Ciekawie czyta się ten wątek komuś, kto 30 lat fotografował aparatami typu ZENIT E z Heliosem 44-2 i Practicą MTL-3 z Pentaconem 50/1.8 i 135/2.8...
Ciekawie czyta się ten wątek komuś, kto 30 lat fotografował aparatami typu ZENIT E z Heliosem 44-2 i Practicą MTL-3 z Pentaconem 50/1.8 i 135/2.8...
Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!
Matówki owszem, ale manualologia w ZENICIE E chyba byłaby nie do przejścia dla większości młodych fotografów lustrzankowych. I jeszcze ten selenowy światłomierz nad obiektywem, mierzący niewiadono co. PRACTICA MTL ma chociaż dodatkową wajchę do przymykania obiektywu i światłomierz wewnętrzny, ale też byłaby sporym wyzwaniem.
Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!
Ja mam problemy z ostrzeniem przy słabym świetle. Ale w 75% warunków pogodowych da się coś ustrzelić.
Jak jest ciemno to tak 50% to pudła. Ale karta duża to palec może być cięższy. Tylko żal lustra![]()
Wow no robią wrażenie te testy Samyanga! Ostatnio właśnie przeglądając stronę foto-tip.pl zobaczyłam te obiektywy i byłam ciekawa jak sprawdzają się one w praktyce i czy warto kupić. Testy mnie przekonują no i cena też więc chyba się skuszę!
Pojawiła się fajna przejściówka "programowalna".
Polega to na tym, że można sobie ustawić w aparacie taką przesłonę, jaka jest na pierścieniu, czyli np. przekręcamy w obiektywie na 1.4 i mając aparat w trybie Av ustawiamy normalnie przesłonę 1.4 w aparacie.
Nawiązując do poprzednich teoretycznych rozważań, zwiększa się zatem precyzja ostrzenia
Cena Samyanga z taką przejściówką wynosi 1140 zł.
O obiektywach wiem prawie wszystko
moze cos mnie ominęło w wątku, ale bez tej przejściówki jak mam tryb Av, ustawie w samyangu przesłone 4, to aparat bedzie widział nadal 1.4 ?
a co bedzie widział? nic? 00 ?
jeśli tak, to nie widze sensu tej przejściówki (licze ze ktoś mi wytłumaczy). używając zwyklej przejsciowki na m42, w której nie mam czipa aparat dobrze dobiera parametry w trybie Av.