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Na życzenie zdjęcie z fioletowym niebem. Bez obróbki, prosto z aparatu, RAW zapisany do PNG.

Co do ekranu aparatu, zapełniłem kartę pamięci o pojemności 4GB zdjęciami, znaczna większość miała bardzo fajne, ciepłe barwy na ekranie. Na komputerze wszystko jest blade, zimne i ponure. Już sam nie wiem jak ustawić ten aparat, kolega powiedział, żebym korzystał z własnego stylu obrazu:

Ostrość: +1
    Kontrast: 0
    Nasycenie: +1
    Ton koloru: +1
    Tak też zrobiłem, jednak albo obiektyw mydli, albo pomieszałem w ustawieniach aparatu/ACR.

EDIT

Co do żonkila, zieleń powinna być wiosenna, bardzo soczysta, nie oliwkowa. Żółć jak na tym słoneczniku

Ostatnio edytowane przez vietcargo ; 15-04-2009 o 17:19

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Na moim monitorze to nie jest fiolet tylko niebieski.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów