Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Slajd i rozpietosc tonalna

Uzależniony

Domyślnie Slajd i rozpietosc tonalna

Witam

Podczas ostatniego weekendu wybralem sie na spacer, na szyii wisi 6x4.5 zaladowany Fuji Provia, moja dziewczyna nosi 40D.
    W jednym miejscu postanowilem zrobic dokladnie to samo ujecie cyfra i analogiem. Dzisiaj skanuje wlasnie slajdy, uzywam do tego nikona 8000.
    Pierwsze co rzucilo mi sie w oczy to cienie, a raczej ich brak, otwieram zdjecie z cyfrowki i zdziwienie. Wygladaja na naswietlone podobnie, jednak cyfra pokazuje znacznie wiecej. Przyklady:
    Full: http://gallery.dziki.pl/film1/canon_cale?full=1
    Canon 40D
    Full: http://gallery.dziki.pl/film1/pentax_cale?full=1
    Klisza

Interesujacy mnie fragment:
    Full: http://gallery.dziki.pl/film1/canon_crop?full=1
    Canon

Full: http://gallery.dziki.pl/film1/pentax_crop?full=1
    Klisza

Roznica w czasie o 1,5EV, ale na srednim byl pomiar. TTL obu maszyn zazwyczaj dziala identycznie, roznice po 0.5V

Chcialem sprawdzic czy skaner nie poddaje sie w cieniach, na slajdzie nic w tym miejscu nie widac, postanowilem posluzyc sie cyfra. Ustawilem slajd i pstryk. Poniziej 1EV wiecej, i wiecej. Zdjecie coraz bardziej przepalone ale z cieni nic wiecej nie wychodzi, pod mostkiem czarna dziura, co najwyzej bardziej szara, szczegolow brak.

Nastepnym razem postaram sie zrobic identyczna ekspozycje, ale mialem nadzieje ze slajd pokaze wiecej.
    Ostatnio edytowane przez dzik ; 10-04-2009 o 22:58

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Ja miałem z provią dokładnie odwrotne doświadczenia. A przypadkiem nie jest przeterminowana ? albo przechowywana w cieple ?

Uzależniony

Domyślnie

Ma jeszcze pol roku.
    Niestety nie wiem jak byla przechowywana, ja trzymam ja w lodowce, ale mam ja od miesiaca.

Domyślnie

chciałbym tylko zauwazyc ze to zdjęcie wykonałes przy sloncu w dosc wysokiej pozycji na niebie. Roznica w ilosci swiatła pod mostkiem a nad nim mogla byc za duza. Slajdy mają sporo wiekszy zakres tonalny ale nie oszukujmy sie, nie jest on aż tak duzy.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez orlen.ownlog.com Zobacz posta
    chciałbym tylko zauwazyc ze to zdjęcie wykonałes przy sloncu w dosc wysokiej pozycji na niebie. Roznica w ilosci swiatła pod mostkiem a nad nim mogla byc za duza. Slajdy mają sporo wiekszy zakres tonalny ale nie oszukujmy sie, nie jest on aż tak duzy.
    Ale cyfra dala rade. Gdybym nie mial porownania to nawet nie szukalbym przyczyny w cieniach. Jednak jesli jest obiegowa opinia ze zlajd potrafi wiecej to mnie zdziwilo

Na cyfrze widac pod mostkiem duuzo wiecej, kamienie, belke mostku itd, pobawie sie rawem ile mozna wyciagnac.

P.S. +2EV z rawa, wszystko co pod mostkiem widac dokladnie
    Ostatnio edytowane przez dzik ; 10-04-2009 o 23:44

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dzik Zobacz posta
    Ale cyfra dala rade. Gdybym nie mial porownania to nawet nie szukalbym przyczyny w cieniach. Jednak jesli jest obiegowa opinia ze zlajd potrafi wiecej to mnie zdziwilo
    Po pierwsze - obiegowa opinia mówi, że w temacie rozpiętości tonalnej NEGATYW potrafi więcej, niż cyfra. Nie slajd. Slajd ma kiepską, zawsze miał.
    A po drugie: jak już koniecznie chcesz sprawdzić czy pod tym mostkiem coś jest (zdziwiłbym się) - to obejrzyj ten slajd pod lupką jakąś porządną, i pod mocnym światełkiem od tyłu - pod słońce na przykład. I nawet jeżeli tam coś zobaczysz - to wcale nie znaczy, że Nikon sobie z tym poradzi. Zeskanuj na jakimś bębnie - one jednak mają lepszy dmax, może zobaczą więcej. Może.

Inna sprawa - pod tym mostkiem jest ciemno i tyle. Za to zdjęcie z cyfry jest ogólnie jaśniejsze (chmury, oświetlona część mostka - deski widać mniej wyrażnie). Mnie się w ogóle bardziej podobają zdjęcia z detalami w światłach - nawet kosztem płaskich cieni, wszystkie slajdy z premedytacją mam leciutko ciemniejsze, przy okazji kolory są bardziej nasycone (widoczki rządzą ). Ale to ja tak mam...
    Ogólnie zdjęcia porównywalne, niewykluczone, że skaner się lekko wyłożył.
    Z jaką rozdzielczością skanowałeś ten slajd?

J

Uzależniony

Domyślnie

Skanowalem kilkanascie razy, od 500 do 4000dpi, rozna ilosc przebiegow, suwaki, w sofcie nikona i silverfascie, nic. Czarna dziura.
    Chcialem to wykluczyc w inny sposob i robilem zdjecia podswietlonego sladu, nic sie nie udalo, czarna plama.

Uzależniony
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

naświetl plik z cyfry na slajd,są takie usługi ,przynajmniej na negatyw i zrób odbitki albo wyświetl na ściane i wtedy porównaj efekt,nie wiem dlaczego wszyscy się upierają porównywać skany negatywów czy slajdów do plików cyfrowych, a nie odwrotnie,skanowanie to półśrodek pomimo tego widać że na skanach jest chyba więcej szczegułów w jasnych partiach.Napisz jakie obiektywy bo pomimo tego że to niby średni to ten skan chyba nie wyszedł najlepiej.Jakie iso slajdu ?
    T90 ,Pentax Z-20 , 2 powiekszalniki,procesor Jobo i cała szafa optyki

Uzależniony

Domyślnie

skanujac i fotografujac slajd chcialem sprawdzic czy w tych cieniach cokolwiek jest, narazie wszystko wskazuje ze poprostu jest czarna plama, w tym wypadku projektor czy robienie oditek analogowych nie uratuje sprawy

Obiektyw to pentax 645 35mm, skany na tym skanerze wychodza srednio z powodu firmowego sposobu montazu ktory zapewnia idealne... wiginanie sie kliszy.

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez analogforever Zobacz posta
    naświetl plik z cyfry na slajd,są takie usługi ,przynajmniej na negatyw i zrób odbitki albo wyświetl na ściane i wtedy porównaj efekt, nie wiem dlaczego wszyscy się upierają porównywać skany negatywów czy slajdów do plików cyfrowych, a nie odwrotnie,skanowanie to półśrodek pomimo tego widać że na skanach jest chyba więcej szczegułów w jasnych partiach.
    Bo zdjęcie z cyfrówki jest zwyczajnie jaśniejsze, widać na oko, widać po otworzeniu w Photoshopie.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez dzik Zobacz posta
    skanujac i fotografujac slajd chcialem sprawdzic czy w tych cieniach cokolwiek jest, narazie wszystko wskazuje ze poprostu jest czarna plama, w tym wypadku projektor czy robienie oditek analogowych nie uratuje sprawy
    Na odbitkach będziesz widział dużo mniej, niż na ekranie, niezależnie od tego czy odbijesz skan czy plik z cyfry - można sobie odpuścić ten test spokojnie.
    Moim zdaniem pod tym mostem na kliszy jest po prostu czarno, co nie jest dziwne biorąc pod uwagę rozpiętość tonalną slajdów. Jest mała i kropka. Chcesz coś tam zobaczyć - prześwietl to ze dwie działki, tyle, że chmury zdechną i będzie jeszcze gorzej.
    Ostatnio edytowane przez Jester ; 11-04-2009 o 01:01 Powód: Automerged Doublepost

Uprawnienia umieszczania postów