Kotek super, na ptaszkach 90% kadru to tło - trochę za dużo jak na mój gust. Chociaż kolorki to w jakimś tam stopniu rekompensują ;-)
Kotek super, na ptaszkach 90% kadru to tło - trochę za dużo jak na mój gust. Chociaż kolorki to w jakimś tam stopniu rekompensują ;-)
C7D | S30 1,4 | C17-55 2,8 | S50-150 2,8
Robię co mogę-135mm pozwala mi na niewiele,a to są pierwsze moje próby w tej tematyce,wcześniej nie próbowałem polować na ptactwo.Też mnie to boli,że mało ptaszyny w kadrze.Dziś się czołgałem,co przyniosło efekty-zbliżyłem się na ok 1,5 metra,niestety jasne tło pogrzebało kilka potencjalnie dobrych zdjęć ;/
5.Pentacon 135/2.8 Kolejny nieco nieostry,celem pokazania ruchu,zatrzymany podczas skoku.Nieostrość aż tak bardzo razi na tych zdjęciach,lepsze "żylety"?
![]()
zdecydowanie nieostrosc przeszkadza, a jesli chcesz pokazac dynamike, to zrob tak by ptaszor byl ostry a tlo rozmazane
6. Pentacon 135/2.8
![]()
Pierwsze zdjęcie bardzo przyjemne. Z resztą zdjęć dużo gorzej. Jest tak jak napisałeś: 135 mm na ptaki po prostu nie wystarcza. Nie wspominam już o tym, że manualne ostrzenie ruchliwych stworzeń jest po prostu trudne. A tak BTW: dopiero co szukałem jakichś sampli z Pentacona 135/2.8, a u Ciebie mam podane jak na tacyNa pierwszym zdjęciu widać, że rysują nie najgorzej, a i bokeh bardzo fajne wychodzi. Pozdrawiam i czekam na kolejne zdjęcia robione tym obiektywem.
7.Tamron 55-200mm/4-5.6 to juz nie to co Pentacon.Patrzyła na zachód słońca
![]()
8.Zielono mi! Tamron 55-200mm/4-5.6
![]()
Mówcie sobie co chcecie, ale ja uważam, że "siódemka", poza drobnymi błędami natury technicznej, przesłaniającymi żabkę liśćmi, kiepską jakością zdjęcia, wieloma przepałami, ostrością, która gdzieś uciekła, słabym bokehem, taniego Tamiego, poza szumem, bałaganem w kadrze, pewną przypadkowością i nieuporządowaną kompozycją jest świetna!:grin:
Pozdrawiam
Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.
Ptaszek z 4. jest niezły, ale 135mm to nie ten zakres- sporo trzeba kadrować, bo tła jest aż za dużo. Natomiast na 7. uchwyciłeś moment - nietypowo i bardzo fajne!
Jaki czas tu miałeś, to "zielone" wydaje mi się lekko nieostre? Sprawdź na swoim oryginale, bo może to tylko kompresja albo mój ekran się zamazał?...:wink: