Pokaż wyniki od 1 do 10 z 58

Wątek: Wasze Workflow'y

Widok wątkowy

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Wasze Workflow'y

W pierwszych trzech stronach zapytania google nie znalazłem adekwatnego tematu, więc zakładam nowy.

Mój workflow :

1) RAWy do Instant JPG from RAW (wypluwa mi JPGi zaszyte w rawach, w 50d są to obrazy pełnej rozdzielczości, więc po co tracić miejsce na karcie przy robieniu JPG+RAW)
    2) JPGi do AcdSee (przeglądam JPGi, ctrl+b dodaje do Image Basket te co się nadają, / wyświetla JPGa w 100% w celu ustalenia ostrości, ...)
    3) [w tym kroku muszę się w końcu zmotywować do napisania programu automatyzującego czynność] Wybrane JPGi "paruję" z RAWami (ręcznie zaznaczam RAWy z tymi samymi nazwami co wybrane JPGi), natomiast pozostałe, niewybrane pliki (zarówno JPGi jak i RAWy) usuwam.
    4) RAWy do LR, import z nałożeniem moich początkowych ustawień (głównie potrzebne było mi to do ustawienia Camera Profile na Camera Standard, oraz wyłączenia wyostrzania i odszumiania Luminancji, odszumianie w kolorze zostawiam na 10) i generowanie podglądów "Standard"
    5) Gmeranie w LR (ostatnio przekonałem się trochę do graduated filters, ale na moim kompie chodzi to za wolno. Na nowym na pewno będę używał. Na razie nadal podwójne wywołanie + składanie w PSie na maskach)
    6) Export do TIFFów 16bit ProPhoto
    7) PS z tymi co potrzebują PSa
    8a) Jeżeli zdjęć jest mało, to pojedynczo konwertuję do 8bit sRGB, pomniejszam i wyostrzam zmodyfikowaną akcją Janusza Body (wstawiłem Dialog Boxy, najważniejsze z nich są w kroku "Levels" i "Unsharp Mask")
    8b) Jeżeli dużo, to Image Processor i w nim rozmiar pomniejszenia(800, 800), konwersja do sRGB, quality na 9 (czasami na 10, jak mi bardziej zależy ), w polu Akcja wybrana zmodyfikowana akcja Janusza Body, tym razem bez dialog boxów.
    9) Obejrzenie resize'ów w AcdSee, upload AceFTP albo WinSCP.
    10) Generowanie indeksów takie jak ten samodzielnie napisanym programem w c++.
    11) Wrzucenie zdjęć na fora, portale, serwisy, rozesłanie znajomym, ...
    Ostatnio edytowane przez micles ; 13-04-2009 o 22:06

Uprawnienia umieszczania postów