Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 58

Wątek: Wasze Workflow'y

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

W camera raw robisz to samo na ilu fotach chcesz z podglądem każdej z osobna, lub na każdej oddzielnie. Potem możesz efekty zapisać bez eksportu do ps, lub eksportować tylko to co chcesz. Nie mam pojęcia na ile poznałeś Ps, ale mam wrażenie, że nie miałeś wiele okazji.
    Bez urazy, ale zarzuty jakie stawiasz Ps są jedyne w swoim rodzaju i nikt w ciągu 2.5 roku jakie jestem na forum takich nie wysuwał.
    Nie przeczę, że lightroom nie jest użyteczny, owszem napewno jest. Ale uwierz, że ps ma odrobinę większe możliwości i użyteczność, zarówno w kwestii indywidualnej jak i masowej obróbki.
    C-F-K - forever

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Jak mi powiesz, że obróbka dużej liczby rawów jest wygodniejsza (mniej wymagająca sprzętowo, szybsza, bardziej funkcjonalna) w PSie niż w LR, to zwracam honor.

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Hmm, nie wiem na ile wymagający sprzętowo jest lightroom. Używałem wersji 1, potem przeszedłem na cs3, a od jakiegoś czasu jestem na cs4.
    Jak mi powiesz, że lightroomem możesz więcej niż ps'em to mój honor zyskasz
    C-F-K - forever

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Kadrowanie jest lepsze, to na pewno (w ACR nie ma chyba podglądu zdjęcia po obrocie, nie ma także siatki 3x3 (mocne punkty się przydają))

Być może nie ma także filtrowania po danych z exifa (ogniskowe, przysłony).
    Być może nie ma także sprytnych opcji porównywania zdjęć (zarówno dwóch kolejnych jak i jednego przed obróbką i po)

Dużo używam słów "chyba" bo może gdzieś te magiczne funkcje są zaszyte, pod jakimiś czarodziejskimi skrótami klawiszowymi :P

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Kadrowanie jest lepsze, to na pewno (w ACR nie ma chyba podglądu zdjęcia po obrocie, nie ma także siatki 3x3 (mocne punkty się przydają))
    ...
    No jak to nie ma ???? klikasz na lupkę w lewym górnym rogu i masz full widok.
    Co do siatki 3x3...hmmm, no nie powiesz że trudność zajmuje ci wyobrażenie sobie siatki złotego podziału w wyobrażni.... Potrzebny ci centymetr?
    C-F-K - forever

Początki nałogu
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Może inaczej napiszę - lr jest łatwiejszy i przyjemniejszy w użyciu przy masowej obróbce (wywoływaniu) selekcji itd.
    Albo jeszcze inaczej - lr to taka fotogaleria z dużymi możliwościami ingerencji w fotografie.

Nikt tu nie umniejsza możliwości PS. Wręcz przeciwnie, ale LR wymyślono dla wygody i ergonomii. To takie wypasione Camera Raw.
    Zresztą najczęściej ludziska podają workflowy LR + PS.
    Więc w sumie wypadałoby porównywać co lepsze - ACR + PS czy LR + PS. Więc również matematycznie z powyższego wychodzi porównanie camera raw do lightrooma . Więc dla mnie zdecydowanie lr
    Ostatnio edytowane przez magart ; 17-09-2009 o 00:00
    EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
    www.magaczewski.blogspot.com
    www.fotogaleria.magaczewski.pl

Początki nałogu Awatar mastercheat
    Miasto
    Blachownia k/Częstchowy

Domyślnie

ok, no to juz mi sie przejaśnia

rozumiem że w LR można obrabiać tez jpg? nie tylko RAW?

czy LR można można z fotkami robić coś więcej niż tylko "wywoływanie" (kadrowanie, expozycje itp)
    Czy można np. robić korekcję cery, czy jest jakiś stempel, czy można zmniejszać fotki, wyostrzać, czy ma warstwy , itp. ?
    40D;T17-50;Tokina50-135;580EXII;Sherpa250R;4GBx2+8GB;V800C,HL-511x2; Hama Defender 200
    5D;C28/1.8;C85/1.8; YongNuo RF-602; 2xPowerlux VC200; 1xQuantuum PT-200,softboxy,parasole.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mastercheat Zobacz posta
    czy LR można można z fotkami robić coś więcej niż tylko "wywoływanie" (kadrowanie, expozycje itp)
    Czy można np. robić korekcję cery, czy jest jakiś stempel, czy można zmniejszać fotki, wyostrzać, czy ma warstwy , itp. ?
    kadrowanie, ekspozycja tak
    korekta cery - zalezy co masz na mysli (klasyczny retusz z warstwami i filtrami nie, albo raczej - nie wiem)
    stempel - tak (ale zalezy od wersji LR)
    zmniejszanie - tak
    wystrzanie - tak
    warstwy - nie

Początki nałogu Awatar mastercheat
    Miasto
    Blachownia k/Częstchowy

Domyślnie

Oj chyba jak się tym nie pobawię to się nie przekonam. Dzięki za wyjaśnienia.
    40D;T17-50;Tokina50-135;580EXII;Sherpa250R;4GBx2+8GB;V800C,HL-511x2; Hama Defender 200
    5D;C28/1.8;C85/1.8; YongNuo RF-602; 2xPowerlux VC200; 1xQuantuum PT-200,softboxy,parasole.

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

LR jest stworzony do szybkiej obróbki globalnej. Retusz w nim to raczej katorżnicza praca. Od tego jest PS.

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów