Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: jaki aparat???

informer
    Guest

Domyślnie

Olympus SP-350

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Nie wydaje mi się, żeby Canon 30D lub 40D był na wyrost. To nie jest skomplikowana puszka. W sume dzięki wysokiej ergonomi jest prostrza w obsłudze niż 450D. Do 2500 zł spokojnie można kupić używanego 40D z przebiegiem poniżej 10tyś i do tego 18-55 IS, torbe i karte pamięci i focić ile wlezie

Początki nałogu Awatar x-mac
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomash23 Zobacz posta
    Nie wydaje mi się, żeby Canon 30D lub 40D był na wyrost. To nie jest skomplikowana puszka. W sume dzięki wysokiej ergonomi jest prostrza w obsłudze niż 450D.
    No tak, zgadzam się a nawet popieram;-) Tylko, że daddylonglegs chyba miał coś innego na myśli - zresztą informer nie przejawia dylematu czy brać 450 czy 40D, a raczej kieruje się na tzw. segment "entry level", tj. 1000D lub 450D. Każdemu coś innego będzie pasować. Na podstawie jakości fotek z matrycy przy dolnych ISO (100-800) nie wydaje mi się, żeby amator był w stanie rozróżnić 1000D od 40D.
    Moim zdaniem, jeśli Autor nie miał wcześniej do czynienia z lustrem Canona, to 1000D+kit będzie dobrym wyborem, żeby zapoznać się z filozofią działania lustrzanki, bez wydawania dużej kasy. Moim zdaniem nr2 to jeszcze lepiej zainwestować w prostą stałkę np. 50/1.8 lub 1.4 (bo zoom to i w kompaktach jest) i nauczyć się kadrowania, GO, ekspozycji, balansu bieli, późniejszej obróbki zdjęć, itd, itp. A kiedy warsztat zostanie opanowany to zająć się wyłącznie malowaniem światłem:grin:
    ps: od lat szczenięcych, ze 20 zim już idę i do tego ostatniego jeszcze nie doszedłem, dopiero szukam drogi
    marcin
    forma wynika z funkcji (ls) - mniej znaczy więcej (mvdr) - ornament to zbrodnia (al)

szukaj: 1 2 3

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Nie chodzi o to, że 40D robi zdjęcia znacząco lepsze od 1000D/450D tylko o wygodę użytkowania. A nowe 1000D nie jest dużo tańsze od używanego 40D. Zresztą, jedyna rada to wybrać się do jakiegoś fotojokera i "pomacać" wszystkie Canoniki.

Moim zdaniem 50 1.8/1.4 nie jest dobrym początkiem. Może na pełną klatke to jest standard, ale na APS-C to jest za wąsko na standard. Jak co to coś w zakresie 30mm.

Początki nałogu Awatar x-mac
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomash23 Zobacz posta
    Moim zdaniem 50 1.8/1.4 nie jest dobrym początkiem. Może na pełną klatke to jest standard, ale na APS-C to jest za wąsko na standard. Jak co to coś w zakresie 30mm.
    Gwoli wyjaśnienia - mnie chodziło bardziej o kwestię nauki powyższych, a nie kąta widzenia zbliżonego do ludzkiego oka. Jak chcemy szukać czegoś symulującego na cropie 50-kę z FF to np. taki C28/2.8, mimo że bez USM, będzie optycznie dobry, tani i bardzo poręczny.
    Co do zbadania sprzętu własnym okiem i ręką - oczywiste!
    Ostatnio edytowane przez x-mac ; 17-04-2009 o 16:52
    marcin
    forma wynika z funkcji (ls) - mniej znaczy więcej (mvdr) - ornament to zbrodnia (al)

szukaj: 1 2 3

Bywalec

Domyślnie

450D - i będzie ok.
    Canon EOS KissX2(450D) i kilka drobiazgów :razz:

Początki nałogu Awatar andrewjohn
    Miasto
    polski biegun ciepła

Domyślnie

Ja też proponuję ten zestaw 450D+ obiektyw 18-55 IS, ewentualnie jak nie masz odrazy do plastyku,to 1000D na początek też będzie OK. Co do szumów to jednak matryca CMOS i w moim 450 max.ISO1600 jest do użycia.
    Canon EOS 450D+S10-20/4,5-5,6 + C15-85 IS USM+C50/1,8+C55-250 IS

informer
    Guest

Domyślnie

no i wczoraj kupilem, pstryknalem pare fotek i jest o'k.
    Musze przestudiowac troche instrukcje azeby dojsc do tych poukrywanych opcji.
    najbardziej jest zadowolona 4-letnia córka poniewaz przejela do fotografowania stary aparacik. ))
    Dzieki wszystkim za wszystkie opinie.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów