Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: Fotografia pejzażowa

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

co do wyjścia rano, to raczej odpada - mój standartowy scenariusz jest taki: wstaję o 5 rano, jadę na Słowację 140km wychodzę w góry na 10-12 godzin dzwigając na plecach statyw, puszkę, kita i 400L. O 21 odpalam auto i wracam z żoną do domu. Budzik raczej nie pomoże ;-)

edit: zapomniałem o lampie, która ostatnio pozwoliła mi zrobić super fotki świstaków Ale też trochę waży ..
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    co do wyjścia rano, to raczej odpada - mój standartowy scenariusz jest taki: wstaję o 5 rano, jadę na Słowację 140km wychodzę w góry na 10-12 godzin dzwigając na plecach statyw, puszkę, kita i 400L. O 21 odpalam auto i wracam z żoną do domu. Budzik raczej nie pomoże ;-)
    Jak chcesz... Też sobie kiedyś myślałem, że to nie możliwe żeby trzeba była aż tak rano wstawać i że na pewno da się coś dobrego zrobić w środku dnia...
    Ale teraz to już luzik, 3:30 budzik, w samochód i na plener - co prawda nie 140 km...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Początki nałogu Awatar Coronado
    Miasto
    SoCal

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    Nie byłem do tej pory entuzjastą zdjęć pejzażowych, ale będąc kilkakrotnie ostatnio w Tatrach porobiłem sporo fotek. Dlatego mam następujące pytania (lamera w tej materii) dotyczące fotografowania "widoczków".
    Co do szkiel to szeroki kat wydaje sie oczywisty ale wtedy masz gwarancje, ze wiekszosc osob, ktore byly w tym samym miejscu ma takie same foty. Nie nastawiaj sie, ze wszystko co widzisz z jakiegos miejsca musisz upchac na zdjeciu. Popatrz kreatywnie na to co widzisz i wytnij obiektywem tele jakas ladna kompozycje - masz wtedy szanse zrobic naprawde ciekawe i unikalne zdjecie. Jezeli juz szeroki kat to koniecznie szukaj dobrego pierwszego planu - inaczej bedziesz mial tylko "pocztowki".

Co do filtrow to obowiazkowo szare polowki i polar kolowy. Z dodatkowego sprzetu to polecam statyw i bardzo przyda sie wezyk spustowy.

99% dobrych i kreatywnych zdjec pejzazowych wymaga dobrego swiatla. Mam tu na mysli "golden hour" czyli okolice wschodu i zachodu slonca. Podczas dnia przy pelnym sloncu raczej nic ciekawego (oprocz "pocztowki") raczej nie zrobisz. Wyjatkiem jest okres przed, w trakcie i po burzy. Jezeli chodzi o wschody i zachody slonca to aby byc kreatywnym sugeruje bardziej zwracac uwage na to co slonce oswietla a nie gdzie wschodzi czy zachodzi. Dodatkowo nie skladaj sprzetu zaraz po zachodzie. Ja osobiscie uwielbiam swiatlo do pol godziny po zachodzie slonca - wciaz miekkie i cieple i juz bez duzych kontrastow - do pejzazu idealne.

To tak na szybko co ja sadze.

Pozdrawiam
    Coronado

Moja galeria: MyLightscapes.com
    Chcesz zarabiać na swoich zdjęciach? Jest na to świetny sposób: zajrzyj tutaj lub tutaj.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    SoCal

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Coronado
    Co do szkiel to szeroki kat wydaje sie oczywisty ale wtedy masz gwarancje, ze wiekszosc osob, ktore byly w tym samym miejscu ma takie same foty. Nie nastawiaj sie, ze wszystko co widzisz z jakiegos miejsca musisz upchac na zdjeciu. Popatrz kreatywnie na to co widzisz i wytnij obiektywem tele jakas ladna kompozycje - masz wtedy szanse zrobic naprawde ciekawe i unikalne zdjecie. Jezeli juz szeroki kat to koniecznie szukaj dobrego pierwszego planu - inaczej bedziesz mial tylko "pocztowki".

Co do filtrow to obowiazkowo szare polowki i polar kolowy. Z dodatkowego sprzetu to polecam statyw i bardzo przyda sie wezyk spustowy.

99% dobrych i kreatywnych zdjec pejzazowych wymaga dobrego swiatla. Mam tu na mysli "golden hour" czyli okolice wschodu i zachodu slonca. Podczas dnia przy pelnym sloncu raczej nic ciekawego (oprocz "pocztowki") raczej nie zrobisz. Wyjatkiem jest okres przed, w trakcie i po burzy. Jezeli chodzi o wschody i zachody slonca to aby byc kreatywnym sugeruje bardziej zwracac uwage na to co slonce oswietla a nie gdzie wschodzi czy zachodzi. Dodatkowo nie skladaj sprzetu zaraz po zachodzie. Ja osobiscie uwielbiam swiatlo do pol godziny po zachodzie slonca - wciaz miekkie i cieple i juz bez duzych kontrastow - do pejzazu idealne.

Coronado,

Bezsprzecznie najlepszy post miesiaca. Niby wszystko oczywiste, ale
    zebrane zgrabnie do kupy i dla poczatkujacych idealne.
    Poza tym pewne rzeczy moga byc dla niektorych nowe, jak np to,
    ze najlepsze landscape'y sa robione tele ;-)
    Uwielbiam jak ludzie przyjezdzaja w jakies miejsce, opada im
    szczeka jak tam pieknie i probuja wszystko zmiescic na jednym
    zdjeciu.

pozdrowienia i uklony

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

dzieki za porady.
    oczywiście zdaję sobie sprawę z kompozycji itp, ale moje pytania bardziej dotyczą techniki i kruczków, jak na razie :-) . Ponieważ fotografia pejzażowa niezbyt mnie interesowała do tej pory (albo raczej nigdy jej nie próbowałem) chcę najpierw "zbadać teren".

Jako, że focę głownie tele i super tele, czuję się nieco niepewnie gdy patrzę na 100% crop przy 18mm
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Początki nałogu Awatar Coronado
    Miasto
    SoCal

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez snowboarder
    Coronado,

Bezsprzecznie najlepszy post miesiaca. Niby wszystko oczywiste, ale
    zebrane zgrabnie do kupy i dla poczatkujacych idealne.
    Dzieki!

Pozdrawiam
    Coronado

Moja galeria: MyLightscapes.com
    Chcesz zarabiać na swoich zdjęciach? Jest na to świetny sposób: zajrzyj tutaj lub tutaj.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów