Mam prawie dokładnie to samo
Heliosa i 18-55 Canona oraz jeszcze pierścionek x10 ale jakość optyczna takiego zestawu pozostawia wiele do życzenia, GO mała, jasność słaba, maksymalnie zrobie 2.5cm linijki to jest może jakieś 1:1.5 i już nie ma miejsca na wmontowanie czegoś żeby mieć więcejMóglbym jeszcze te pierścienie założyć ale jaka byłaby wtedy jasność zestawu.. Oczywiście mam jeszcze lampe błyskową własnej roboty żeby focić przy F16-22 bo tylko wtedy wychodzi mi prawie cała biedronka ostra ale chyba przy Tamronie 90mm powinno być lepiej?
Mogłbym kupić jakiś obiektyw 100mm żeby mieć sensowne powiększenie i odwrócić z Heliosem... i kontynuując pewnie zamiast Heliosa przydałyby się automatyczne pierścienie, chociaż na początek może bym z nich zrezygnował)
To zostaje jakiś 100mm obiektyw - więc padło na Tamrona 90mm macrobo co innego z dobrym światłem??
Reasumując podstawowe wady z heliosem:
Słaba GO (helios ma max F16) wynikająca z przesłon i odległości od obiektu - 2-3cm
Mała odległość od płochliwego robala (2-3cm) przy Tamronie 90mm można robić z 10x większej
Słaba jasność zestawu
Małe powiększenie
Dlatego postanowiłem kupić obiektyw do makro...