Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 36

Wątek: Czytniki kart CF

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Re: Czytniki kart CF

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Cytat Zamieszczone przez Tytus
    olej czytnik, zainwestuj w image tanka
    Akurat mam databank ktory moze sluzyc rowniez jako czytnik i nie polecalbym - o wiele wolenij dziala w obie strony niz sam czytnik. Moze to kwestia akurat mojego urzadzonka albo USB.
    Hm, a ja mam dosc badziewny databank, robiłem porównanie ze zwykłym czytnikiem
    USB 2.0 i różnica żadna, czasami nawet na korzyść databanku.
    Tak więc wszystko zależy od modelu itp.
    Ale ogólnie USB 2.0 rulez
    EOS 50D/24-105/100-400/550EX | WWW

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

1. Czy z czytnika USB1.1 przesyl jest wiekszy czy taki sam jak prosto z aparatu ( w moim przypadku 300D)

Nie sądzę, w Canon G3 było to 0.88 Mbyte/s (według Downloader Pro). A moduły usb są chyba te same we wszystkich Canonach

2. Czy jest duza roznica predkosci pomiedzy czytnikami USB1.1 a USB 2.0.

Teoretycznie bardzo duża, w pratyce zależy od prędkości karty mniej od czytnika
    U mnie na karcie RiData (zielona, nie czarna)

v 1.1 - 0.88 Mb/s
    v 2.0 - od 4,3 do nawet 6,5 Mbyte/s

RiData ma index prędkości chyba 30x. Najnowsze, np. Lexar mają 80x czyli 12 MByte/s

3. Jaki czytnik polecilibyscie. Jest tego tyle ze nie mam pojecia co wybrac

Ja nie polecam Datafab (te małe, tzw. "klucze"), mam taki i moment mi się rozwaliła obudowa, choć środek jest nadal OK

pozdrawiam,
    Paweł

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez coddy
    Hm, a ja mam dosc badziewny databank, robiłem porównanie ze zwykłym czytnikiem
    USB 2.0 i różnica żadna, czasami nawet na korzyść databanku.
    Tak więc wszystko zależy od modelu itp.
    Ale ogólnie USB 2.0 rulez
    Podejrzewam ze diabel tkwi w tym USB 2.0 - na nim czytnik zwykly lub databankowy moze rownie szybko zgrywac, na USB 1.1 niekoniecznie.

Niestety moja plyta tego nie obsluguje, a wymiana plyty pociaga za soba wymiane paru innych rzeczy jeszcze (RAM bo mam SDR, obudowa, zasilacz) i nie stac mnie na to bo sie obkupuje w akcesoria foto a komputer jak dziala to niech dziala 8) . 1GB zgrywa mi czytnik nadal znosnie szybko (10 min? nigdy nie mierzylem) wiec nie narzekam na USB 1.1.

Bywalec
    Miasto
    Żywiec

Cytat Zamieszczone przez bogunow
    Poniewaz przymierzam sie do zakupu jakiegos czytnika CF mam kilka pytan :

3. Jaki czytnik polecilibyscie. Jest tego tyle ze nie mam pojecia co wybrac, czy rzeczywiscie USB2.0 jest duzo szybsze ?
    Jak już pisałem w innym wątku ja kupiłem czytnik firmy Hama USB 2,0 w Media Mark za 69 zł.Czytnik czyta CF I/CF II,SM,MD,MS/MS PRO,SD,MMC.Jest widziany pod XP jako 4 dyski.Mozna przegrywać fotki bezpośrednio z karty na kartę.Przy porcie USB2,0 zgrywanie karty 512 MB DaneElec trwa u mnie kilkadziesiąt sekund.Mam go już ze dwa miesiące i naprawdę mogę go z czystym sumieniem polecić.

Pozdrawiam serdecznie

Bywalec Awatar bogunow
    Miasto
    Łomża

Super !
    Rozjasniliscie mi w glowie
    Teraz juz wiem jakie sa roznice w predkosciach z czytnikow. Czyli jednak warto zainwestowac w USB2.0
    Dzieki wszystkim

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Super !
    Rozjasniliscie mi w glowie
    Teraz juz wiem jakie sa roznice w predkosciach z czytnikow. Czyli jednak warto zainwestowac w USB2.0
    Dzieki wszystkim
    Czytnik to jedno, a drugie to czy Twój komputer obsługuje USB2.0, bo dopiero wtedy widać różnicę.
    Poza tym przy niewielkiej różnicy cenowej lepiej skupić się na USB 2.0

Pozdrawiam

Coś już napisał
    Miasto
    W-wa

3. Jaki czytnik polecilibyscie. Jest tego tyle ze nie mam pojecia co wybrac
    Multiczytnik – panel na kilka rodzajów kart (CF I, CF II, SD, Memory Stick sony, etc.). Cena w warszawskim sklepie Format: 85 zł. Wygląd nieco festyniarski, ale funkcjonalność i szybkość dostępu znakomita.

Bywalec Awatar darpla
    Miasto
    Ząbki

Domyślnie

DZiś zamówiłem na allegro czytnik CF USB 1.1. Wiem, że USB 2.0 jest o wiele szybszy, ale musiałbym wymieniać port. Posiadam kartę Kingston CF High Speed, więc jak piszecie powinien być szybki przepływ danych, bo w dużym stopniu przepływ danych zależy od prędkości karty. Jak przyjdzie paczka priorytetem napiszę jak to działa.
    http://darcreation.w.interia.pl

EOS 300D, EFS 18-55mm, EF 75-300 mm

Uzależniony
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Z mojego doświadczenia wynika że USB 2.0 bardziej by Cię ucieszył. Mam same Kingstony High Speed i widzę jednak różnicę. Bardziej istotna jest jednak prędkość działania karty w aparacie.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darpla
    DZiś zamówiłem na allegro czytnik CF USB 1.1. Wiem, że USB 2.0 jest o wiele szybszy, ale musiałbym wymieniać port. Posiadam kartę Kingston CF High Speed, więc jak piszecie powinien być szybki przepływ danych, bo w dużym stopniu przepływ danych zależy od prędkości karty. Jak przyjdzie paczka priorytetem napiszę jak to działa.
    Bład, błąd... nie wymieniac port a wystarczy dokupic sterownik USB 2.0 na PCI... ja tak zrobilem pom ponad roku meczenia sie z 1.1 i strasznie jestem zly na mnie ze nie zrobilem tego wczesniej.
    1GB na 1.1 zgrywal sie ok 15 minut jak nie dluzej. Obecnei to kwestia chyba 2 minut?
    Wszystko na oko, ale USB 2.0 jest zauwazalnie szybsze i o wiele bardziej warte inwestowania pieniedzy w sterownik/czytnik 2.0.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów