Strona 27 z 50 PierwszyPierwszy ... 17252627282937 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 261 do 270 z 498

Wątek: [TEST] Samyang 85mm f/1.4 Multi-Coated

Domyślnie

micles również mądrze prawi. Teoria bardzo często przegrywa z rzeczywistością. A metody wypracowane przez praktyków po porostu się sprawdzają.

Domyślnie

Więc generalnie wszystkie prawidła dotyczące ustawiania ostrości można sobie o kant stołu....
    W ogóle bez sensu, że nie można sobie ustawić poziomu kontrastu na sensorach AF, bo przecież różne obiektywy różnie mydlą. A tak, to byłoby banalnie proste i bez ustawiania przysłony na dandelionie itd.. To wszystko od drukarek się wzięło, że Canon sprzedaje drukarkę/body tanio, a kartridże/obiektywy drogo....

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    W reporterce losowej nie wyobrażam sobie ustawiania ostrości na pełnej, a później zmienianie na roboczą (chyba że robocza = pełna )
    Tutaj stosowało się ustawioną na stałe hiperfokalną obiektywu przymkniętego np. do f/8. Tym sposobem żadne ustawianie ostrości nie było w ogóle potrzebne, zwłaszcza, że o AF nikt wtedy nawet nie marzył.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez radradish Zobacz posta
    W ogóle bez sensu, że nie można sobie ustawić poziomu kontrastu na sensorach AF, bo przecież różne obiektywy różnie mydlą. A tak, to byłoby banalnie proste i bez ustawiania przysłony na dandelionie itd..
    EOS - conditio sine Kwanon...

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    Nom! Są ludzie i ludzie...

Tak do wiadomości autora dziwnego posta :
    1) To wątek z testami obiektywu MF - MANUAL FOCUS. Żadne czujniki AF tu nie działają.
    2) "ustawiać poziomu kontrastu na sensorach AF" nie ma sensu, bo owe czujniki (we współpracy z obiektywami z AFem) znajdują NAJLEPSZĄ MOŻLIWĄ ostrość w danym punkcie AF (jeżeli tylko pucha i szkło nie mają BF/FF)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    a jak chcesz robić to inaczej? ustawianie ostrości na przysłonie roboczej byłoby całkowicie bezsensownym utrudnianiem sobie życia...
    No chyba fotografując bateryjki ze stawywu ta Wasza metoda ma jakikolwiek sens... LOL
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    No chyba fotografując bateryjki ze stawywu ta Wasza metoda ma jakikolwiek sens... LOL
    Już myślałem, że jestem sam ^^

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    2) "ustawiać poziomu kontrastu na sensorach AF" nie ma sensu, bo owe czujniki (we współpracy z obiektywami z AFem) znajdują NAJLEPSZĄ MOŻLIWĄ ostrość w danym punkcie AF (jeżeli tylko pucha i szkło nie mają BF/FF)
    Odnosiłem tą wypowiedź do obiektywów manualnych we współpracy z dandelionem. A na myśli miałem też moje zmagania z dandelionem i Heliosem 58 mm - dandelion pomimo regulacji na wszelkie możliwe sposoby nie dawał możliwości ustawienia ostrości lepiej niż bez jego pomocy. Szczegóły tutaj:
    http://canon-board.info/showpost.php...0&postcount=31

Pozdro!

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Informowanie aparatu o wartości maksymalnej przysłony służy mu do wybrania, z których sensorów AF może korzystać. Wbrew pozorom, pojedynczy sensor AF widzi obraz "jakby o bardzo małej przysłonie". Dzięki temu ma szanse widzieć (w miarę) ostro od MFD do INF.
    PS
    Tutaj jest to bardzo obrazowo opisane: http://doug.kerr.home.att.net/pumpkin/Split_Prism.pdf
    EOS - conditio sine Kwanon...

Domyślnie

Teraz zrozumiałem. Dzięki Bahrd za link.

Strona 27 z 50 PierwszyPierwszy ... 17252627282937 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów