nie ostrzyłeś na f1.4-2.x nigdy chyba bo trafić ostre zdjęcie jest bardzo ciężko przy takiej GO
no, ostrzyć na f1,4 czy f 2 to wielkie wydarzenie![]()
Ostatnio edytowane przez analogforever ; 19-01-2010 o 00:03
T90 ,Pentax Z-20 , 2 powiekszalniki,procesor Jobo i cała szafa optyki
jak trafiasz na f1.4 na oryginalnym wizjerze to "szacun na dzielni"
wtedy masz go grubości żyletki
A ja mam pytanie i nie koniecznie z tych głupich. Są pewnie zastosowania takiego szkła np. w siatkówce. Raz ustawić ostrość np tuż za siatką tak aby mur był ostry, i potem trzepać foty. Względnie ustawić ostrość na np. libero który jest generalnie przy przyjęciu mało ruchliwy. Czy ktoś z was tego próbował, może innym manualem?
Takie f2 w 40D to żaden wyczyn wyostrzyć, kwestia wprawy, mówimy oczywiście o w miare statycznych scenach. Serii xxxD w rękach z manualem nie miałam, ale np. na kolegi Alfie300 to już był większy problemSą te wizjerki dosyć kłopotliwe. Wszystko zależy do czego chcę się takiego szkłą używać. Zastanawiam się mocno, ale tylko do sytuacji, gdy mam luz i bardzo dużo czasu
![]()
C5DII | C40D | Sam8/3,5 | C35/1,4L | SMCTakumar50/1,4 | C70-200/2,8L | C580EXII | m42
No tak, tylko że f/2.8. Ciekawi mnie, że takiego samyanga na pełnej dziurze idzie zastosować w siatce. Gdy na ISO 1600 i czasach na poziomie 1/200 zastosowanie czegość, nawet manualnego ze światłem 1.8 czy 1.4 ma większy sens. Teoretycznie.
Czy 10D będzie miał potwierdzenie ostrości z tym "wynalazkiem" (w pozytywnym znaczeniu tego słowa oczywiście)...?