Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 29

Wątek: tańsza alternatywa dla 40D?

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tormentor Zobacz posta
    Mialem 350D, teraz mam 40D i nie wyobrazam sobie powrotu do xxxD.
    Miałem 400d, 30d, 40d, teraz mam Dsa - jakiś czas temu używałem 1000d przez jakieś 3 miesiące i mordęga to wcale nie była - z puchy wychodzi nie najgorszy materiał, ergonomia jest imo poprawiona względem 400d - główna wada tej puszki to bufor.

Gdybym miał wybierać miedzy dobrym szkłem a dobrą puchą to bym się nawet przez chwile nie zastanawiał. Zamiast kupować następną lampę i jakieś plastikowe wydmuszki zainwestuj lepiej w optykę - 1000d body, 10-20 i może tamrona 17-50 2.8?
    Ostatnio edytowane przez wojkij ; 14-04-2009 o 20:45

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez x-mac Zobacz posta
    Jasne, że nie ujma - jakieś tam fotki wyszły mi swego czasu ze Smieny i Zenita, myślę że niektóre nawet przyzwoite, a jakie walory obronne (tego drugiego)! Sprzęt ma tylko nie przeszkadzać. Tak nawiasem mówiąc, masz na myśli canona 10-22 czy sigmę 10-20?
    Nie wiem co fotografujesz, może kit + jasna 50 lub 85 styknie na "dzień dobry"?
    Hmmm. Przekrój mojej "twórczości" jako takiej mamy tutaj: http://www.flickr.com/photos/32501378@N04/
    Mam na razie 400D + KIT, 50 f/1,8 (nawet dwie, bo jedna na dwie części pękła, ale naprawiłem ), 70-200 4L i 430EX. Moi starsi się*burzą*i chcą aparat do robienia zdjęć siostry, poza tym zaczynam żałować*ogólnie interesu "a, zrzucimy się". Więc zostaje mi 50 f/1,8, 70-200 4L i okazjonalnie 430. 85mm na crop'ie moim zdaniem jest pomyłką, poza tym lubię robić*na szeroko zdjęcia i to zawsze na tym końcu mi brakuje.
    Cytat Zamieszczone przez x-mac Zobacz posta
    J.w. Dodatkowe "żelastwo" daje mi więcej komfortu przy obsłudze i mniej stresu jakby to się przypadkiem zetknęło z czymś twardszym niż torba na graty. No i AF jakiś trochę pewniejszy.
    Ano właśnie, z jednej strony chciałbym żeby mi wygodniej było, a z drugiej to trochę rozumek wchodzi i "na cholerę*mi to". Napewno zależy mi na AF'ie dobrym, albo chociaż*wizjerze jako takim (ukłon w stronę 40D zdecydowany). O wytrzymałość się*nie boję, o torbie fotograficznej zapomniałem już dawno temu (eLa się nie mieści, poza tym niewygodne toto strasznie)
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Taka uwaga - czy przypadkiem stary kit na krótkim końcu jest najsłabszy? Jeśli tak, to jako przejściowe uzupełnienie do 10-22 nie ma zbytnio sensu. Co innego do np. 24-105. Lepsza będzie 50-tka, nawet f/1.8.
    Z chęcią, ale fundusz to mniej więcej pięć*kafli na zestaw. Jak na razie większość*zdjęć*robię*na 18mm i na 50 f/1,8, ale chciałbym mieć*coś*w ramach rezerwy jednak, jak nie będę*mógł robić*żąglerki. Jakość z KIT'a mi pasuje, zarówno w plenerze jak i w domku, z EX'em na stopce, na f/8. Wcześniej myślałem nad 40D + 17-40L, niemniej jednak przez "kryzys" to coś*takiego mogę*sobie włożyć*na półkę*z marzeniami co najwyżej.
    Ostatnio edytowane przez _igi ; 14-04-2009 o 23:30 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu
    Miasto
    gdańsk

Domyślnie

mialem xxxd wymienilem na xxd ---- bez porownania ergonomia.
    Tobie rowniez bym polecil taka zamiane ze wzgledu ze masz w swoim zestawie 70-200...
    pozdrawiam
    Pkt 8 regulaminu forum
    plutophoto.blogspot.com

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojkij Zobacz posta
    Miałem 400d, 30d, 40d, teraz mam Dsa - jakiś czas temu używałem 1000d przez jakieś 3 miesiące i mordęga to wcale nie była - z puchy wychodzi nie najgorszy materiał, ergonomia jest imo poprawiona względem 400d - główna wada tej puszki to bufor.

Gdybym miał wybierać miedzy dobrym szkłem a dobrą puchą to bym się nawet przez chwile nie zastanawiał. Zamiast kupować następną lampę i jakieś plastikowe wydmuszki zainwestuj lepiej w optykę - 1000d body, 10-20 i może tamrona 17-50 2.8?
    Niby nie głupie, ale tylko teoretycznie, bo kosztuje to razem 5600zł ponad, a z zakresu 18-55 używam krótkiej końcówki i metody "podejdź bliżej". Bardzo ewentualnie długiej, jak chcę*użyć*na np. f/8 i nie chce mi się*podpinać 50 f/1,8. Już*praktycznie jestem zdecydowany na KIT, grip i 10-20. Tylko nie do końca wiem co tutaj dokładniej, 450D czy 1000D. Niby oba w łapie miałem, ale w tych samych warunkach nie sprawdzałem. 450D ma ponoć większy wizjer (i tak za mały żeby poczuć*różnicę :E) i lepszy AF, ale czy to jest jakaś*duża różnica? Bo rozumiem że do 40D mu sporo brakuje jeszcze...

Bo tak mam mniej więcej to:
    1000D + KIT, 10-20 i grip za 4300
    450D + KIT, 10-20, grip za 4850

Czy warto dorzucać*te stówki na lepszy AF, zaznaczając że za dużo to ich mieć*nie będę najpewniej. Chyba, że do sierpnia/września ceny znowu spadną i problemu nie będzie

A jakie zdjęcia robię, hmmm. Portrety, często w mieście, jak jest już*ciemno, budynki (od środka też, więc przyda się w-miarę używalne ISO1600, żeby było choć troszkę*lepiej niż*w 400D - jakiś*skok musi być w końcu ). Zdjęcia do chomikowania na komputerze i druku. 10x15 (standard), 20x30 i od czasu do czasu 70x50 albo 100x70 (więc w sumie za parę*dodatkowych piksli bym nie zadusił, ale nie wiem czy szkła wyrobią to - KIT i 50f/1,8 napewno nie.)
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez sirgerwazy Zobacz posta
    mialem xxxd wymienilem na xxd ---- bez porownania ergonomia.
    Tobie rowniez bym polecil taka zamiane ze wzgledu ze masz w swoim zestawie 70-200...
    pozdrawiam
    Latałem sporo z tym czymś*założonym na 400D i problemu nie było, ergonomia mi pasuje (ale wiem, w 40D jest wygodniej i lepiej i jeszcze inne takie) i mi pasowało, tylko GRIP'a brakuje, głównie jak z lampą*robię.

Teraz mam problemik, bo znowu jak patrzę*na swój kosztorysik, wychodzi mi że na poziomie 450D "w zestawie" mam 40D z 10-20 i dwie stówy do dyspozycji. Kartę*do niego mam, akumulatorki wypadałoby kupić i w sumie to wszystko. Tylko ten KIT nieszczęsny, musiałbym poszukać jakiegoś*używanego na alledrogo...

No nic, prześpię*się*z problemem tym i się*stawię, bo na razie to jak dziecko decyzja jest, czy 1000D i trochę*kasy na dodatki, czy 40D, jeden obiektyw i skubanie się na rzeczy różne do tego...
    Ostatnio edytowane przez _igi ; 15-04-2009 o 00:17 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony
    Miasto
    Dolina Lina Na A

Domyślnie

40D + 17-40 z tego co widziałem jakie zdjęcia robisz, to byłby najlepszy zestaw, na długi okres.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

ale niestety, za drogo. Wychodzi koło sześciu tysia za zestawik, do tego analog canon'a żeby 17mm to było 17 i troszkę ponad nawet. Do tego skanery akumulatorki i inne fąfle i koło siedmiu...

A tak na marginesie bardzo, bo zbieram sobie "punkciki" na korzyść 40D dla mnie i czas na duperele. Czasem mi się*zdarza robić zdjęcia jak aparat podłączony jest do komputera i wygodne by było oglądanie obrazu na żywo na nim, wiem że jest taka możliwość na 40D, gdzieś*nawet w jakiś*mak-testach piali o tym, ale czy w niższych modelach to jest, czy nie ma? Bo ISO można łatwo sprawdzić, AF to sobie popatrzę*niebawem, w szkole połowa ludzi z tym biega, ilość*informacji wyciśniętych to zależy od szkła głównie, też*ciężko sprawdzić, chociaż*zakresy tonalne można łatwo w miarę. Do 1000D mnie skłania w sumie GRIP i 1000zł, ale odpycha AF i to ISO w stosunku do 40D. Niby grip można zawsze dokupić, glindzę*sobie o tym od roku już*i zawsze były ważniejsze rzeczy, więc to tak troszkę słabo z tym i wolałbym kupić od razu jak coś.
    Ostatnio edytowane przez _igi ; 15-04-2009 o 01:01

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kucza21 Zobacz posta
    40D + 17-40 z tego co widziałem jakie zdjęcia robisz, to byłby najlepszy zestaw, na długi okres.
    No nie wiem , F/4 troche ciemno by bylo chyba, bliżej Tamron 17-50 2.8...

Początki nałogu
    Miasto
    Pomorze Środkowe

Domyślnie

Kup 40D. Po przejściu z 400D różnica ww ergonomii jest kolosalna. Z czasem uzbierasz na dobre szkiełko.
    pozdrawiam

Początki nałogu Awatar djcargo
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Widzę, że szukasz argumentów, żeby kupić 40d I bardzo dobrze wybierasz.

Aczkolwiek jeśli masz opcję budżetową proponuję inne rozwiązanie. Kupić rodzicom 350d+kit, a sobie to co tam potrzebujesz. 400d to też bardzo dobre body (miałem, więc wiem) i wymienianie go na 1000d czy 450d wiele Ci nie da. A rodzicom 350d też spokojnie da radę :]
    Regulamin pkt 8.

Początki nałogu Awatar x-mac
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    Hmmm. Przekrój mojej "twórczości" jako takiej mamy tutaj: http://www.flickr.com/photos/32501378@N04/
    Mam na razie 400D + KIT, 50 f/1,8 (nawet dwie, bo jedna na dwie części pękła, ale naprawiłem ), 70-200 4L i 430EX. Moi starsi się*burzą*i chcą aparat do robienia zdjęć siostry, poza tym zaczynam żałować*ogólnie interesu "a, zrzucimy się". Więc zostaje mi 50 f/1,8, 70-200 4L i okazjonalnie 430. 85mm na crop'ie moim zdaniem jest pomyłką, poza tym lubię robić*na szeroko zdjęcia i to zawsze na tym końcu mi brakuje.
    Masz już jakąś startową szklarnię, nie widzę problemu z dokupieniem 40-tki, do 70-200L balans jak znalazł. 85 na cropie to nie pomyłka tylko (prawie) odpowiednik 135 z FF ps: (flickr) Dire Straits też lubię!
    Wcześniej myślałem nad 40D + 17-40L, niemniej jednak przez "kryzys" to coś*takiego mogę*sobie włożyć*na półkę*z marzeniami co najwyżej.
    Nie rezygnuj z marzeń, no ale na cropie to już masz średnio szeroko (nieco <28mm), prawie "kit";-) "Badałem" to szkło optycznie i organoleptycznie, bardzo przyjemne, jednak zdecydowałem się na coś bardziej uniwersalnego, kosztem szerokości, tj. 24-105L.
    Cytat Zamieszczone przez djcargo Zobacz posta
    Widzę, że szukasz argumentów, żeby kupić 40d I bardzo dobrze wybierasz.
    Aczkolwiek jeśli masz opcję budżetową proponuję inne rozwiązanie. Kupić rodzicom 350d+kit, a sobie to co tam potrzebujesz. 400d to też bardzo dobre body (miałem, więc wiem) i wymienianie go na 1000d czy 450d wiele Ci nie da. A rodzicom 350d też spokojnie da radę :]
    Eee, nie - jest pretekst na zmiany, trzeba korzystać, nie wiadomo kiedy urodzi się kolejna siostra (albo brat) - wtedy to już co najmniej 5-ka albo 1D!:grin:
    marcin
    forma wynika z funkcji (ls) - mniej znaczy więcej (mvdr) - ornament to zbrodnia (al)

szukaj: 1 2 3

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów