Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 58

Wątek: Wasze Workflow'y

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Wasze Workflow'y

W pierwszych trzech stronach zapytania google nie znalazłem adekwatnego tematu, więc zakładam nowy.

Mój workflow :

1) RAWy do Instant JPG from RAW (wypluwa mi JPGi zaszyte w rawach, w 50d są to obrazy pełnej rozdzielczości, więc po co tracić miejsce na karcie przy robieniu JPG+RAW)
    2) JPGi do AcdSee (przeglądam JPGi, ctrl+b dodaje do Image Basket te co się nadają, / wyświetla JPGa w 100% w celu ustalenia ostrości, ...)
    3) [w tym kroku muszę się w końcu zmotywować do napisania programu automatyzującego czynność] Wybrane JPGi "paruję" z RAWami (ręcznie zaznaczam RAWy z tymi samymi nazwami co wybrane JPGi), natomiast pozostałe, niewybrane pliki (zarówno JPGi jak i RAWy) usuwam.
    4) RAWy do LR, import z nałożeniem moich początkowych ustawień (głównie potrzebne było mi to do ustawienia Camera Profile na Camera Standard, oraz wyłączenia wyostrzania i odszumiania Luminancji, odszumianie w kolorze zostawiam na 10) i generowanie podglądów "Standard"
    5) Gmeranie w LR (ostatnio przekonałem się trochę do graduated filters, ale na moim kompie chodzi to za wolno. Na nowym na pewno będę używał. Na razie nadal podwójne wywołanie + składanie w PSie na maskach)
    6) Export do TIFFów 16bit ProPhoto
    7) PS z tymi co potrzebują PSa
    8a) Jeżeli zdjęć jest mało, to pojedynczo konwertuję do 8bit sRGB, pomniejszam i wyostrzam zmodyfikowaną akcją Janusza Body (wstawiłem Dialog Boxy, najważniejsze z nich są w kroku "Levels" i "Unsharp Mask")
    8b) Jeżeli dużo, to Image Processor i w nim rozmiar pomniejszenia(800, 800), konwersja do sRGB, quality na 9 (czasami na 10, jak mi bardziej zależy ), w polu Akcja wybrana zmodyfikowana akcja Janusza Body, tym razem bez dialog boxów.
    9) Obejrzenie resize'ów w AcdSee, upload AceFTP albo WinSCP.
    10) Generowanie indeksów takie jak ten samodzielnie napisanym programem w c++.
    11) Wrzucenie zdjęć na fora, portale, serwisy, rozesłanie znajomym, ...
    Ostatnio edytowane przez micles ; 13-04-2009 o 22:06

Uzależniony
    Miasto
    Dolina Lina Na A

Domyślnie

Wkładam karte do czytnika i odpowiednio shift+ctrl E, f9,f3,f4,f6, alt+shift+ctrl s . Cały proces wraz z obróbką. Gotowe

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

1. Karta do czytnika -> zgranie zdjec
    2. Odpalenie dpp i ustawienie katalogu ze zdjeciami
    3. W miedzyczasie na zaladowanie wszystkiego -> kawa
    4. Selekcja tego co sie nadaje, a co nie
    5. w dpp sharpness=7, lekkie korekty wb itp
    6. wrzucenie do ps tych co tego potrzebuja
    7. Shadows/highlights - w zaleznosci od zdjecia
    8. zmniejszenie i wyostrzenie za pomoca wlasnej akcji
    9. galeria

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

a możesz powiedzieć dlaczego dajesz sharpness 7 w DPP? nie wychodzą potem przeostrzone?

generalnie robię tak jak Tezet, tylko daje sharpness na 4

Uzależniony

Domyślnie

micles, a po co punkty 1 i 3? Dużo przeglądarek bezproblemowo wyświetla jpgi zaszyte w rawach... ja używam darmowego faststone'a - polecam!
    C7D | S30 1,4 | C17-55 2,8 | S50-150 2,8

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez model Zobacz posta
    a możesz powiedzieć dlaczego dajesz sharpness 7 w DPP? nie wychodzą potem przeostrzone?
    nie wiedziałem czy się czepiać w tym wątku bo każdy robi tak jak mu wygodnie i jak uważa.
    Ale dla mnie 7 w dpp to o duuuużo za duuuużo

a żeby było bardziej w temacie
    1 zgrać
    2 wyselekcjonować - dobre zostawić złe wyrzucić
    3 wstępnie obrobić (balans bieli, ewentualnie ostrość na 2)
    4 wykadrować jak trzeba
    5 wyselekcjonować - dobre zostawić złe wyrzucić
    5a odłożyć na kilka dni
    5b wyselekcjonować - dobre zostawić złe wyrzucić
    6 nadać numer i wykopać do archiwum
    7 te które trzeba to obrobić w pse lub innym (mieści się w tym wszystko wyplucie do tiff lub jpeg, wszelkie konieczne korekty, efekty, zmiany, opis zapisanie do formatu docelowego, itp.)
    8 wykorzystać lub nie
    9 co jakiś czas (ostatnio po 2 latach) przegruzować całe archiwum czyli wyrzucić te które uważałem za godne pozostawienia ale z czasem okazało się że wcale dobre nie są i szkoda je trzymać (po ostatniej selekcji wyleciało 2/3 zdjęć )
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sober Zobacz posta
    micles, a po co punkty 1 i 3? Dużo przeglądarek bezproblemowo wyświetla jpgi zaszyte w rawach... ja używam darmowego faststone'a - polecam!
    Strzelam że wyświetlanie jpgów zaszytych w rawach jest wolniejsze od przeglądania wyciągniętych już jpgów, dlatego kroki 1 i 3. Czasami przełączam się po 5 razy między kolejnymi klatkami (kilka takich samych w serii, w celu sprawdzenia które nieporuszone) i tutaj faststone mógłby się wyłożyć. Ale zobaczę, w końcu jedna instalacja więcej burdlu mi nie zrobi.
    Ostatnio edytowane przez micles ; 14-04-2009 o 12:47

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Strzelam że wyświetlanie jpgów zaszytych w rawach jest wolniejsze od przeglądania wyciągniętych już jpgów, dlatego kroki 1 i 3. Czasami przełączam się po 5 razy między kolejnymi klatkami (kilka takich samych w serii, w celu sprawdzenia które nieporuszone) i tutaj faststone mógłby się wyłożyć. Ale zobaczę, w końcu jedna instalacja więcej burdlu mi nie zrobi.
    Zobacz, przy okazji rzuć okiem na IrfanView bo nim przegląda sie RAWy (tzn. zaszyte w nim jpgi) tak jak jpgi... Ja wstepną selekcję robię właśnie Irfanem...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez model Zobacz posta
    Przyzwyczajenie/i tak po zmniejszeniu tego nie widac/dla 300D jakos wydaje mi sie ze jest to optymalna wartosc - niepotrzebne skreslic

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

1. Zgranie czytnikiem+Total Commander do uprzednio odpowiednio zatytułowanego folderu ( [rok-miesiac-dzien-opis] ).
    2. Odpalenie Bridge, nawigacja do folderu
    3. Selekcja w Bridge
    4. wywołanie wybranych zdjęć w ACR
    5. eksport obrobionych zdjęć w Prophoto RGB 16 bit TIFF do Photoshopa do dalszej obróbki
    5a. Bardzo sporadycznie zapis od razu z ACR do JPG (kiedy zdjęcie nie wymaga dalszej obróbki i nie potrzebuję trzymać wtedy TIFFa)
    6. Po obróbce w PS zapis w 16bit Tiff i ProPhoto, następnie zmniejszenie do wielkości netowej (dłuższy bok 800 pikseli), zapis do JPG jakości 6 po konwersji do sRGB, lub przygotowanie do wydruku poprzez konwersję do sRGB, bez zmniejszania, zapis do JPG jakości 8
    7. sporadycznie wybrane zdjęcia przejeżdżam Portrait Porfessional

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów