Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Korekcja - Balansu Bieli w RAW

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar Moris
    Miasto
    Alt Tarnowitz

Domyślnie

Napisał Akustyk
    jesli chcesz wierne kolory, to sfoc w dokladnie tych samych warunkach oswietleniowych (co nie zawsze jest mozliwe) szara karte, ew. niedoswietlona kartke biala (18% szarosci powinno sie pojawic okolo -2.66EV, ale do WB nie musisz miec 18%)....

...ja bym raczej rozumial tak standardowo - pokazac cos, co w realu jest szare i chcialoby sie, zeby na zdjeciu tez bylo.
    Właśnie chodzi o najwierniejsze oddanie kolorystyki i wybrnięcie z problemu rażącej bieli sukni Pani młodej.
    Rozumiem że radzisz przed seją zapodać np. młodym szarą kartę zrobić fotkę a potem to wykożystać to pipetą podczas wywoływania RAW-ów ? Czy to zapewni mi poprawność ustawienia balansu bieli ?

Napisał Akustyk
    ja barwy dopasowuje podnoszac na maksa nasycenie i korygujac na oko temperature i korekte MM/CC. potem nasycenie w dol, do docelowego. i jest git.
    Wiesz dla początkującego shop-owca to deczko mało mówi
    Czy mógłbyś jeśli znajdziesz chwilkę rozwinąć tę operację ?? ??:

Przy okazji dzięki Wszystkim za rozwinięcie tamatu

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Moris
    Wiesz dla początkującego shop-owca to deczko mało mówi
    Czy mógłbyś jeśli znajdziesz chwilkę rozwinąć tę operację ?? ??:
    1. otwierasz RAW-a w Photoshopie.
    2. suwak Saturation maksymalnie do prawej. opcjonalnie mozesz tez podbic Contrast, zeby silniej wychodzily roznice barw.
    3. potem kursorem myszki w gore na Color Tempeature i machasz suwakami az uzyskasz biel jak z Bryzy ekstra
    4. sciagasz nasycenie i kontrast do odpowiedniego poziomu

powinno byc dostatecznie dobrze. Photoshop i tak ma kiepski konwerter RAW i zeby dokladnie spasowac barwy trzeba czesto zrobic korekte zafarbu cieni i przesuniecia/nasycenia kanalow. ale poza garscia fanatykow dobrego koloru zaden czlowiek tego nie zauwazy. a juz na pewno nie przecietna para mloda :>

PS. swoja droga biel jak z Bryzy ekstra (albo Lanzy ) dostaniesz przesuwajac Exposure i Brightness na maksa do prawej. ale zakladam, ze nie o to chodzi :grin:
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 09-08-2005 o 13:29
    www albo tez flickr

Początki nałogu Awatar Moris
    Miasto
    Alt Tarnowitz

Domyślnie

Wielkie dzięki.

PS. swoja droga biel jak z Bryzy ekstra (albo Lanzy ) dostaniesz przesuwajac Exposure i Brightness na maksa do prawej. ale zakladam, ze nie o to chodzi
    No pewnie to nie spodobało by się to młodej parze

UWAGA !! WAZELINA !!
    Nauka od takich pomocnych forumowiczów jak Wy jest dla mnie zaszczytem.

P.s. A skoro "Photoshop i tak ma kiepski konwerter RAW" to co polecacie ?

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Moris
    P.s. A skoro "Photoshop i tak ma kiepski konwerter RAW" to co polecacie ?
    do zdjec slubnych, gdzie latwo wyjarac jasne partie kiecki, polecalbym Ci raczej software Canona (DPP). jest znacznie wolniejszy niz szopka, ale za to zachowuje duzo wiecej przejsc tonalnych w jasnych partiach niz ACR.

zobacz tez Raw Shooter Essential. podobno niezly, choc mnie sie nigdy nie chce kombinowac i jade glownie na Photoshopie, a przy trudnych zdjeciach DPP.

inne konwertery, to musialbym obejrzec. Capture One ma dobre kolory i lepsza szczegolowosc (nie wiem dlaczego, ale tak jest). innych nie probowalem
    www albo tez flickr

Uprawnienia umieszczania postów