Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 58

Wątek: Wasze Workflow'y

Mieszany widok

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Wasze Workflow'y

W pierwszych trzech stronach zapytania google nie znalazłem adekwatnego tematu, więc zakładam nowy.

Mój workflow :

1) RAWy do Instant JPG from RAW (wypluwa mi JPGi zaszyte w rawach, w 50d są to obrazy pełnej rozdzielczości, więc po co tracić miejsce na karcie przy robieniu JPG+RAW)
    2) JPGi do AcdSee (przeglądam JPGi, ctrl+b dodaje do Image Basket te co się nadają, / wyświetla JPGa w 100% w celu ustalenia ostrości, ...)
    3) [w tym kroku muszę się w końcu zmotywować do napisania programu automatyzującego czynność] Wybrane JPGi "paruję" z RAWami (ręcznie zaznaczam RAWy z tymi samymi nazwami co wybrane JPGi), natomiast pozostałe, niewybrane pliki (zarówno JPGi jak i RAWy) usuwam.
    4) RAWy do LR, import z nałożeniem moich początkowych ustawień (głównie potrzebne było mi to do ustawienia Camera Profile na Camera Standard, oraz wyłączenia wyostrzania i odszumiania Luminancji, odszumianie w kolorze zostawiam na 10) i generowanie podglądów "Standard"
    5) Gmeranie w LR (ostatnio przekonałem się trochę do graduated filters, ale na moim kompie chodzi to za wolno. Na nowym na pewno będę używał. Na razie nadal podwójne wywołanie + składanie w PSie na maskach)
    6) Export do TIFFów 16bit ProPhoto
    7) PS z tymi co potrzebują PSa
    8a) Jeżeli zdjęć jest mało, to pojedynczo konwertuję do 8bit sRGB, pomniejszam i wyostrzam zmodyfikowaną akcją Janusza Body (wstawiłem Dialog Boxy, najważniejsze z nich są w kroku "Levels" i "Unsharp Mask")
    8b) Jeżeli dużo, to Image Processor i w nim rozmiar pomniejszenia(800, 800), konwersja do sRGB, quality na 9 (czasami na 10, jak mi bardziej zależy ), w polu Akcja wybrana zmodyfikowana akcja Janusza Body, tym razem bez dialog boxów.
    9) Obejrzenie resize'ów w AcdSee, upload AceFTP albo WinSCP.
    10) Generowanie indeksów takie jak ten samodzielnie napisanym programem w c++.
    11) Wrzucenie zdjęć na fora, portale, serwisy, rozesłanie znajomym, ...
    Ostatnio edytowane przez micles ; 13-04-2009 o 22:06

Uzależniony
    Miasto
    Dolina Lina Na A

Domyślnie

Wkładam karte do czytnika i odpowiednio shift+ctrl E, f9,f3,f4,f6, alt+shift+ctrl s . Cały proces wraz z obróbką. Gotowe

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

1. Karta do czytnika -> zgranie zdjec
    2. Odpalenie dpp i ustawienie katalogu ze zdjeciami
    3. W miedzyczasie na zaladowanie wszystkiego -> kawa
    4. Selekcja tego co sie nadaje, a co nie
    5. w dpp sharpness=7, lekkie korekty wb itp
    6. wrzucenie do ps tych co tego potrzebuja
    7. Shadows/highlights - w zaleznosci od zdjecia
    8. zmniejszenie i wyostrzenie za pomoca wlasnej akcji
    9. galeria

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

a możesz powiedzieć dlaczego dajesz sharpness 7 w DPP? nie wychodzą potem przeostrzone?

generalnie robię tak jak Tezet, tylko daje sharpness na 4

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez model Zobacz posta
    a możesz powiedzieć dlaczego dajesz sharpness 7 w DPP? nie wychodzą potem przeostrzone?
    nie wiedziałem czy się czepiać w tym wątku bo każdy robi tak jak mu wygodnie i jak uważa.
    Ale dla mnie 7 w dpp to o duuuużo za duuuużo

a żeby było bardziej w temacie
    1 zgrać
    2 wyselekcjonować - dobre zostawić złe wyrzucić
    3 wstępnie obrobić (balans bieli, ewentualnie ostrość na 2)
    4 wykadrować jak trzeba
    5 wyselekcjonować - dobre zostawić złe wyrzucić
    5a odłożyć na kilka dni
    5b wyselekcjonować - dobre zostawić złe wyrzucić
    6 nadać numer i wykopać do archiwum
    7 te które trzeba to obrobić w pse lub innym (mieści się w tym wszystko wyplucie do tiff lub jpeg, wszelkie konieczne korekty, efekty, zmiany, opis zapisanie do formatu docelowego, itp.)
    8 wykorzystać lub nie
    9 co jakiś czas (ostatnio po 2 latach) przegruzować całe archiwum czyli wyrzucić te które uważałem za godne pozostawienia ale z czasem okazało się że wcale dobre nie są i szkoda je trzymać (po ostatniej selekcji wyleciało 2/3 zdjęć )
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez model Zobacz posta
    Przyzwyczajenie/i tak po zmniejszeniu tego nie widac/dla 300D jakos wydaje mi sie ze jest to optymalna wartosc - niepotrzebne skreslic

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

1. Zgranie czytnikiem+Total Commander do uprzednio odpowiednio zatytułowanego folderu ( [rok-miesiac-dzien-opis] ).
    2. Odpalenie Bridge, nawigacja do folderu
    3. Selekcja w Bridge
    4. wywołanie wybranych zdjęć w ACR
    5. eksport obrobionych zdjęć w Prophoto RGB 16 bit TIFF do Photoshopa do dalszej obróbki
    5a. Bardzo sporadycznie zapis od razu z ACR do JPG (kiedy zdjęcie nie wymaga dalszej obróbki i nie potrzebuję trzymać wtedy TIFFa)
    6. Po obróbce w PS zapis w 16bit Tiff i ProPhoto, następnie zmniejszenie do wielkości netowej (dłuższy bok 800 pikseli), zapis do JPG jakości 6 po konwersji do sRGB, lub przygotowanie do wydruku poprzez konwersję do sRGB, bez zmniejszania, zapis do JPG jakości 8
    7. sporadycznie wybrane zdjęcia przejeżdżam Portrait Porfessional

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

35mm

1. Wyciągnięcie rolki z lodówki, pozostawienie na 1-2h
    2. Założenie do aparatu, zamknięcie klapki, wciśnięcie spustu dla nawinięcia
    3. Wystrzelanie zdjęć, teoretycznie 37, zwykle mniej
    4. Zwinięcie do kasetki za pomocą kombinacji BKT+EXP Mode
    5. Wymoczenie u Trzypiona w procesorze, trzykąpielowe E6 + suszenie
    6. Lightbox HAMA LP 554 8000K + lupka do wyboru
    7. The end

5x4

1. Wyciągnięcie arkuszy z lodówki
    2. Oczekiwanie na całkowitcie ciemną noc (dolot światła zew. do łazienki)
    2a Przygotowanie miejsca pracy
    2b Gaszenie świateł
    3. Otwarcie pudełka i folijki, wyciągnięcie kolejnej szitki
    4. Ładowanie do wyczyszczonego holdera, zasunięcie szyberka, zamknięcie blokady
    5. Huraa, robimy zdjęcie
    5a Wejście pod szmatę
    5b Ustawienie standardów, zablokownie pozycji
    5c Zamknięcie obiektywu, naciągnięcie migawki, domknięcie przysłony, założenie holdera, wyjęcie szyberka
    5d Cyk
    6. Jedziemy do domu
    7. Wymoczenie u Trzypiona w procesorze, trzykąpielowe E6 + suszenie
    8. Lightbox HAMA LP 554 8000K + lupka do wyboru
    9. The end

Workflow to workflow (-:

Niestety duży (tylko) tymczasowo na emeryturze.

Uzależniony

Domyślnie

micles, a po co punkty 1 i 3? Dużo przeglądarek bezproblemowo wyświetla jpgi zaszyte w rawach... ja używam darmowego faststone'a - polecam!
    C7D | S30 1,4 | C17-55 2,8 | S50-150 2,8

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sober Zobacz posta
    micles, a po co punkty 1 i 3? Dużo przeglądarek bezproblemowo wyświetla jpgi zaszyte w rawach... ja używam darmowego faststone'a - polecam!
    Strzelam że wyświetlanie jpgów zaszytych w rawach jest wolniejsze od przeglądania wyciągniętych już jpgów, dlatego kroki 1 i 3. Czasami przełączam się po 5 razy między kolejnymi klatkami (kilka takich samych w serii, w celu sprawdzenia które nieporuszone) i tutaj faststone mógłby się wyłożyć. Ale zobaczę, w końcu jedna instalacja więcej burdlu mi nie zrobi.
    Ostatnio edytowane przez micles ; 14-04-2009 o 12:47

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów