Pokaż wyniki od 1 do 10 z 38

Wątek: bliki w oczach- lampa zewnętrzna

Mieszany widok

Bywalec Awatar armageddon
    Miasto
    Sopot

Domyślnie

co do koloru czy tak jak to ujałeś trupiego efektu to akurat moja stylizacja w PS'ie przez lekkie zdesaturowanie i zabawa suwakiem clarify, troche levelsów tez sie krecilo. swiatla w tych warunkach nie brakowalo stad mozna bylo poszalec z niskim iso ale uzywajać przy tym lampy do doswietlenia. wracajac do kwestii wystepowania blikow...ja nie neguje ich zalet, przeciwnie. bliki daja oczom przejzystosc i blask ale chodzi o ich wyglad. tak zeby nie byly to tylko dwa nienaturalne punkty ale owalne wieksze "plamki".
    rownoczesnie ciagle czytam o sposobach uzywania zew. lampy blyskowej bo poki co slynny E-TTL II jest dla mnie calkiem niepojęty i najczesciej nie daje mi pożadanych efektow. poczatkowo pocieszalem sie ze zdjecia z kukułki nie wychodza no bo to slaba lampka wbudowana. teraz okazuje sie ze zewnetrzna pracuje na identycznej zasadzie wiec dosc usprawiedliwiania sie. czas sie tego nauczyc
    takie pytanie jeszcze:
    w trybie Av aparat dobiera takie czasy gdyby wcale nie uwzglednial faktu uzycia lampy. przykład: zdjecie w jasnym pokoju: przyslona 3.5 a czas jaki aparat dobiera to powiedzmy 1/10. w chwili wyzwolenia migawki lampa blyska i zdjecie jest przepalone. zatem jak mozna poprawnie zmierzyc swiatlo i co ew. skorygowac zeby mimo wszystko w Av i takich warunkach zrobic poprawne zdjecie(ale tak zeby aparat skrocil czas a nie przez kompensacje blysku)odpowiecie pewnie,ze od tego jest Tv albo M no ale w pierwszym nie mam wplywu na przyslone a w M -najlepiej ustawic krotki czas i niech sie lampa martwi?
    pytanie drugie. kiedy aparat mierzy swiatlo zastane i jak to zrobic nieuzywając gwiazdki (FEL) (przepraszam za błedy merytoryczne...cóż, niewiedza...)
    Ostatnio edytowane przez armageddon ; 12-04-2009 o 08:24
    Canon EOS 450D, 18-55 IS, 50mm 1.8, Speedlite 430 EX mark II kiedyś: 70-200mm f/4L, Lowepro Rezo 170AW

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez armageddon Zobacz posta
    ...zabawa suwakiem clarify...
    Pierwsze słyszę o takim "suwaku".
    EOS + Speedlite

Początki nałogu Awatar talarczyk
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

co do koloru czy tak jak to ujałeś trupiego efektu to akurat moja stylizacja w PS'ie przez lekkie zdesaturowanie i zabawa suwakiem clarify, troche levelsów tez sie krecilo. swiatla w tych warunkach nie brakowalo stad mozna bylo poszalec z niskim iso ale uzywajać przy tym lampy do doswietlenia.
    Jeśli chcesz używać lampy jedynie do doświetlenia cienia błysk powinien być minimalny, nie wpływający na ogólną ekspozycję. Jeśli bez lampy miałbyś np. F/3.5, 1/320s przy iso200 to jeśli chciałbyś doświetlić cienie pod oczami - parametry ekspozycji nie powinny się zmienić (przynajmniej ja tak błyskam czasami w plenerze ) .

rownoczesnie ciagle czytam o sposobach uzywania zew. lampy blyskowej bo poki co slynny E-TTL II jest dla mnie calkiem niepojęty i najczesciej nie daje mi pożadanych efektow. poczatkowo pocieszalem sie ze zdjecia z kukułki nie wychodza no bo to slaba lampka wbudowana. teraz okazuje sie ze zewnetrzna pracuje na identycznej zasadzie wiec dosc usprawiedliwiania sie. czas sie tego nauczyc
    Zewn. lampa błyskowa działa dokładnie na takiej samej zasadzie jak wbudowana. Błyskając w plenerze nie odbijasz jej od niczego więc błysk jest bardzo podobny do tego "kompaktowego flasha". Zyskujesz jedynie zapas mocy, hss etc.
    takie pytanie jeszcze:
    w trybie Av aparat dobiera takie czasy gdyby wcale nie uwzglednial faktu uzycia lampy. przykład: zdjecie w jasnym pokoju: przyslona 3.5 a czas jaki aparat dobiera to powiedzmy 1/10. w chwili wyzwolenia migawki lampa blyska i zdjecie jest przepalone. zatem jak mozna poprawnie zmierzyc swiatlo i co ew. skorygowac zeby mimo wszystko w Av i takich warunkach zrobic poprawne zdjecie(ale tak zeby aparat skrocil czas a nie przez kompensacje blysku)odpowiecie pewnie,ze od tego jest Tv albo M no ale w pierwszym nie mam wplywu na przyslone a w M -najlepiej ustawic krotki czas i niech sie lampa martwi?
    Jeśli chcesz wykorzystać światło lampy jako światło główne (np. robiąc zdjęcia 'u Cioci na imieninach' ) wybierasz tryb M i odpowiednie parametry, np. F/4.0, 1/160s, iso400. Lampa sama błyśnie tak mocno, żeby poprawnie naświetlić klatkę. Jeśli chcesz używać lampy do doświetlenia (fill light) to ustawiasz np. Av (lub Tv) - wtedy lampa nie wpłynie na ogólne parametry ekspozycji jedynie lekko doświetli 1-szy plan.

Jednak powtórzę się - do doświetlania w plenerze najlepiej sprawdza się blenda!

PS
    http://foto.jasiu.pl/
    Ostatnio edytowane przez talarczyk ; 12-04-2009 o 12:03

Uprawnienia umieszczania postów