Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 42

Wątek: jaki telekonwerter 1.4 ??

Coś już napisał

Domyślnie

Wlasnie zakupilem tele Sigmy 1.4 do S100-300. Wygral w jakosci w stosunku do canona oraz kenko (na podstawie wlasnych testow). Jak bedzie pogoda to wykonam test porownawczy cropa oraz tele1.4. Wg. mnie juz na oko widac ze z konwerterem jest lepiej niz przy powiekszeniu zdjecia.
    Pozdr i miłego dnia !!!

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez IVAN Zobacz posta
    Wlasnie zakupilem tele Sigmy 1.4 do S100-300. Wygral w jakosci w stosunku do canona oraz kenko (na podstawie wlasnych testow).
    .

Sigma 100-300 ma dobrą opinię. Słyszałem jedynie zastrzeżenia co do skłonności AF do ostrzenia przed obiektem.

Wg. mnie juz na oko widac ze z konwerterem jest lepiej niz przy powiekszeniu zdjecia.
    To oczywiste. Zwiększasz ogniskową zachowując bazową rozdzielczość obrazu, czyli optycznie jesteś bliżej.
    Powiększając obraz rozciągasz jedynie piksele, detali raczej już tam nie przybędzie.
    Oczywiście konwerter to też dodatkowe szkiełka i nie ma sytacji kiedy obraz będzie jakościowo lepszy od użycia obiektywu bez niego. Ale coś za coś, tańszym kosztem zyskujesz zwiększenie ogniskowych tego co masz.
    C-F-K - forever

Początki nałogu
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Wlasnie zakupilem tele Sigmy 1.4 do S100-300
    Ponad dwa lata łazilem po krzakach z takim zestawem. Z tym, że podczepiony do Minolty 7D. Jestem nadal pełen uznania dla obiektywu. Żeby jeszcze miał limiter...
    Zwolennik ekumenizmu sprzętowego

Coś już napisał

Domyślnie

Niebawem zamieszcze fotki z testow. Macie moze jakies fotki Sigmy z TC lub bez, chcialbym porowanac jakosc zdjec z wlasnymi, bo u mnie przy powiekszeniu 1:1 na ekranie komputera jest lekkie mydelko, tzn. nie ma takiej zylety jak np. T17-50 czy S301.4 (moze za duzo mam MP w matrycy i slaby korpus do tego sprzetu ???).
    Pozdr i miłego dnia !!!

Wojciech O.
    Guest

Domyślnie

Tak potwierdzam ten zestaw spisuje sie bardzo dobrze. Żadnych spowolnień w pracy a spadek jakości naprawdę niewielki. Też mam 100-300/4 i 1,4 TC sigmy. Jedynie wydaje mi sie że czasem przeleci przez całosc zakresu przy celowaniu w drobny mało kontrastowy obiekt. Ale 70-200 sam miał to samo. Udanych zdjęć życze.

Domyślnie

moze podlacze sie do tego tematu...
    Po przesiadce na FF moj 70-200 f4 drastycznie sie skrocil i juz mi sie nie podoba zakres obejmowany przez ten obiektyw , kolejnym problemem stala sie tez minimalna odledlosc ostrzenia, ktora przy cropie w sumie czasem na styk, ale byla ok (konkretnie chodzi o wypelnienie kadru przy danej odleglosci od obiektu) . Tak sie teraz zastanawiam jaki wplyw na powiekszenie mialoby dolozenie tc? Czy odleglosc ostrzenia pozostanie taka sama tylko z odpowiednio wiekszym powiekszeniem?

aha, nie wiem czy to ma znaczenie, ale rozwazam glownie kenko, ewentualnie w przypadku jakiejs mocno lepszej jakosci canona (oba 1,4x).

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Czy jest jakas roznica miedzy Canon Extender 1.4x mark I i wersja II ???

http://www.canon-board.info/showthre...t=16924&page=4
    WIdze, ze MacGyver zadal to samo pytanie, jednak brak sensownych odpowiedzi :/
    Ostatnio edytowane przez siudym ; 25-04-2009 o 21:18

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

No dobrze, żeby nie zakłądać nowego tematu. Małe pytanie dotyczące telekonwertera (extendera) Canon 1.4 mark II.

Wiadomo, że extendery mydlą. Czy podobnie tak jak w przypadku obiektywów możliwa w ogóle jest ich regulacja w serwisie Canona np. pod konkretny tandem puszka+słoik? Może dają możliwość minimalnych zmian w odległości soczewek? Czy może extendery są nieregulowalne i trzeba się pogodzić z tym, że zawsze będą mydlić?

Początki nałogu Awatar jacapa
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Wlasnie zakupilem tele Sigmy 1.4 do S100-300. Wygral w jakosci w stosunku do canona oraz kenko (na podstawie wlasnych testow). Jak bedzie pogoda to wykonam test porownawczy cropa oraz tele1.4.
    No i jak tam , trafiła się pogoda ? Chętnie zobaczyłbym obiecane testy.
    Jacek Paduszyński
    40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astro

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez C80 Zobacz posta
    No dobrze, żeby nie zakłądać nowego tematu. Małe pytanie dotyczące telekonwertera (extendera) Canon 1.4 mark II.

Wiadomo, że extendery mydlą. Czy podobnie tak jak w przypadku obiektywów możliwa w ogóle jest ich regulacja w serwisie Canona np. pod konkretny tandem puszka+słoik? Może dają możliwość minimalnych zmian w odległości soczewek? Czy może extendery są nieregulowalne i trzeba się pogodzić z tym, że zawsze będą mydlić?
    Być może trafiłam jakąś wybitną sztukę, ale testowałam 1,4 MKII na żużlu, z 70-200/2,8L, i nie widzę mydła Szybkość także nie była dramatyczna. I pod tym kątem myślałam nad zakupem, ale raczej Canona, chociaż opinie krążą różne..

f/5

f/7,1
    C5DII | C40D | Sam8/3,5 | C35/1,4L | SMCTakumar50/1,4 | C70-200/2,8L | C580EXII | m42

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów