Strona 28 z 50 PierwszyPierwszy ... 18262728293038 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 271 do 280 z 498

Wątek: [TEST] Samyang 85mm f/1.4 Multi-Coated

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

Ciekawie czyta się ten wątek komuś, kto 30 lat fotografował aparatami typu ZENIT E z Heliosem 44-2 i Practicą MTL-3 z Pentaconem 50/1.8 i 135/2.8...
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mc_iek Zobacz posta
    Ciekawie czyta się ten wątek komuś, kto 30 lat fotografował aparatami typu ZENIT E z Heliosem 44-2 i Practicą MTL-3 z Pentaconem 50/1.8 i 135/2.8...
    Oni chyba mieli lepsze i większe matówki

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

Matówki owszem, ale manualologia w ZENICIE E chyba byłaby nie do przejścia dla większości młodych fotografów lustrzankowych. I jeszcze ten selenowy światłomierz nad obiektywem, mierzący niewiadono co. PRACTICA MTL ma chociaż dodatkową wajchę do przymykania obiektywu i światłomierz wewnętrzny, ale też byłaby sporym wyzwaniem.
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Uzależniony Awatar iso

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mc_iek Zobacz posta
    Matówki owszem, ale manualologia w ZENICIE E chyba byłaby nie do przejścia dla większości młodych fotografów lustrzankowych. I jeszcze ten selenowy światłomierz nad obiektywem, mierzący niewiadono co. PRACTICA MTL ma chociaż dodatkową wajchę do przymykania obiektywu i światłomierz wewnętrzny, ale też byłaby sporym wyzwaniem.
    nie śmiać się! ja swojego zenitha ogarniam ale zdjęć nie robię. podobno ma migawkę spsutą.

Domyślnie

Ja mam problemy z ostrzeniem przy słabym świetle. Ale w 75% warunków pogodowych da się coś ustrzelić.
    Jak jest ciemno to tak 50% to pudła. Ale karta duża to palec może być cięższy. Tylko żal lustra

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Wow no robią wrażenie te testy Samyanga! Ostatnio właśnie przeglądając stronę foto-tip.pl zobaczyłam te obiektywy i byłam ciekawa jak sprawdzają się one w praktyce i czy warto kupić. Testy mnie przekonują no i cena też więc chyba się skuszę!

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Pojawiła się fajna przejściówka "programowalna".

Polega to na tym, że można sobie ustawić w aparacie taką przesłonę, jaka jest na pierścieniu, czyli np. przekręcamy w obiektywie na 1.4 i mając aparat w trybie Av ustawiamy normalnie przesłonę 1.4 w aparacie.

Nawiązując do poprzednich teoretycznych rozważań, zwiększa się zatem precyzja ostrzenia

Cena Samyanga z taką przejściówką wynosi 1140 zł.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

moze cos mnie ominęło w wątku, ale bez tej przejściówki jak mam tryb Av, ustawie w samyangu przesłone 4, to aparat bedzie widział nadal 1.4 ?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Loome Zobacz posta
    moze cos mnie ominęło w wątku, ale bez tej przejściówki jak mam tryb Av, ustawie w samyangu przesłone 4, to aparat bedzie widział nadal 1.4 ?
    Jakim cudem bedzie widział 1.4 ?
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

a co bedzie widział? nic? 00 ?
    jeśli tak, to nie widze sensu tej przejściówki (licze ze ktoś mi wytłumaczy). używając zwyklej przejsciowki na m42, w której nie mam czipa aparat dobrze dobiera parametry w trybie Av.

Strona 28 z 50 PierwszyPierwszy ... 18262728293038 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów