Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Pierścienie i obiektyw do MAKRO

Coś już napisał

Domyślnie Pierścienie i obiektyw do MAKRO

Cześć,

Do Canona znalazłem takie pierścienie:
    http://allegro.pl/item605619916_kenk...canon_eos.html

Potrzebne będą, bo 100mm Tokina 2.8 macro to ciut za mało..

Zastanawiam się, czy kupując te pierścienie mogę mieć jakiś tańszy obiektyw? np canon 1.8 50mm ? Jakie uzyskałbym z tym obiektywem wyniki 1:1 czy lepiej?

Mam sigmę 17-70 2.8-4.5 1:3, jakie uzyskałbym z nią wyniki?

Czy we wszystkich przypadkach miałbym przeniesione ustawienia przesłony, af itp między pierścieniami, obiektywem, aparatem?
    Canon eos

Początki nałogu Awatar adino
    Miasto
    Chełmża/Toruń

Domyślnie

cenowo wychodzi kosmicznie drogo w stosunku do tego co mozna usyskać za 100-150 zł. wiec nie wiem czy warto.... oczywiście jeśli ktoś leniwy i kasy nie szkoda to fajna sprawa z tymi pierścieniami ale to chyba juz bardzo konkretne wyniki wychodzą...

ja osobiście mam Canona 38-90 + Helios 44m i pierscień a do tego konwerter swojej roboty i przy 90mm mam skale 1:1 a moze i nawet lepiej teraz to nie wiem sokładnie

tyle ze wszystko na manual no i jest dość małe GO wiec spoto trzaskania zeby trafić ale to raczej kwestia wyćwiczenia

a no i ta 50mm to też jakieś 300 zł..

wiec juz masz ponad 1000 a pewnie konwerter przy tych pierścieniach tez będizesz potrzebował chyba że łapie ostrośc na jakiś 10-15 cmm

Coś już napisał

Domyślnie hm

Mam prawie dokładnie to samo
    Heliosa i 18-55 Canona oraz jeszcze pierścionek x10 ale jakość optyczna takiego zestawu pozostawia wiele do życzenia, GO mała, jasność słaba, maksymalnie zrobie 2.5cm linijki to jest może jakieś 1:1.5 i już nie ma miejsca na wmontowanie czegoś żeby mieć więcej Móglbym jeszcze te pierścienie założyć ale jaka byłaby wtedy jasność zestawu.. Oczywiście mam jeszcze lampe błyskową własnej roboty żeby focić przy F16-22 bo tylko wtedy wychodzi mi prawie cała biedronka ostra ale chyba przy Tamronie 90mm powinno być lepiej?

Mogłbym kupić jakiś obiektyw 100mm żeby mieć sensowne powiększenie i odwrócić z Heliosem... i kontynuując pewnie zamiast Heliosa przydałyby się automatyczne pierścienie, chociaż na początek może bym z nich zrezygnował)
    To zostaje jakiś 100mm obiektyw - więc padło na Tamrona 90mm macro bo co innego z dobrym światłem??

Reasumując podstawowe wady z heliosem:

Słaba GO (helios ma max F16) wynikająca z przesłon i odległości od obiektu - 2-3cm
    Mała odległość od płochliwego robala (2-3cm) przy Tamronie 90mm można robić z 10x większej
    Słaba jasność zestawu
    Małe powiększenie

Dlatego postanowiłem kupić obiektyw do makro...
    Ostatnio edytowane przez herbatniczek ; 11-04-2009 o 15:54
    Canon eos

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez herbatniczek Zobacz posta
    Cześć,

Zastanawiam się, czy kupując te pierścienie mogę mieć jakiś tańszy obiektyw? np canon 1.8 50mm ? Jakie uzyskałbym z tym obiektywem wyniki 1:1 czy lepiej?

Czy we wszystkich przypadkach miałbym przeniesione ustawienia przesłony, af itp między pierścieniami, obiektywem, aparatem?
    A może spróbować z pierścieniami pośrednimi, niemarkowymi? Z przeniesieniem elektroniki? Można dostać za ~270 zł

http://www.foto-net.pl/sklep/produkt...moc-Canon.html

nie wiem jak z ich jakością i trwałością... jak ktoś miał to będę wdzięczny za recenzję/opinię...
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Coś już napisał

Domyślnie

ciekawa cena... czy one się rożnią od tych co zapodałem wcześniej?
    Canon eos

Początki nałogu Awatar adino
    Miasto
    Chełmża/Toruń

Domyślnie

a jest ktos w stanie powiedzieć jak z światłem przez te pierścienie?? no i jak tam z GO..??

jeśli chodzi o heliosa to kończe tym ze przy ogniskowej 90mm jest juz konkretnie... no i winiety nie ma..

no a robale zbytnio płochliwe nie są jak się troszke na nie poczeka i się za wiele nie rusza ale to jest problem dla każdego makrofotografa :P

no a teraz\ z niecerpliwoscią czekamy na opinię o tych tańszych pierścieniach

Coś już napisał

Domyślnie

Cześć,

o ile się nie mylę, to to samo, możesz dostać na w Foto- Tipie za mniejszą cenę, Kenko 12mm,20mm i 36mm było kiedyś za jakieś 500zł. NIe wiem jak teraz ceny stoją i czy w ogóle mają, ale warto zobaczyć. Mają dobrą obsługę, więc jakby nie mieli, to myśle, że są w stanie załatwić Ci. Przynajmniej ja mam z nimi dobre wspomnienia co do obsługi

Poza tym myślę, że Kenko to dobra opcja, kombinujesz jak Ci się chce.

Domyślnie

Ja mam tą 50 ale powiem Ci że w makro mi jakoś ona nie leży, wolę używać m42, chociaż ja mam pierścienie bez elektroniki, to może z tymi drogimi wygoda była by większa właśnie z pięćdziesiątką.

Uzależniony
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Ja podpinałem 50/1,8 przez pierscienie kenko (wszystkie razem i osobno) i efekty nie były powalające z tego co pamiętam. Znacznie lepiej się sprawuje 85/1,8 z kenko, ale to już nie ta kasa. Z tańszych szkieł to takumara 50/1,4 miałem i polecam.
    5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58

Uprawnienia umieszczania postów