Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: blooming a gwarancja

Uzależniony Awatar asterix
    Miasto
    Londek.. UK

Domyślnie

tak calkowicie znika powyzej tej przyslony.. od 4 juz mozna byc pewnym ze nie wystapi
    Canon 5d II | Canon EF 85mm f/1.2L II USM | Canon TS-E 24mm f/3.5 L II Tilt-Shift | Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM | Follow Focus TrusMT NT4 | Gini's Shoulder Rig DSLR-17 | Zoom h4n + audiotechnika at875r | SmallHD DP6 | Glidecam 2000 PRO | Oswietlenie i duperele, baterie i bateryjki, kabliska i kabelki, plecaki i szkrzyneczki... ahh is statywy Libec'a.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez asterix
    tak calkowicie znika powyzej tej przyslony.. od 4 juz mozna byc pewnym ze nie wystapi
    I jest to mniej więcej standardowe zachowanie Nawet nie wszystkie egzemplarze L-ek są od tej wady wolne.

Coś już napisał Awatar Trolu
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Z określeniem blooming spotkalem sie pierwszy raz, ale to co widze to jest troszke nietypowy - bo udający aberracje - glow, czyli poświata. Mam to samo na swoim manualnym tamronie i takjak pisze Asterix zwykle jest biała. Najbardziej widoczna jest na otwartej przyslonie przy szerokim kącie. Nie moze to byc jednak aberracja poniewaz jest to szczegolny przypadek dyspersji szkła. Tyczy sie ona w zasadzie tylko skrajnych składowych światła białego, a w przypadku matryc CCD nawet światła niewidzialnego dla oka (bliskie podczerwień i UV). Biała poświata nie może powstać w wyniku aberracji. Problem zatem ma swoje źródło gdzie indziej... mogą to być szczególne przypadki (czyt. taki sie trafił egzemplarz) lub wada serii. Spotkałem się z opinia użytkowników Tamrona iż jest to problem złego wyczernienia wnetrza obiektywu. Może i jest, ale nie mam pojecia czy przyjmą to w ramach gwarancji. Natomiast jestem prawie pewien, że to nie jest aberracja.

Początki nałogu
    Miasto

Domyślnie

W czym problem jeśli przymknięcie przysłony załatwia sprawe. Przecież jest to normalna procedura postępowania z obiektywami. Zooma f/2,8 stosuje się w praktyce przymkniętego do f/5,6. Jak wysokiej klasy. Jak kiepski to i przymknięcie o 4 działki nie wystarczy.
    Wydrukowałem testowo przykładowe zdjęcie asterixa. W formacie 20x30 jest OK. Tego, jak mu tam bloomingu, nie widać.

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez asterix
    Czy blooming (poswiata biala/fioletowa wokolo bialych ubran, detali itd w sloneczny dzien przy f/2.8) jest podstawa do wymiany aparatu/naprawy ?
    Walnięty egzemplarz. To samo widziałem w MM gdy testowałem 70-200/2.8 ale Sigmy nie Canona. Zresztą moja Sigma 20/1.8 ma to samo, ale:

- dużo dużo mniej
    - w zakresie 1.8-2.2
    - zobaczyć to można tylko mocno słoneczną pogodę (wtedy raczej nie używam 1.8 ;-)

ja bym wymieniał.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów