Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Korekcja - Balansu Bieli w RAW

Mieszany widok

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RadioErewan
    Wybierz sobie na zdjęciu coś, co w rzeczywistości (lub w twoim o tej rzeczywistości wspomnieniu) było neutralnie szare. To może być oświetlona czarna powierzchnia, lub powierzchnia biała w cieniu.
    Aaaa, czyli pod pojeciem "neutralnosci" szarosci kryje sie to, ze ma ona jednakowe wartosci RGB? I niewazne czy jest to blady szary na poziomie 5-10%, czy ciemny grafit na poziomie 80% - wazne, zeby byla to szarosc, ktora w oryginale nie miala zadnego zafarbu?
    Mniej wiecej o to mi chodzilo, tylko niepotrzebnie doszukiwalem sie jakiegos okreslonego poziomu tej szarosci, bo to jest jak widac nieistotne.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kavoo
    Aaaa, czyli pod pojeciem "neutralnosci" szarosci kryje sie to, ze ma ona jednakowe wartosci RGB?
    chyba odwrotnie. jakby szarosci juz byly szare, to korekta WB nie mialaby kompletnie sensu (no chyba, ze ktos nie potrzebuje wiernych barw) :-)

ja bym raczej rozumial tak standardowo - pokazac cos, co w realu jest szare i chcialoby sie, zeby na zdjeciu tez bylo.
    www albo tez flickr

Początki nałogu Awatar Moris
    Miasto
    Alt Tarnowitz

Domyślnie

Napisał Akustyk
    jesli chcesz wierne kolory, to sfoc w dokladnie tych samych warunkach oswietleniowych (co nie zawsze jest mozliwe) szara karte, ew. niedoswietlona kartke biala (18% szarosci powinno sie pojawic okolo -2.66EV, ale do WB nie musisz miec 18%)....

...ja bym raczej rozumial tak standardowo - pokazac cos, co w realu jest szare i chcialoby sie, zeby na zdjeciu tez bylo.
    Właśnie chodzi o najwierniejsze oddanie kolorystyki i wybrnięcie z problemu rażącej bieli sukni Pani młodej.
    Rozumiem że radzisz przed seją zapodać np. młodym szarą kartę zrobić fotkę a potem to wykożystać to pipetą podczas wywoływania RAW-ów ? Czy to zapewni mi poprawność ustawienia balansu bieli ?

Napisał Akustyk
    ja barwy dopasowuje podnoszac na maksa nasycenie i korygujac na oko temperature i korekte MM/CC. potem nasycenie w dol, do docelowego. i jest git.
    Wiesz dla początkującego shop-owca to deczko mało mówi
    Czy mógłbyś jeśli znajdziesz chwilkę rozwinąć tę operację ?? ??:

Przy okazji dzięki Wszystkim za rozwinięcie tamatu

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Moris
    Wiesz dla początkującego shop-owca to deczko mało mówi
    Czy mógłbyś jeśli znajdziesz chwilkę rozwinąć tę operację ?? ??:
    1. otwierasz RAW-a w Photoshopie.
    2. suwak Saturation maksymalnie do prawej. opcjonalnie mozesz tez podbic Contrast, zeby silniej wychodzily roznice barw.
    3. potem kursorem myszki w gore na Color Tempeature i machasz suwakami az uzyskasz biel jak z Bryzy ekstra
    4. sciagasz nasycenie i kontrast do odpowiedniego poziomu

powinno byc dostatecznie dobrze. Photoshop i tak ma kiepski konwerter RAW i zeby dokladnie spasowac barwy trzeba czesto zrobic korekte zafarbu cieni i przesuniecia/nasycenia kanalow. ale poza garscia fanatykow dobrego koloru zaden czlowiek tego nie zauwazy. a juz na pewno nie przecietna para mloda :>

PS. swoja droga biel jak z Bryzy ekstra (albo Lanzy ) dostaniesz przesuwajac Exposure i Brightness na maksa do prawej. ale zakladam, ze nie o to chodzi :grin:
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 09-08-2005 o 13:29
    www albo tez flickr

Początki nałogu Awatar Moris
    Miasto
    Alt Tarnowitz

Domyślnie

Wielkie dzięki.

PS. swoja droga biel jak z Bryzy ekstra (albo Lanzy ) dostaniesz przesuwajac Exposure i Brightness na maksa do prawej. ale zakladam, ze nie o to chodzi
    No pewnie to nie spodobało by się to młodej parze

UWAGA !! WAZELINA !!
    Nauka od takich pomocnych forumowiczów jak Wy jest dla mnie zaszczytem.

P.s. A skoro "Photoshop i tak ma kiepski konwerter RAW" to co polecacie ?

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Moris
    P.s. A skoro "Photoshop i tak ma kiepski konwerter RAW" to co polecacie ?
    do zdjec slubnych, gdzie latwo wyjarac jasne partie kiecki, polecalbym Ci raczej software Canona (DPP). jest znacznie wolniejszy niz szopka, ale za to zachowuje duzo wiecej przejsc tonalnych w jasnych partiach niz ACR.

zobacz tez Raw Shooter Essential. podobno niezly, choc mnie sie nigdy nie chce kombinowac i jade glownie na Photoshopie, a przy trudnych zdjeciach DPP.

inne konwertery, to musialbym obejrzec. Capture One ma dobre kolory i lepsza szczegolowosc (nie wiem dlaczego, ale tak jest). innych nie probowalem
    www albo tez flickr

Uprawnienia umieszczania postów